Covid se z Indie přelévá do sousedství. Krizi čelí Nepál či Pákistán, vakcíny zatím nedostanou

Indie je v současnosti nejzasaženější zemí světa, denně tam přibývají statisíce případů a tisíce mrtvých. Kritická situace v druhé nejlidnatější zemi světa se přelévá i do sousedních států. Rapidně počty případů rostou v Nepálu či na Srí Lance a chudé země se jen tak nedočkají vakcín. Spoléhají totiž na jejich výrobu v Indii, která ale zakázala přípravky vyvážet.

Nejhůře ze sousedských států Indie je na tom Nepál. Zatímco v Indii klouzavý průměr za sedm dní ukazuje 270 potvrzených případů na milion obyvatel, v případě Nepálu je to 176. Počty případů potvrzených za týden od začátku dubna stouply čtrnáctkrát.

Nepál navíc zdaleka netestuje tak, jak by bylo potřeba pro spolehlivé monitorování pandemie. Pozitivně v zemi vychází téměř každý třetí provedený test. Světová zdravotnická organizace přitom upozorňuje, že pro solidní data o počtu nemocných a vývoji pandemie je potřeba, aby procento pozitivních testů nepřesáhlo v horším případě deset procent, ideálně však tři procenta.

„Virus mutuje velmi rychle. Co začalo v Indii, se nyní přelilo do Nepálu,“ konstatoval v závěru dubna zdravotnický expert Rabindra Pandey pro agenturu Reuters. Zároveň varoval, že pokud trend potrvá další týden – což se děje –, pro nemocné nezbudou místa v nemocnicích.

Denní přírůstky nakažených na milion obyvatel v Indii a sousedících zemích (klouzavý průměr za 7 dní)
Zdroj: Our World In Data

Vláda rozhodla o zastavení letecké dopravy

Nepál uzavřel svou hranici s Indií během první vlny pandemie v loňském roce. Od té doby zůstává sedmnáct set kilometrů dlouhá hranice otevřená. „Situace je skutečně děsivá. Nyní přijímáme dokonce děti a mladé lidi v kritickém stavu. Pacienti spí na podlahách a v chodbách,“ popisuje lékař Prakash Thapa z pohraničního města Nepalgujn.

Himalájský stát se podle nepálského deníku The Kathmandu Post rozhodl kvůli zhoršující se pandemické situaci v zemi zastavit veškerou mezinárodní i vnitrostátní leteckou dopravu.

Ministr zahraničí Pradeep Gyawali před týdnem předeslal, že navzdory rostoucí křivce nových případů není potřeba v zemi zavádět lockdown.

Data nejsou spolehlivá

V souladu s indickou křivkou stoupá také ta srílanská. Zatímco ještě 20. dubna byl klouzavý průměr nových případů na hodnotě dvanácti z milionu, na počátku května už je to 69 případů na milion obyvatel. Reprodukční číslo R vystoupalo na hodnotu 1,79 (víc už má jen Nepál s dvěma, Indie registruje 1,35).

Ve prospěch ostrovního státu mluví statistiky testování. Na rozdíl od Indie, Nepálu či Bangladéše se totiž Srí Lanka vejde do benevolentnější doporučené hranice, jak ji určila WHO. Poslední dostupná data z konce dubna ukazovala, že pozitivních je na Srí Lance 7,2 procenta provedených testů.

V dalších zemích sousedících s Indií je situace příznivější. Například Pákistán eviduje necelých dvaadvacet nemocných na milion obyvatel, přičemž trend v posledních týdnech stagnuje. Pozitivně v zemi vyjde téměř každý desátý test. Islámábád ve snaze zamezit šíření koronaviru od středy na čtrnáct dní omezí o osmdesát procent mezinárodní lety.

Země se také připravuje na potenciálně rizikový svátek přerušení půstu, kterým končí ramadán. Tamní vláda plánuje omezit pohyb i shromažďování.

V Nepálu, na Srí Lance, v Bangladéši i Pákistánu v posledních týdnech stoupá také počet mrtvých s koronavirem, přičemž poslední dvě jmenované země už dle dostupných dat dokázaly nepříznivý trend zvrátit. Počet reportovaných úmrtí v těchto zemích patří k nejnižším na světě, kvůli nedostatečnému testování jsou ale skutečné cifry s velkou pravděpodobností výrazně vyšší.

V očkování země spoléhají na Indii, z Bhútánu je premiant

Čtveřice indických sousedů se s očkováním částečně spoléhá na program Covax pro chudší země. Podle dat UNICEF už část vakcín z tohoto programu získaly Bangladéš a Srí Lanka, zatímco Nepál s Pákistánem na ně stále čekají. Země si ale obstaraly vakcíny také po vlastní ose, byť jde jen o zlomky potřebného množství.

Vakcinační látky do těchto zemí putují především z Indie, kde sídlí farmaceutická společnost Serum Institute of India, největší výrobce vakcín na světě. Nové Dillí ale v důsledku kritické situace v Indii dočasně zakázalo vývoz přípravků. To nepříznivě ovlivňuje například Bangladéš, kterému má tři čtvrtiny objednaných dávek dodat právě Indie. Podobně je na tom Srí Lanka, která se na Indii spoléhá z poloviny.

Údaje o očkovaných jsou v těchto zemích kusé. Kupříkladu na Srí Lance dostaly do neděle alespoň jednu dávku více než čtyři procenta obyvatel. V Bangladéši ukazují dostupná data z konce dubna tři a půl procenta lidí s alespoň jednou dávkou vakcíny, zatímco v Nepálu je to sedm procent. V případě Pákistánu jsou poslední statistiky z poloviny dubna, kdy bylo naočkováno necelé procento populace.

Ve zcela unikátní situaci je maličké hornaté království Bhútán, který se se svými sedmi sty tisíci obyvateli rozšíření covidu z Indie obávat nemusí. Himalájský stát totiž zvládl, i díky množství dobrovolníků, během devíti dní naočkovat přes šedesát procent populace a zařadil se tak k Izraeli jako nejproočkovanější země světa.