Od pondělí se registrace k očkování otevře lidem nad 35 let, o dva dny později všem třicátníkům, řekl Babiš

Registrace k očkování se nakonec bude dál otevírat menším skupinám lidí v několikadenních odstupech. Od pondělí se budou moci přihlásit zájemci ve věku 35 až 39 let, od středy třicátníci. V rozhovoru pro televizi Prima to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dosud platilo, že po skupině 40 až 44 let, která se registruje od 17. května, bude zhruba dvoutýdenní pauza a potom se již budou moci registrovat všichni nad 16 let.

Pětatřicátníci a starší zájemci se budou moci přihlásit o vakcínu proti covidu-19 od půlnoci z neděle na pondělí 24. května, věková skupina od 30 do 34 let od půlnoci z úterý na středu 26. května.

Pro třicátníky to bude urychlení oproti tomu, co politici dosud slibovali, na řadu měli podle slov ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) přijít 1. června se všemi ostatními. Podle Babiše stále platí, že se od začátku června budou moci registrovat všichni zbývající zájemci nad 16 let.

Vláda podle něj také připravuje mediální kampaň na podporu očkování cílenou na mladší lidi. „Oslovili jsme významné osobnosti, sportovce a připravuje se to, abychom to načasovali, kdy už skutečně se dostaneme do fáze, že budou vakcíny,“ uvedl.

Od začátku června také začne na webu ocko.uzis.cz fungovat portál, kde si budou lidé moci zjistit informace o absolvovaných očkováních proti covidu, testech na nový koronavirus i o ochranné lhůtě po prodělání onemocnění covid-19. „V průběhu června by to mělo být k dispozici v rámci aplikace na mobilních telefonech,“ řekl Babiš Primě.

Očkování proti covidu-19 začalo v Česku po vánočních svátcích. Zprvu byly vakcíny určené pro zdravotníky a domovy pro seniory. Registrační systém pro širokou veřejnost funguje od poloviny ledna, kdy se mohli začít hlásit lidé nad 80 let.

Původně politici hovořili o tom, že již v březnu se bude moci registrovat každý, to se nakonec nestalo a systém se dál otevíral věkovým skupinám po deseti nebo pěti letech. Kromě toho dostali kódy umožňující okamžité přihlášení i zdravotníci, na které se nedostalo v úvodu vakcinace, zaměstnanci škol nebo chroničtí pacienti. Naposledy se otevřela registrace toto pondělí pro věkovou kategorii 40 až 44 let.

Za celou dobu podali zdravotníci téměř 4,4 milionu dávek, což je ovšem součet prvních i druhých dávek vakcín. Fakticky se zatím dostalo na necelých 3,3 milionu lidí, kteří dostali alespoň jednu dávku. Zcela dokončené očkování – buď s oběma dávkami, nebo s jednodávkovou vakcínou – má 1,1 milionu z nich.

Události: Česko zmírňuje pravidla pro posouzení rizika přenosu koronavirové infekce (zdroj: ČT24)

Astra Zeneca a Johnson & Johnson jen pro starší šedesáti let?

Česká vakcinologická společnost nově doporučuje, aby zdravotníci aplikovali očkovací látky od společností Astra Zeneca a Johnson & Johnson jen starším šedesáti let, a to kvůli velmi vzácnému riziku krevních sraženin. Mladší ročníky by tak dostávaly RNA vakcíny od firem Pfizer a BioNTech a od Moderny. Ministerstvo zdravotnictví zatím nerozhodlo, jak se k doporučení postaví.

Podle člena výboru České vakcinologické společnosti a člena Mezioborové skupiny pro epidemické situace Daniela Dražana nejde o náhlé rozhodnutí, ale dochází k němu sběrem dat o očkovací látce a vývoji epidemie. „Doporučení k očkování a u všech lékařských procedur vychází vždy z takzvaného poměru – prospěch a riziko. V případě konkrétně těchto vakcín je prospěch závislý na více faktorech,“ řekl v páteční Devadesátce.

Jedním z těchto faktorů je podle něj právě věk. „Tyto nežádoucí účinky, které jsou opravdu velmi vzácné ve všech věkových kategoriích, tak jsou častější u mladších lidí,“ uvedl. Druhým faktorem je pak síla epidemie. Ta aktuálně v Česku slábne. „Pokud je velmi intenzivní epidemie, spousta případů, plné nemocnice a spousta úmrtí, tak riskovat velmi malé riziko se vyplatí, protože ten prospěch je obrovský,“ vysvětlil s tím, že i pro mladého člověka je výrazně bezpečnější se nechat očkovat.

90’ ČT24: Daniel Dražan k úpravám v potvrzení o bezinfekčnosti (zdroj: ČT24)