Blatný v pondělí navrhne vládě přechod do čtvrtého stupně PES

Resort zdravotnictví podle ministra Jana Blatného (za ANO) v pondělí vládě navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Zpřísněná opatření by pravděpodobně platila od druhé poloviny nebo konce příštího týdne. Blatný také potvrdil zákaz prodeje kávy s sebou.

Pokud vláda návrh ministerstva na přechod přijme, budou opatření odpovídat čtvrtému stupni rizika kromě obchodů a služeb, které zůstanou otevřené všechny s omezením počtu lidí na metry čtvereční. „Omezení nebude dáno sortimentem, ale budou mít omezení osob na metry čtvrteční,“ řekl na páteční tiskové konferenci ministr Blatný. Chce tak zohlednit požadavek poslanců, kteří kritizovali, že malé obchody byly znevýhodněné proti velkým supermarketům.

Povolené budou nadále také návštěvy v domovech pro seniory, budou se ale muset testovat a mít respirátor. Umožněn bude i provoz lyžařských středisek. Nebude ale možné se na horách ubytovat podobně jako například v Rakousku.

Návrat do čtvrtého stupně rizika by znamenal například noční zákaz vycházení, více se omezí setkávání osob, provoz škol, sportu a sportovišť nebo hotelů a restaurací.

Brífink k vývoji epidemie koronaviru 11. prosince (zdroj: ČT24)

Pokud nezpřísníme opatření, hrozí horší situace než na podzim, varuje Hamáček

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je pravděpodobné, že se Česko bude delší dobu přepínat v systému PES mezi třetím a čtvrtým stupněm. Aktuální modely podle Hamáčka varují, že pokud vláda nepřistoupí ke zpřísnění už do Vánoc, na začátku roku 2021 by mohla být situace podstatně horší než letos na podzim.

„Všichni víte, že jsme v říjnu a listopadu tu zatáčku vybrali po dvou kolech za obrovského nasazení všech v první linii, kteří samozřejmě už jsou unaveni. Představa, že se to vrátí v lednu ještě ve větším rozměru, je něco, co bych pokládal za katastrofu,“ komentoval Hamáček po jednání stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu (ÚKŠ).

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 11. prosince (zdroj: ČT24)

Lepší kompenzace pro restaurace

Vláda se bude podle Blatného bavit také o kompenzacích pro provozovny, které se budou muset znovu zavřít, zejména pro restaurace. Jednal o tom s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO). „Budu velmi žádat, aby se pro ně našel lepší systém kompenzací,“ uvedl Blatný.

Restaurace jsou podle něj místem, kde se lidé setkávají s vyšším počtem lidí, jsou tam desítky minut, konzumují jídlo a pijí alkohol. Důvody jsou tak podle něj epidemiologické –⁠ nelze tam nosit roušky a chovat se zcela zodpovědně.

Havlíček Radiožurnálu řekl, že na systému kompenzací pro restaurace a ubytování bude s týmem pracovat celý víkend. Zmínil, že pro restaurace počítají s kompenzací nákladů. „Můj cíl je aby to bylo kompenzování ze sta procent ty náklady,“ řekl Havlíček. Ohledně ubytování by chtěl otevřít debatu o případném přespání v penzionu či hotelu po lyžování.

Zákaz prodeje kávy s sebou platí

Ministr zdravotnictví zároveň potvrdil, že vláda zakázala prodej kávy s sebou z výdejových okének restaurací. Cílem je podle něj to, aby se lidé neprocházeli po ulicích či vánočních trzích s kelímky s nápoji či jídlem.

Na úpravu nařízení upozornil server iRozhlas.cz. Vláda ve svém opraveném nařízení ohledně prodeje nápojů z restaurací a jejich výdejových okének zakázala i prodej nealkoholických nápojů, tedy například kávy nebo čaje s sebou. Veškeré nápoje si tak musí zákazník vypít přímo v provozovně, kde si je zakoupil. Opatření se podle Blatného nevztahuje na prodej přes okénko do auta.

Ministr již dříve uvedl, že cílem opatření bylo omezit konzumaci alkoholu na veřejnosti. Vláda ve čtvrtek ale nejprve omylem zakázala provozovnám stravovacích služeb veškerý prodej rozlévaných a na místě připravovaných nápojů k okamžité konzumaci.

Podle ministerstva šlo ale o tiskovou chybu, kterou napravilo. Na webu kabinetu se následně objevila odlišná verze usnesení, která doplnila další část věty u příslušného zákazu. Ten má platit v případě „prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory, například výdejové okénko“. Jen přes okénka mohou podle aktuálních pravidel restaurace prodávat od 20:00 do 05:59.

Kritizované usnesení do čtvrtka zakazovalo „prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory“. Čtvrteční opravená verze usnesení vlády hovoří o rozlévaných nebo na místě připravovaných nápojích k okamžité konzumaci a nespecifikuje, že by se mělo jednat pouze o alkoholické nápoje.

Někteří právníci způsob opravy původní vyhlášky už ve čtvrtek kritizovali, podle ministerstva vnitra je ale opravená verze správná.