Pětina občanů Evropské unie je ohrožena chudobou nebo sociálním vyloučením, Česko je na tom nejlépe

Statistický úřad Evropské unie Eurostat zveřejnil studii, podle které bylo v roce 2020 ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením přibližně 96,5 milionu lidí Unie, což činilo 21,9 procenta populace. Česká republika vyšla ze srovnání nejlépe.

Unijní průměr 21,9 procenta podílu populace ohrožené chudobou nebo sociálním vyloučením představuje téměř dvojnásobek stavu v České republice, která vychází ze srovnání zemí nejlépe s 11,5 procenta. Nejhůř dopadlo Rumunsko, jež vykázalo 35,8 procenta.

Česko tak patřilo společně se Slovenskem (13,8 procenta), Slovinskem (14,3 procenta), Nizozemskem (15,8 procenta) a Finskem (15,9 procenta) k zemím s nejnižším ohrožením.

Na opačné straně žebříčku se kromě Rumunska nacházelo Bulharsko (33,6 procenta), Řecko (27,5 procenta) a Španělsko (27 procent).

Z dostupných dat vyplývá, že v Unii bylo ohroženo chudobou v loňském roce 75,3 milionu lidí, 27,6 milionu bylo materiálně nebo sociálně deprivovaných a 27,1 milionu žilo v domácnosti s nízkou intenzitou práce. Lidí ohrožených třemi sledovanými kategoriemi zároveň bylo 5,9 milionu.

Chudobou či sociálním vyloučením byly loni ohroženy přes dvě třetiny nezaměstnaných a zhruba pětina důchodců. Mezi zaměstnanými bylo ohroženo 12 procent lidí. Riziko je o něco častější v případě žen než mužů. Vyšší bylo také u mladých lidí a osob s nízkou úrovní vzdělání.

Eurostat srovnával data z 24 zemí Evropské unie. Z unijní sedmadvacítky nebyly dostupné informace k Irsku, Itálii a Lotyšsku. Provizorní hodnoty nabídly Francie, Chorvatsko, Nizozemsko, Polsko a Slovensko.

Statistický klam

V evropských statistikách o příjmové chudobě dosahuje Česko dlouhodobě příznivých údajů. Před časem nicméně sociolog Daniel Prokop upozornil, že se v jistém smyslu může jednat o statistický klam.

Příjmová chudoba je totiž určena jako 60 procent mediánu příjmu na celostátní úrovni. Příjmový medián se přitom mezi evropskými státy velmi liší. Lze tak předpokládat, že chudí ve státech s vysokým příjmovým mediánem budou mít příznivější životní podmínky než ve státech s nízkým mediánem. Míra může být také ovlivněna nastavením sociálních dávek. Díky dávkám se míra lidí ohrožených chudobou snížila v EU o osm procentních bodů na 17 procent.