Do pondělní stávky se zapojí podle odborů stovky firem z průmyslu. Na hodinu zastaví výrobu

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se třeba výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny, odboráři očekávají na happeningu účast nejméně osmi tisíc zaměstnanců. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to oznámili předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.

„Přestože prioritou pro nás je, aby byly meetingy ve fabrikách, tak jsme se dohodli, že velký počet našich členů přijede na demonstraci do Prahy na Malostranské náměstí od 13:00, kde opravdu vyjádříme protest proti vládě a proti jejím krokům,“ sdělil Ďurčo.

„Zastavíme práci kultivovanou formou,“ upozornil Povšík. Půjde podle něj o největší protest od roku 2015 a má být paralelou na generální stávku. V Mladé Boleslavi začne shromážděním na třídě Václava Klementa. Protestující z ranní i odpolední směny budou pracovat o hodinu méně, neodpracovanou hodinu vykážou jako překážku na straně zaměstnance. Happening začne ve dvanáct hodin, hlavní program ve 13:15.

Protesty podpoří i odboráři České pošty

Také odboráři České pošty se připojí k pondělním protestům, stávku ale neplánují. Informovala o tom předsedkyně největší odborové centrály, Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, Jindřiška Budweiserová. Česká pošta zaměstnává přes 21 tisíc lidí.

„Náš odborový svaz podporuje den Protestů za lepší budoucnost České republiky. Odbory jako jediné hájí pracovní podmínky zaměstnanců i životní podmínky všech lidí. Naši členové se připojí k protestním akcím včetně demonstrace 27. listopadu. Stávkové aktivity neplánujeme,“ sdělila Budweiserová.

Podporu protestů mohou zájemci podle instrukcí na webu odborů vyjádřit účastí v protestním pochodu či demonstrací, označením se samolepkou nebo náramkem se symboly protestů, krátkým shromážděním na pracovišti nebo sdílením fotografií a videí na sociálních sítích.

Den protestů vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na pondělí 27. listopadu. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje 31 svazů asi s 270 tisíci členy, z nich zhruba 77,7 tisíce je ve svazu KOVO.

Ke stávce se připojují také další odborové svazy, například potravinářů. K protestům se přidá i odborový svaz pracovníků v energetice a chemickém průmyslu. „U nás to připojení bude trošku jinou formou, naši zaměstnanci jsou součástí kritické infrastruktury,“ poznamenal předseda svazu Karel Klusák. Zaměstnanci se připojí například samolepkou nebo podpisem na podpisovém archu. Zapojení oznámil i Odborový svaz pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v České republice.

Události, komentáře: Jana Klímová k stávce odborů (zdroj: ČT24)

Odbory nemají chránit zaměstnavatele, míní Klímová

„Přijde mi absurdní, že odbory jdou stávkovat proti vládě, že jim klesá reálná mzda,“ míní hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. Především v průmyslu by měly odbory tlačit na zaměstnavatele, aby zaměstnancům přidali na platech, dodala.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula podle ní „hraje politickou kartu“ a podařilo se mu vyburcovat odbory, aby se postavily proti konsolidačnímu balíčku. „Pro energeticky náročné podniky situace opravdu není jednoduchá,“ připustila Klímová. „Chápu jejich zaměstnance, že se bojí, že kvůli zvýšeným nákladům je ohrožené jejich přidávání na mzdách. Nicméně odbory tady nejsou od toho, aby chránily své zaměstnavatele. Jejich hlavní úkol je vynutit si na nich mzdy,“ doplnila novinářka.

Rakušan: Protest další jednání spíš zkomplikuje

Premiér Petr Fiala (ODS) pokládá stávku, kterou na pondělí vyhlásily odbory, za neodůvodněnou. Zejména pak nerozumí stávce ve školství, kde vláda meziročně zvyšuje rozpočet a učitelům garantuje plat na 130 procentech průměrné mzdy. Odbory jednají nezodpovědně a pokračují v konfrontační politice, s níž začaly ihned po nástupu současného kabinetu, prohlásil předseda vlády.

Šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že odbory mají na stávku právo, důvodům pro její vyhlášení ale nerozumí. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bude vláda jednat s odbory i po stávce, uskutečněný protest ale podle něj může další jednání spíš komplikovat než mu pomáhat.