Poprvé: z obnovitelných zdrojů se vloni v USA vyrobilo víc energie než z jádra i uhlí

Spotřeba uhlí ve Spojených státech rychle klesá, naopak rostou obnovitelné zdroje energie. Hlavně proto, že se snižují jejich ceny, upozornila analýza americké energetiky.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) na konci března oznámil, že množství elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů energie v roce 2022 poprvé v historii USA překonalo množství elektřiny vyrobené z uhlí. 

Výroba elektřiny z uhlí klesla z 23 procent celkové výroby v roce 2021 na 20 procent v roce 2022. K nárůstu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů nejvíc přispěly větrná a solární energie. Výroba z těchto dvou zdrojů energie se dohromady zvýšila z 12 procent v roce 2021 na 14 procent v roce 2022 – množství energie získané z vody v posledních letech stagnovalo, protože velká část území USA se potýkala se suchem. Ani podíl elektřiny z ostatních obnovitelných zdrojů – tedy biomasy a geotermální energie – se mezi lety 2021 a 2022 nezměnil.

Nejstabilnějším zdrojem energie je ta jaderná – sice mírně klesá, ale nejsou v ní za poslední roky větší výkyvy. I ona ale dala Američanům méně elektřiny než dynamicky rostoucí obnovitelné zdroje. 

Podíl zdrojů na výrobě energie v USA
Zdroj: EIA

Méně spalovaného uhlí je pozitivní zprávou o tom, že se daří snižovat znečištění a emise skleníkových plynů. Méně pozitivním je ale fakt, že ne všechny formy energie založené na fosilních palivech zaznamenaly pokles. Podle zprávy EIA totiž zůstal největším zdrojem výroby elektřiny v zemi zemní plyn. Ze 37procentního podílu na výrobě elektřiny v roce 2021 stoupl vloni na 39 procent. Emise skleníkových plynů ze spalování plynu jsou sice nižší než z uhlí, ale trend rostoucího podílu plynu je podle expertů znepokojivý.

Překvapiví vítězové i poražení

Zpráva ukazuje i na to, že výroba z různých zdrojů je v USA rozložená nerovnoměrně. Například Texas je známý jako stát spojený s fosilními palivy; ve skutečnosti ale roku 2022 vyrobil nejvíc větrné energie. Právě Texas měl podle analýzy klíčový vliv na to, jak rychle vloni větrná energie ve Spojených státech rostla. Texas se na výrobě energie z větru podílel 25 procenty, Iowa 10 procenty a Oklahoma 9 procenty.

Největší výrobci z různých zdrojů v USA
Zdroj: EIA

Ve výrobě solární energie vedla podle očekávání Kalifornie, která vyrobila 26 procent solární elektřiny v zemi. Na druhé pozici se umístil Texas, který vyrobil 16 procent solární elektřiny. Podle analýzy Texas vedl také ve výrobě elektřiny ze zemního plynu a uhlí.

EIA předpokládá, že pokles výroby elektřiny z uhlí bude pokračovat i v letošním roce, zatímco výroba elektřiny ze slunečního záření se bude v roce 2023 zvyšovat. Analytik Gregory Wetstone, který vede Americkou radu pro obnovitelné zdroje energie, řekl agentuře Associated Press, že růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů těží z toho, jak cenově dostupným se tento zdroj energie stal.