Pandemie ve světě: Británie zřejmě odloží další rozvolňování. Podle průzkumu měla covid už čtvrtina Mexičanů

Britský premiér Boris Johnson podle tamních médií odloží další rozvolňování koronavirových restrikcí. Učiní to kvůli rychlému šíření varianty známé jako delta. Rozhodnutí by měl oznámit v pondělí. Mexické ministerstvo zdravotnictví odhadlo, že v zemi měla covid už čtvrtina lidí, skutečně potvrzených je přitom asi 2,5 milionu případů. Počet nakažených koronavirem v Rusku stoupl na tříměsíční maximum. V Indii se za uplynulých 24 hodin nakazilo naopak koronavirem nejméně lidí za déle než dva měsíce.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Boris Johnson má v pondělí oznámit, zda k zrušení koronavirových omezení v Británii, které by vedlo ke kompletnímu návratu k běžnému životu, dojde 21. června, jak zněl původní plán. Ten totiž ohrožuje rychlé šíření varianty delta, která byla poprvé objevena v Indii, píše agentura Reuters. 

Britská vláda v minulých týdnech upozorňovala, že rozhodnutí o rozvolnění v každé fázi bude záležet především na aktuálních číslech. Počátkem týdne ale Johnson varoval před nárůstem nových případů, kterých Británie v pátek ohlásila 8125, což je nejvyšší denní úhrn od února. Podle odhadů se zvyšovalo i reprodukční číslo R, které ukazuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí každý pozitivní případ, což podle kabinetu naznačuje, že pandemie rostla exponenciálně.

Johnson zároveň uvedl, že po poslední fázi uvolnění v květnu se vždy nárůst případů očekával. Klíčem k tomu, zda lze všechny restrikce zrušit, bude ale míra, do jaké očkování narušilo souvislost mezi potvrzenými případy a úmrtími. 

Celkový počet nákaz varianty delta za poslední týden vzrostl z téměř třiceti tisíc případů na více než 42 tisíc. Podle tamní vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE) je však povzbudivé, že se tento nárůst neprojevil na počtu nových pacientů, kteří by vyžadovali hospitalizaci. V britských zdravotnických zařízeních se nyní s covidem léčí tisíce lidí. 

I přes nynější úspěšnou vakcinační kampaň, při které se za posledních šest měsíců podařilo naočkovat alespoň první dávkou přes 77 procent všech dospělých, je Británie z hlediska pandemie jedním z nejhůře zasažených evropských států. V zemi se 67 miliony obyvatel v souvislosti s covidem zemřelo téměř 128 tisíc pacientů.

Počty nakažených jsou mnohem vyšší než potvrzené případy, ukazuje mexický výzkum

Odhaduje se, že koronavirem byla infikována přibližně čtvrtina ze 126 milionů lidí v Mexiku, uvedlo v pátek tamní ministerstvo zdravotnictví s odvoláním na úředníka Tonatiuhe Barrientose z Národního ústavu veřejného zdraví. Jeho Národní průzkum zdraví a výživy z roku 2020 totiž ukázal, že virus mělo přibližně 31,1 milionu lidí, tedy mnohem více, než počet skutečně potvrzených případů infekce – těch je totiž zhruba 2,5 milionu. Vláda ale již dříve uvedla, že skutečný počet bude pravděpodobně výrazně vyšší.

Podle Barrientose ne všichni lidé započítaní do tohoto odhadu nutně vykazovali příznaky. Průzkum byl založen na rozhovorech s lidmi v 13 910 domácnostech v období od 17. srpna do 14. listopadu loňského roku a potvrdil předběžné výsledky zveřejněné v prosinci.

A v březnu samostatně zvřejněná data rovněž naznačují, že i skutečný počet obětí v Mexiku byl nejméně o šedesát procent vyšší než potvrzený údaj.

