Pandemie ve světě: Británie hlásí prudký týdenní nárůst. Počet zemřelých přesáhl čtyři miliony

Události: Šíření varianty delta v Evropě (zdroj: ČT24)

Velká Británie se potýká s vysokým týdenním nárůstem počtu nakažených koronavirovou variantou delta. Země kvůli tomu odložila ukončení posledních protiepidemických restrikcí. Za týden od 10. do 16. června eviduje vládní zdravotní agentura Public Health England (PHE) 33 630 případů varianty, která byla poprvé zjištěna v Indii. Celkový počet obětí pandemie covidu-19 celosvětově přesáhl hranici čtyř milionů. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters.

On-line přenos
Koronavirus - červen
9:05
Česko

Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

9:00

Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

8:42
Česko

Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

V Británii bylo podle aktualizovaných údajů zaznamenáno 75 953 výskytů varianty delta. Nový součet je o 79 procent vyšší než ten z minulého týdne. „Případů rychle přibývá napříč zemí a varianta delta nyní převažuje,“ řekla britská zmocněnkyně pro zdravotní záležitosti Jenny Harriesová. „Je povzbudivé, že stejnou měrou neroste počet hospitalizací a úmrtí, ale budeme to nadále pečlivě sledovat,“ dodala.

Na variantu delta nyní připadá 91 procent vyšetřených vzorků, uvedla PHE. Varianta viru SARS-CoV-2 označovaná dříve jako indická je podle expertů v Evropě i ve Spojených státech nakažlivější než ostatní, včetně té označované jako britská, a také by mohla způsobovat horší průběh nemoci covid-19. Používané vakcíny jsou zřejmě účinné i proti ní, obzvláště při podání dvou dávek.

V reakci na prudký nárůst počtu případů chce britský premiér Boris Johnson urychlit očkování tak, aby každý dospělý v zemi měl alespoň první dávku vakcíny do 19. července. To je také nově stanovené datum, do kdy mají být zrušena poslední proticovidová omezení v Anglii. Původně slibované datum bylo 21. června.

V Británii nepřibývá pouze infekcí variantou delta, ale i koronavirových nákaz obecně. Počet nemocničních lůžek obsazených pacienty s koronavirem narostl na 1251 a je tak o tři stovky vyšší než na začátku měsíce.

Německý ministr zdravotnictví varuje před deltou

Obavy z toho, že se varianta delta stane dominantní, mají i jiné země. Není otázka zda, ale kdy se to stane v Německu. To na tiskové konferenci prohlásil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn, který zároveň Němce nabádal k dodržování povinného nošení roušek. Německo považuje Velkou Británii za oblast s výskytem nebezpečných variant, což prakticky zastavilo cestování mezi oběma zeměmi.

„Stále můžeme mít pěkné léto, ale musíme zůstat opatrní,“ řekl Spahn. Ještě před pár dny uvedl, že by souhlasil s postupným odkládáním roušek, nyní ale obyvatele vyzval, aby si dýchací cesty nadále zakrývali všude tam, kde je to povinné. S klesajícím počtem infekcí přitom řada spolkových zemí začala s rozvolňováním pravidel pro roušky a také na obyvatelstvu je patrné, že na tuto povinnost již lidé nedbají tolik jako na vrcholu pandemie.

Podle šéfa Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothara Wielera je nyní nezbytné co nejvíce snížit počty případů, aby se Německo nízkými sedmidenními průměry a vysokou mírou proočkovanosti připravilo na podzim. „Pandemie neskončila,“ dodal.

Kvůli aktuální situaci v Británii zavede Itálie dokonce povinnou pětidenní karanténu a testování. Itálie opatření vůči cestujícím z Británie zpřísní poté, co tak v různém rozsahu učinily kromě Německa i Francie nebo Rakousko.

Vstup do Itálie bez nutnosti nastoupit karanténu bude naopak umožněn cestujícím z dalších zemí EU, Spojených států, Kanady a Japonska. Podmínkou ale bude čerstvý negativní test na koronavirus nebo takzvaný zelený pas dokládající, že byli proti nemoci covid-19 plně naočkováni. Opatření má vstoupit v platnost v pondělí. Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza uvedl, že cestujícím z Indie, Srí Lanky a Bangladéše zůstane Itálie zatím uzavřena.

Moskva zpřísňuje opatření

Moskva zavádí nová opatření proti šíření koronaviru a prodlužuje ta stávající ve snaze zastavit současné šíření infekce. Úřady v metropoli zakázaly shromáždění více než tisíce lidí, včetně koncertů nebo sportovních událostí, napsala agentura TASS s tím, že omezení se dotknou rovněž fanoušků současného mistrovství Evropy ve fotbale. Ruský operativní štáb mezitím oznámil 9056 prokázaných nákaz koronavirem v hlavním městě za poslední den, což je nejvíce od vypuknutí pandemie.

