Od pondělí se budou k očkování registrovat čtyřicátníci. Praktici dostanou do ordinací vakcínu Moderna, slibuje vláda

UDÁLOSTI: Očkování proti covidu-19 se otevírá další množině obyvatel (zdroj: ČT24)

Statisíce lidí, kteří nechtěli cestovat pro vakcínu proti covidu-19 do velkých očkovacích center a raději se registrovali u svého praktického lékaře, by se měli své první dávky konečně dočkat. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začnou v příštím týdnu dostávat do ordinací vakcínu firmy Moderna, do konce června dostanou 454 tisíc dávek. Na očkování u praktiků stále čeká i 23 tisíc seniorů nad 80 let, uvedl premiér. Od půlnoci z neděle na pondělí se budou moci k očkování nově hlásit již i lidé ve věku 40 až 44 let, následně chce vláda registrace zpřístupnit všem ostatním nad 16 let.

„V neděli od půlnoci pouštíme další věkovou kategorii 40 až 44. Takže od neděle od půlnoci se mohou všichni registrovat, rezervovat,“ oznámil ve čtvrtek premiér Babiš. Naposledy se registrace rozšířily v úterý, od kdy se mohou k vakcinaci přihlásit lidé nad 45 let.

Dodal, že dalším krokem již bude otevření rezervačního systému pro všechny nad 16 let. Ministerstvo zdravotnictví navíc připravuje i pravidla pro očkování cizinců včetně samoplátců. „Očkovací centra, která budou vybrána, budou státu zpětně platit tu vakcínu,“ nastínil ministr Petr Arenberger (za ANO).

Podle něj budou podmínky nastaveny do příštího týdne, není však zatím jasné, kdy se na cizince s vakcínami dostane. Mluvčí ministerstva Jana Schillerová doplnila, že se pravidla budou týkat kromě cizinců z EU nebo třetích zemí, kteří mají v Česku trvalý pobyt, i občanů ČR, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění.

Zatím se při očkování dostalo na 2,8 milionu lidí, kteří mají alespoň jednu dávku. Od začátku vakcinace proti novému typu koronaviru koncem prosince aplikovali zdravotníci v Česku přes 3,9 milionu dávek očkování. Plně očkováno je téměř přes milion lidí, tedy asi desetina obyvatel. 

Epidemiolog a vakcinolog Roman Prymula se domnívá, že „většinu populace stihneme proočkovat do prázdnin – alespoň těch, kteří budou chtít“. Hlavním úkolem ministerstva zdravotnictví podle něj je přesvědčit o očkování i ty, kteří zatím váhají. „Doba, kdy byl obrovský převis poptávky po očkování, postupně bude mizet. Během dvou, tří týdnů už to bude vyrovnané nebo dokonce bude převis míst na očkování,“ řekl Prymula v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Očkování a imunita (zdroj: ČT24)

Praktičtí lékaři začnou očkovat i Modernou

Převážná většina očkovaných však vakcínu dostala ve velkých centrech, kde se používá vakcína od výrobců Pfizer/BioNTech. Kdo do nich nemůže či nechce, čeká na vakcínu u svého praktického lékaře mnohem déle. Praktici zatím dostávali především látky společností AstraZeneca a Johnson & Johnson, kterých ale není dost pro všechny zájemce. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky se zatím podařilo v ordinacích aplikovat jen 470 tisíc dávek z celkových necelých čtyř milionů.

Pomoci by mělo, že budou nově moci objednávat vakcíny Moderna podobně jako ty od firmy Johnson & Johnson, řekl Šonka. „Doktor si je objedná u distributora a jeho objednávka bude uspokojena podle pořadí, v jakém se lékaři přihlásili,“ dodal. Očkovaní by tak mělo podle něho zrychlit. 

Distributorem obou vakcín je firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Dosud se Moderna rozvážela podle požadavků krajských koordinátorů očkování. Změnu zajistí dodatek smlouvy, který ve středu podepsaly s distributorem zdravotní pojišťovny. Podepsání potvrdil náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. Vakcína od firmy Pfizer/BioNTech bude i nadále rozvážena do očkovacích center.

Celkem by měli praktici v květnu a červnu dostat 454 tisíc dávek Moderny. „To, co jsme dostali od začátku roku, teď přijde jenom od jedné značky v průběhu května a června, kromě toho je tady ještě firma Johnson & Johnson. To znamená, výrazně se to zlepší,“ podotkl Šonka. Každý týden bude podle něj dodáno sedmdesát tisíc dávek Moderny, z toho padesát tisíc bude rozvezeno do ordinací praktiků, zbytek bude určen na druhé dávky už dříve očkovaných lidí. Vakcíny od AstraZenecy bude podle Šonky v květnu dodáno jen asi tolik, aby to pokrylo požadavky na druhé dávky již zahájených očkování.

Brífink po jednání o postupu očkování proti covidu-19 u praktických lékařů (zdroj: ČT24)

Vše směřuje k preferenci velkých očkovacích center, stěžují si praktici

Praktičtí lékaři dosavadní distribuci vakcín kritizovali, krajští koordinátoři podle nich preferovali velká očkovací centra. Společnost všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, která sdružuje asi pět tisíc praktických lékařů,  ve svém čtvrtečním prohlášení ještě před jednáním s premiérem uvedla, že přitom na prakticích bude úkol přemlouvat ty, kteří nejsou rozhodnuti se nechat očkovat. 

