Antigenní testování by podle Babiše mohlo začít už ve středu

Rizikové skóre PES opět stouplo, k neděli o dva body na 71. Už týden zůstává ve čtvrtém stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. Pět krajů má ale skóre na úrovni pátého stupně. V sobotu laboratoře v Česku odhalily 3655 nakažených koronavirem, což je o víkendovém dni nejvíce od 14. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda v pondělí některá opatření zpřísní, kvůli zájmu veřejnosti by mohlo začít antigenní testování už ve středu. Na vládě chce premiér podpořit prodloužení vánočních prázdnin. Děti by tak podle něj měly jít do školy naposledy 18. prosince.

Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda v pondělí alespoň některá opatření zpřísní. Konkrétní podobu ale nechává na debatu ministrů. „Není to možné podcenit, musíme udělat nějaká opatření,“ uvedl Babiš pro Českou televizi s tím, že si Česko nemůže dovolit další dramatický nárůst hospitalizací.

Babiš také na jednání vlády podpoří prodloužení vánočních prázdnin. Děti by tak podle něj měly jít do školy naposledy už v pátek 18. prosince.

Premiér Andrej Babiš mluví o opatřeních, školách i Zlaté neděli (zdroj: ČT24)

Antigenní testování může začít dřív

Antigenní testování pro veřejnost chce vláda kvůli velkému zájmu lidí zahájit již od středy. V pondělí to vládě navrhne ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), sdělil Babiš ČTK. „Jasně jsme řekli, že chceme umožnit všem občanům, aby se mohli nechat dobrovolně a zdarma antigenními testy otestovat. Řekli jsme, že to bude možné od 18. prosince do 15. ledna, ale vzhledem k velkému zájmu občanů to vypadá tak, že už to testování může začít od středy 16. prosince.“

Na Facebooku předseda vlády dodal, že by se potenciálně mohlo do testování zapojit 5200 praktických lékařů, pět tisíc zubařů a devět tisíc ambulantních specialistů. Navyšovat se také bude počet testů ve fakultních nemocnicích. Lidé se kromě webu budou moct hlásit přes své lékaře nebo přes linku 1221.

Babiš také uvedl, že Všeobecná zdravotní pojišťovna umožnila testovat a vykazovat testy všem lékařům v České republice. Za úkon dostanou 350 korun.

Premiér očekává pondělní zpřísnění opatření

Ministr zdravotnictví Blatný už v pátek na tiskové konferenci řekl, že v pondělí navrhne vládě přechod do čtvrtého stupně indexu PES. Opatření by se tak dle něj mohla zpřísnit od druhé poloviny nebo konce příštího týdne.

Kdy by měla nová opatření vejít v platnost, už během neděle komentovali vicepremiéři Jan Hamáček (ČSSD) a Karel Havlíček (za ANO). Podle Hamáčka by to mělo být ve středu, Havlíček mluvil o konci týdne. Babiše tím nepotěšili.

„Já jsem je víckrát vyzval, aby to nekomentovali. Oni nejsou ministři zdravotnictví. Já jsem se domluvil jasně s panem Havlíčkem, že pokud s tím zítra (v pondělí - pozn. red.) pan Blatný přijde, tak musí mít připravené kompenzace,“ dodal Babiš. Týkalo by se to pokrytí nákladů restaurací a hotelů. Premiér také mimo jiné uvedl, že o Zlaté neděli by obchody měly zůstat otevřené.

V sobotu přibylo 3655 nakažených

Do statistiky přibylo v sobotu také 85 úmrtí, celkem už s onemocněním covid-19 zemřelo 9535 lidí. V nemocnicích bylo v sobotu 4111 nakažených, o 279 méně než v pátek, ve vážném stavu je 548 z nich. Od března laboratoře odhalily 579 tisíc nakažených, přes 504 tisíc se už vyléčilo. Aktuálně je v zemi s potvrzenou nákazou téměř 65 tisíc lidí, většina má lehký průběh. 

Za dalším zhoršením skóre o dva body je mezitýdenní nárůst počtu nových případů u seniorů za posledních 14 dní na 100 tisíc obyvatel starších 65 let. Ve čtvrtém stupni rizika je skóre od minulé neděle, kdy stouplo na 62 bodů. V pracovních dnech se pak index držel na 64 bodech a v sobotu se zvýšil o pět bodů. 