K šíření koronaviru podle úřadů přispívají hlavně nové varianty viru a nedostatečná proočkovanost obyvatel. Moskevský starosta Sergej Sobjanin ve středu uvedl, že zdravotníci dosud naočkovali 1,8 milionu obyvatel hlavního města, v němž žije asi 12 milionů lidí. V pátek starosta řekl, že u 89,3 procenta nových případů jde o variantu delta, která se rychleji šíří.

„Nechtěl jsem to dělat, ale je to nutné. Omezujeme zábavní akce na maximálně tisíc lidí,“ napsal na svém blogu Sobjanin. „Divadla a kina budou moci fungovat. Ale na čas přerušíme hromadné zábavní akce. Je nutné uzavřít rovněž taneční parkety a zóny pro fanoušky,“ dodal starosta.

Moskevské úřady se rovněž rozhodly pro „experiment“ v podobě „bezcovidových“ restaurací a kaváren, kde bude moci obsluhovat pouze personál očkovaný proti covidu-19 a navštěvovat je budou moci jen lidé s protilátkami, ať už po vakcinaci nebo prodělané chorobě. Pokus začne 19. června, přičemž se do něj podle Sobjanina zapojí zprvu na dvě desítky podniků.

Na virus zemřely více než čtyři miliony lidí

Počet obětí pandemie covidu-19 celosvětově přesáhl hranici čtyř milionů. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Univerzita Johnse Hopkinse, která situaci také celosvětově monitoruje, vykazuje k pátečnímu ránu 3,84 milionu mrtvých. Část zdravotnických odborníků tvrdí, že počet zemřelých na covid-19 je globálně podceněný. Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý měsíc uvedla, že si pandemie podle jejích odhadů vyžádala dvakrát až třikrát více obětí, než kolik uvádějí oficiální statistiky.

Trvalo rok, než si covid-19 vyžádal první dva miliony obětí. Další dva miliony úmrtí v souvislosti s tímto onemocněním svět zaznamenal ve 166 dnech, vyplývá z analýzy Reuters.

V absolutním počtu zemřelých po nákaze koronavirem jsou na prvních pěti příčkách Spojené státy, Brazílie, Indie, Rusko a Mexiko. Tyto země zároveň představují polovinu všech celosvětově zaznamenaných úmrtí. V přepočtu na populaci mají nejvíce zemřelých Peru, Maďarsko, Bosna a Hercegovina, Česko republika a Gibraltar, uvádí Reuters.

Nejhorší situace nyní vládne v zemích Latinské Ameriky; z tohoto regionu pochází 43 ze 100 všech nově ohlášených případů nákazy. Na jihu amerického kontinentu je zároveň devět zemí, které za poslední týden registrovaly v přepočtu na obyvatele nejvíce zemřelých. Nemocnice v Bolívii, Chile či Uruguayi nejčastěji přijímají osoby ve věku od 25 do 40 let. V brazilském velkoměstě Sao Paulo tvoří lidé s covidem-19 kolem osmdesáti procent všech pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Izrael pošle vakcíny Palestincům, Rakousko zase Balkánu

Izrael poskytne v příštích dnech Palestincům 1,2 milionu dávek vakcín proti covidu-19. Oznámil to list Haarec, podle nějž o tom rozhodla ještě minulá vláda, avšak plán nerealizovala. Izrael, který své občany naočkoval rychle a mohl zrušit většinu epidemických omezení, byl v minulosti kritizován za to, že nepomáhá Palestincům.

O předání vakcíny od firem Pfizer/BioNTech se dohodl tento týden nový ministr zdravotnictví Nican Horovic s pracovníky svého úřadu. Podle izraelských sdělovacích prostředků bude očkovací látka poskytnuta ve formě půjčky administrativě v Ramalláhu ze zásob, které si Izrael vytvořil. Palestinská samospráva dávky vrátí, až dostane objednané vakcíny.

Podle palestinských úřadů dostalo zatím na palestinských územích aspoň jednu dávku vakcíny více než 436 tisíc lidí a 260 tisíc je očkováno úplně. Tyto údaje zahrnují i 100 tisíc palestinských dělníků, kteří pracují v Izraeli a jež nechal naočkovat Izrael. Údaje se týkají jak Západního břehu Jordánu, tak Pásma Gazy, tedy území se zhruba pěti miliony obyvatel. 

Milion dávek vakcín proti koronaviru navíc pošle Rakousko zemím západního Balkánu. Oznámil to kancléř Sebastian Kurz, který v rakouské metropoli hostil konferenci o západním Balkánu s představiteli Bosny a Hercegoviny, Kosova, Černé Hory, Severní Makedonie, Srbska, Albánie a Evropské unie.

Na závěrečné tiskové konferenci Kurz řekl, že do těchto států by měly být dodatečné dávky vakcíny dodány během léta. „Budeme v bezpečí teprve tehdy, když budou v bezpečí všechny země,“ vysvětlil lidovecký politik Kurz. Rakousko kromě toho koordinuje distribuci 651 tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, které pro státy západního Balkánu objednala EU.