K očkování se mohou hlásit lidé nad 40 let

Od půlnoci z neděle na pondělí se mohou k očkování proti covidu-19 hlásit všichni lidé nad 40 let. Dalším krokem by již mělo být otevření registrací pro všechny nad 16 let, premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že by se tak mohlo stát 1. června. V polovině května vypršela platnost přednostních kódů pro chronické pacienty s nižší prioritou, s prioritními kódy se dál mohou hlásit osoby pečující a akademičtí pracovníci.

K očkování proti covidu-19 se mohli od pátku 23. dubna začít registrovat lidé mezi 60 a 64 lety, o týden později lidé od 55 let, pak přibyla skupina 50 až 54 let, následující týden se dostalo na lidi starší 45 let a od 17. května i na skupinu 40 až 44 let. Registrovat se mohou na webu ministerstva zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) doporučil starším pacientům, kteří čekají na očkování u praktického lékaře, aby raději využili nějaké velké očkovací centrum. Podle premiéra Andreje Babiše na očkování u praktiků čeká přes 216 tisíc lidí, z toho asi třiadvaceti tisícům je nad osmdesát let.

Vláda se s praktiky dohodla na tom, že budou dostávat vakcínu společnosti Moderna. V květnu a červnu by podle Babiše mělo jít o téměř půl milionu dávek.

V Česku se proti nemoci způsobené novým typem koronaviru očkuje od konce prosince. Jako první se začalo s očkováním zdravotníků a obyvatel a zaměstnanců domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb. Od poloviny ledna se očkují také nejstarší senioři nad 80 let, od začátku března se registrace spouští postupně také pro další věkové skupiny.

Prioritní kódy pro pečující osoby a akademické pracovníky

Do 15. června mohou využít přednostní kódy k registraci na očkování bez ohledu na věk akademičtí pracovníci a také osoby pečující o osobu ve třetím a čtvrtém stupni závislosti u příspěvku na péči.

Akademickým pacientům zašle přednostní kód vysoká škola, kde pracují, potřebují od ní také písemné potvrzení o zaměstnání. Pečující osoby si pro ně musí osobně zajít na Úřad práce, kde kromě kódu získají i ony písemné potvrzení. Kdo kód získá, musí se ještě k očkování registrovat na crs.uzis.cz. Na očkovacím místě potom je potřeba předložit potvrzení od úřadu či zaměstnavatele.

V polovině května vypršela platnost kódů pro chronické pacienty. Část z nich se mohla registrovat od 24. března, další od 12. dubna. Ministerstvo zdravotnictví jim termín pro přednostní registraci prodloužilo, původně měly kódy platit do konce dubna. 

Studio ČT24 - Postup při registraci k očkování (zdroj: ČT24)

Očkovací místa

Očkovací místa jsou budována v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních, jejich seznam najdou lidé ve formuláři během procesu registrace. Do očkování se postupně zapojují i praktičtí lékaři. 

Na stránce ockoreport.uzis.cz najdou lidé přehled vytíženosti očkovacích míst. Zjistí, kolik osob v daném místě na termín vakcinace čeká a kolik si jich za poslední týden mohlo datum vybrat.