Stalo se to kvůli růstu reprodukčního čísla na 1,2. To udává průměrný počet dalších osob, které se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v pátek na tiskové konferenci podotkl, že pokud by reprodukční číslo narostlo na hodnoty nad 1,2, čeká nevyhnutelně eskalaci. V takovém případě by podle něj nově nakažených do konce prosince bylo asi 198 tisíc. Zatím jich laboratoře v posledním měsíci roku potvrdily téměř 56 tisíc.

Rozdíly mezi kraji

Česko se podle Blatného dostává ve vývoji epidemie koronaviru znovu do složité situace. Průměrný počet nových případů za den od posledního týdne vzrostl o osm procent, v předchozích týdnech přitom klesal či stagnoval. V zemi přitom dál platí třetí stupeň rizika.

V současné době se podle dat ministerstva zdravotnictví nákaza šíří nejvíce na Chrudimsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 485 případů covidu-19. Následuje Havlíčkobrodsko a Kroměřížsko s 478 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Skóre PES je k neděli nejvyšší ve Zlínském kraji, kde dosáhlo 81 bodů. To už je nejvyšší pátý stupeň pohotovosti, který je vymezen 76 až 100 body. V něm se aktuálně nachází pět krajů, vedle Zlínského je to Královéhradecký, Pardubický, Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Naopak nejnižší je index PES v Praze a Karlovarském kraji, a to na 51 bodech, což odpovídá třetímu stupni. 

Hamáček by zpřísnil opatření už od středy

Vicepremiér Hamáček by s přechodem opatření do čtvrtého stupně indexu PES nečekal do pátku, ke změně by podle něj mělo dojít nejpozději ve středu. Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce

„Já bych otevřeně řečeno do pátku nečekal, protože mě ten nárůst čísel děsí,“ řekl. Poukázal na zkušenost ze září. „Jakmile to chytne exponenciálu, tak máme v lednu obrovský problém,“ řekl. Zdůraznil, že jde pouze o jeho názor.

Přechod do vyššího stupně by podle PES znamenal opětovné uzavření restaurací a služeb. Podle Hamáčka bude vláda jednat o jejich odškodnění. Líbí se mu rakouský scénář, byl by pro odškodnění minimálně ve výši 80 procent loňského obratu.

„Pokud máme vůbec dát lidem zejména v gastro byznysu a dalších nejvíce zasažených oblastech nějakou naději, tak jim prostě musíme nabídnout odškodnění,“ řekl.

Podle Havlíčka by zavřely restaurace, nikoliv však obchody

Havlíček v televizi Prima v neděli řekl, že vše nasvědčuje tomu, že vláda v pondělí zpřísnění schválí. Hotely a restaurace by pak musely podle Havlíčka zavřít ke konci týdne, obchody a služby by mohly dále fungovat. Pokud budou muset stravovací podniky i hotely zavřít, budou podle Havlíčka náhrady „velmi slušné“.

Hamáček se v Otázkách Václava Moravce také omluvil za zmatky s kritizovaným vládním usnesením ohledně prodeje nápojů z restaurací a jejich výdejových okének. Bude podle něj třeba jej upravit jiným způsobem. Podobně se omluvil i Babiš. „Není možné, aby si lidé nemohli brát kelímek s kávou,“ uvedl pro Českou televizi.

Ve čtvrtém stupni se může vrátit noční zákaz vycházení

Vedle už zmíněných zavřených restaurací a hotelů může přinést čtvrtý stupeň indexu PES další opatření. Znovu může například platit noční zákaz vycházení po jedenácté večer. Setkávat se zřejmě bude moci maximálně 6 lidí, s výjimkou rodiny a práce.

Roušky jsou pořád povinné ve vnitřních prostorách a platit může dál zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, který už vláda obnovila.

Svateb a pohřbů se může ve čtvrtém stupni účastnit maximálně 20 lidí. Při bohoslužbách nejspíš budou moci církve zaplnit maximálně 20 procent kapacity kostelů. Hromadný zpěv má být zakázaný.

S vyšším stupněm rizika se mají zavřít i galerie, muzea, hrady nebo zoologické zahrady, herny a kasina. Knihovny budou moct fungovat jen formou výdejních okének.

Profesionální sportovní soutěže se dál mohou konat bez diváků, ty amatérské budou zakázané. Povinně se mají znovu zavřít i vnitřní sportoviště pro individuální aktivity, tedy bazény nebo fitness centra. Umožněný může být provoz lyžařských vleků.