S covidem v Česku zemřelo přes 30 tisíc lidí. Denní přírůstky dále klesají

Počet úmrtí s covidem-19 v Česku překročil hranici třiceti tisíc, k pátku zemřelo 30 012 lidí s potvrzenou infekcí. Laboratoře nově potvrdily 672 případů, v mezitýdenním srovnání o 379 méně. V pátek zdravotníci aplikovali bezmála devadesát tisíc dávek vakcín.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Stejně jako ustupuje epidemie, zpomaluje i nárůst počtu zemřelých s koronavirem. V posledních dnech umírá do dvaceti pacientů denně, pod padesátkou se počet drží od 29. dubna, pod stovkou od 11. dubna. Ještě v první polovině března přitom umíralo denně i více než dvě stě nakažených.

Nejtragičtějším z hlediska úmrtí v souvislosti s covidem za déle než rok epidemie byl právě letošní březen, kdy zemřelo přes šest tisíc lidí. Na duben připadá zhruba dva a půl tisíce zemřelých s covidem a na květen zatím pět set padesát.

Denní nárůsty počtu případů covidu-19 klesají postupně od začátku března, kdy dosahovaly téměř sedmnácti tisíc. Ve středu v tomto týdnu klesl počet nově nakažených i ve všední den pod tisícovku. V pátek laboratoře provedly přes 166 tisíc testů, zhruba stejně jako před týdnem. Za celou dobu epidemie od loňského března se nakazilo zhruba 1,66 milionu lidí.

V nemocnicích nyní leží s onemocněním covid-19 nejméně pacientů od konce září, jejich počet klesl pod tisícovku. V pátek evidovalo ministerstvo zdravotnictví 990 hospitalizovaných s onemocněním covid-19, z toho 171 v těžkém stavu.

Kontroverzní změny v očkování a testech

Zdravotníci v pátek aplikovali téměř devadesát tisíc dávek vakcín. Ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že od pondělí nebudou lidé už po třech týdnech od první dávky potřebovat negativní test a stát je bude považovat za neinfekční. Někteří odborníci proti takovému postupu protestují.

„Vakcinologická společnost i klinická skupina ministerstva zdravotnictví nesouhlasily s potvrzováním bezinfekčnosti po první dávce, odborně je to nesmysl,“ varuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. „Nevyžadovat negativní test tři týdny po první dávce je odvážné. Po první dávce je riziko přenosu nemoci covid-19 snížené jen o 35–⁠50 procent,“ vysvětluje ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch.

Pokles epidemie brzy zpomalí, odhaduje hlavní hygienička

Za posledních sedm dnů připadá v Česku padesát případů nákazy koronavirem na sto tisíc obyvatel. Z regionů je na tom nejhůře Zlínský kraj se 73 případy na sto tisíc obyvatel za poslední týden, naopak nejlépe Karlovarský kraj s dvaceti nakaženými.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová očekává, že pokles epidemie covidu-19 brzy zpomalí. Do konce prázdnin bude podle ní zhruba 25 případů nemoci na sto tisíc obyvatel týdně. V pátek po jednání vlády řekla, že připravuje plán protiepidemických opatření až do října, v pondělí ho projedná rada vlády, pak hejtmani a vláda.

Z počtu nakažených za sedm dní na sto tisíc obyvatel vycházejí takzvané balíčky, kterými vláda stanovila postupný plán návratu do normálního života. Pokles čísla pod sto přinesl například otevření zbývajících obchodů nebo návrat žáků základních škol, dosažení hranice pětasedmdesát umožnilo otevření zahrádek restaurací či kulturních představení venku, s poklesem pod padesát mají následovat kulturní akce uvnitř či otevření interiérů restaurací. Vláda se ale balíčky neřídí bezvýhradně.