V Rusku počet nakažených stoupl na tříměsíční maximum

Počet nově nakažených covidem v Rusku pátý den za sebou prudce stoupl a vyšplhal se na tříměsíční maximum. Za uplynulých 24 hodin přibylo 13 510 nemocných a 399 lidí s covidem-19 zemřelo, informovala s odkazem na ruské zdravotnické úřady agentura Reuters. Údaj přichází den poté, co moskevský starosta Sergej Sobjanin oznámil, že vrchol nákazy očekává v hlavním městě v červnu nebo v červenci.

Kvůli rychlému šíření nákazy příští týden nebudou obyvatelé dvanáctimilionové metropole muset do práce a všechny bary, restaurace a diskotéky budou muset po 23. hodině zavřít.

Tuto sobotu se počet nově nakažených v Moskvě ve srovnání s předchozím týdnem více než zdvojnásobil. Oznámené opatření o placeném pracovním volnu se nedotkne zaměstnanců městské infrastruktury a vojska, řekl starosta. Zavřená budou dětská hřiště a sportoviště v parcích.

Od vypuknutí pandemie se nemocí covid v zemi, která má zhruba 146 milionů obyvatel, nakazilo přes pět milionů lidí. Podle vládní pracovní skupiny počet zemřelých stoupl na 126 073. Federální statistický úřad ale sestavuje vlastní statistiku, podle níž v Rusku od dubna 2020 do letošního dubna zemřelo s covidem zhruba 270 tisíc lidí. 

Odborníci se podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda domnívají, že nárůst případů může souviset s novými mutacemi, zatímco ministerstvo zdravotnictví si stěžuje, že lidé dostatečně nedodržují protikoronavirová opatření. Ruští představitelé také kritizují neochotu lidí nechat se očkovat. 

Rusko už zároveň otestovalo očkovací látku proti covidu ve formě nosního spreje, uvedla agentura TASS s odvoláním na prohlášení vědce Alexandra Gincburga. Ten vedl vývoj ruské vakcíny Sputniku V. Sprej je podle něho stejný jako zmíněná vakcína, jen místo jehly se k aplikaci používá tryska a vstřikuje se do nosu. Má být vhodný pro děti od osmi do 12 let a na trh by měl být uveden v září. 

Výzkumná skupina testovala vakcínu na dětech ve věku od osmi do 12 let a nezjistila u testované skupiny žádné vedlejší účinky, a to ani zvýšení teploty, dodal Gincburg. Neuvedl však žádné další podrobnosti o studii, tedy ani to, kolik dětí se jí zúčastnilo, upozornila agentura Reuters.

Počet nově nakažených koronavirem v Indii klesl nejníže za více než dva měsíce

V Indii se za uplynulých 24 hodin nakazilo koronavirem nejméně lidí za déle než dva měsíce, přibylo jich 84 332. Počet zemřelých ale zůstal vysoký, informovala s odvoláním na indické ministerstvo zdravotnictví agentura DPA.

V pátek úřady nahlásily 91 702 nově nakažených, s covidem-19 zemřelo 3403 osob. V sobotu je hlášeno dalších 4002 mrtvých. Celkem se v zemi, kde žije 1,37 miliardy obyvatel, od začátku pandemie koronavirem nakazilo 29,4 milionu lidí a 367 081 po nákaze zemřelo.

Za vysokým počtem nově zemřelých je především upravená statistika z některých indických států, jako je Maháráštra. Počet mrtvých s covidem úřady po kontrole upravily směrem vzhůru. Kontroly se provádějí proto, že existuje podezření, že počty zemřelých byly uváděny příliš nízké. V zemi je proti koronaviru zatím očkováno jen asi 3,5 procenta obyvatel.

V absolutních číslech je více zaznamenaných případů nákazy koronavirem než v Indii pouze ve Spojených státech. Poté, co počet nových infekcí v poslední době výrazně poklesl, začaly některé indické regiony uvolňovat ochranná opatření. Kromě hlavního města Dillí je zmírňuje i finanční metropole Bombaj (Mumbai).

Indická vláda v sobotu do konce září snížila daně na některé zdravotnické prostředky a léky proti covidu. Pětiprocentní daň na vakcínu proti koronaviru ale zůstane, uvedlo tamní ministerstvo financí.