„Na praktické lékaře a jejich sestry (…) je svalována vina za neschopnost koordinátorů očkování zajistit ochranu nejzranitelnější části populace,“ napsala společnost v prohlášení. Ordinace ale podle ní nedostaly příležitost očkování pro své pacienty zajistit.

„Pro distribuci vakcín do ordinací stanovili podmínku registrace pacientů do systému, která ordinace zaměstnala náročnou administrativou, ale ordinace následně nedostaly dostatek vakcín ani pro tuto skupinu,“ uvedli k dosavadní praxi všeobecní lékaři. Proto často doporučovali svým pacientům, aby raději využili centra. 

Podle vakcinační strategie měli očkovat zejména vakcínami od firmy AstraZeneca a jednodávkovou vakcínou firmy Johnson & Johnson, které mají menší nároky na skladování. Ty ale tvoří jen asi dvanáct procent dodávek. „Koordinátoři ve většině krajů nebyli schopni zajistit distribuci vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna do ordinací praktických lékařů s argumentem, že je to logisticky nemožné, ačkoliv pár kilometrů za hranicemi je to běžné,“ uvedli lékaři.

Vakcína Moderna se musí skladovat v teplotě mezi minus 15 a minus 25 stupni Celsia, ale po rozmrazení je použitelná ještě 30 dní, je-li uchována v lednici. V případě vakcíny od Pfizeru je možné použít ji jen pět dní. Složitý je i její převoz, cesta nesmí trvat déle než 12 hodin a podle ministra Arenbergera je nepraktické ji k praktikům rozvážet, protože se dodává v příliš velkých baleních.

„Pokud se to dělí tak, že se vyndá několik lahviček a strčí do polystyrenové krabice se suchým ledem, tak už to není správný transport,“ upozornil.

AstraZeneca u praktiků

Dostatečná podle lékařů ale nebyla ani dosavadní distribuce pro ně určených vakcín. „Největší problém je, že vakcíny chodí nárazově a nevím, kdy přijdou další,“ podotkl praktický lékař Lubomír Procházka. U AstraZenecy navíc musí praktici přesvědčovat pacienty, kteří mají o bezpečnosti vakcíny pochybnosti kvůli prověřování v souvislosti s krevními sraženinami. 

Podle lékařů příliš nefunguje vládní informační kampaň k očkování, protože nezanedbatelná část lidí se ztotožňuje se lživými informacemi, které o vakcínách kolují.

„To aktuální rozhodnutí mohlo přijít už o dva měsíce dříve, dnes by nebyl problém s tím vyočkováním chronicky nemocných seniorů,“ uvedl v ČT vědecký sekretář České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Bohumil Seifert. Řekl také, že AstraZeneca byla původně určena jenom pro praktiky, a přesto šlo asi dvacet procent těchto vakcín do očkovacích center.

Vedoucí oddělení a zkušební laboratoře Fakultní nemocnice v Olomouci Jarmila Kohoutová si nemyslí, že by byla očkovací centra upřednostňována před praktickými lékaři. Podle ní je rozhodujícím faktorem právě to, o jakou vakcínu se jedná. „U té vakcíny Comirnaty (Pfizer/BioNTech) stále ještě není dořešena logistika, není to úplně jednoduché. Nemyslím si, že všichni praktičtí lékaři jsou připraveni na to, aby jim byla dodávána vakcína Comirnaty v tom zmraženém stavu.“

Připravenost praktických lékařů na jiné vakcíny je podle Seiferta o managementu ordinace. „Například u Moderny máme 30 dní na to, abychom vyočkovali tu dávku, kterou dostaneme. Tak dlouho vydrží v běžné chladničce. Ale vakcína Pfizer tam vydrží pět dní, takže i dobře zorganizovaná praxe se může připravit na očkování a zajistit ho,“ uvedl. 

Každá vakcína je důležitá, zdůraznil imunolog

V Česku už zdravotníci podali alespoň jednu dávku některé z vakcín více než třiceti procentům obyvatel. K dosažení takzvané kolektivní imunity to nestačí – podle odhadů odborníků může nastat ve chvíli, kdy jsou plně naočkované alespoň tři čtvrtiny populace. Imunolog Vojtěch Thon však pro ČT zdůraznil, že každá vakcína, která je správně aplikovaná, je pro člověka velmi významná a tím pádem i pro celou společnost.

Studio ČT24: Imunolog Vojtěch Thon ke kolektivní imunitě proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Uvedl zároveň, že u lidí, kteří covid již prodělali, by považoval za dostatečnou jednu dávku očkování. „Ti, kdo už infekci prodělali či onemocněli, nyní potřebují jako upomínací už jen jednu dávku. A nemusí to být ihned, tam stačí delší odstup, například půl roku. Zejména to bude velmi vyznamné před sezonou viru, čili na podzim, aby se lidé doočkovali a byli chráněni v době, kdy virus může znova zaútočit,“ přiblížil.

Dodal, že k dispozici jsou také mezinárodní studie, které dokládají, že pokud se podá lidem, kteří už infikováni byli, i druhá dávka vakcíny, protiláková odpověd se nezesílí. „A ani se už nenavyšuje kvalita těch protilátek,“ doplnil.