Počty nakažených rychle rostou po celé Evropě. Noční vycházení omezuje Itálie, Francie i Španělsko

V Evropě i po celém světě v posledních dnech zpřísňují kvůli šíření koronaviru vládní opatření. Itálie, Francie i Španělsko omezuje noční vycházení, v některých italských regionech dokonce i denní. Ve Francii již přísná opatření platí týden, přesto se zatím neprojevují. Nejvyšší počet úmrtí na covid-19 eviduje například Slovensko a Polsko.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

V Itálii v pátek začala platit zpřísněná opatření, která mimo jiné rozdělila zemi do tří zón podle epidemické situace. Z regionů označených jako červené, tedy s největším nárůstem nákaz, mnozí obyvatelé odjeli na chaty do oblastí, označených jako žluté, tedy s mírnými omezeními. Informoval o tom deník Corriere della Sera. Podle agentury ANSA ale nejsou ani v červených a oranžových zónách ulice vylidněné jako během první vlny na jaře.

Například restaurace a bary, které se v červených a oranžových oblastech musely zavřít pro veřejnost, fungují prostřednictvím výdejových okének. Rodiče vodí děti ráno do školy, protože i v nejhůře postižených regionech zůstaly otevřené školky a první stupně základních škol.

Téměř prázdná je také veřejná doprava, lidé mají totiž pracovat z domova, pokud je to možné. Roušky jsou v Itálii na veřejnosti povinné už měsíc také venku. V několika částech Itálie lidé proti opatřením ve čtvrtek protestovali.  V šesti z 20 regionů se pro veřejnost navíc zavřou bary a restaurace a ve čtyřech regionech se omezí pohyb lidí i přes den a zavřou se obchody s nezákladním zbožím.

Také velká část španělských autonomních regionů chystá další opatření i prodloužení zákazu nočního vycházení. Ten platí v celé zemi z nařízení španělské vlády dva týdny, v neděli ale jeho platnost končí. Například madridský region se od pátku přes víkend uzavře pro cestování, které není nezbytné. V Katalánsku taková uzavírka platí už týden. Baskicko také od soboty zavře restaurace a bary, budou smět prodávat pouze jídlo s sebou.

Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví ze čtvrtečního večera přibylo ve Španělsku 21 908 potvrzených případů nákazy. Celkem tak v této zemi, která má asi 47 milionů obyvatel, zaznamenali už 1,3 milionu případů nákazy koronavirem. Španělsko je v tomto počtu šesté na světě. Úmrtí spojených s covidem-19 země prozatím eviduje nejméně 38 486.

Polsko ohlásilo dosud nejvyšší počet lidí, kteří zemřeli s nemocí covid-19 za den–- země za 24 hodin zaznamenala 445 úmrtí pacientů s nákazou. Testy za poslední den prokázaly infekci u dalších 27 086 obyvatel. Podle agentury Reuters zdravotnický systém v zemi čelí nedostatku lůžek, zdravotnického vybavení a také zdravotníků.

Premiér Mateusz Morawiecki ve středu oznámil zpřísnění opatření. Od soboty se zavřou divadla, kina, muzea i většina obchodů v nákupních centrech, s výjimkou potravin, drogerií a lékáren. Hotely budou smět ubytovávat pouze hosty na služebních cestách. Školy budou vyučovat dálkově žáky všech ročníků.

Také na Slovensku po předchozím výraznějším přírůstku infikovaných začal stoupat počet pacientů, kteří nemoci podlehli. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo dalších 31 případů úmrtí na plicní formu covidu-19, což je nejvyšší počet ohlášený za jeden den. Od propuknutí pandemie na pětimilionovém Slovensku zemřelo na covid-19 celkem 317 lidí.

Slovensko v říjnu zavedlo nová karanténní opatření. Až na výjimky je zakázáno konání hromadných akcí i shromažďování více než šesti lidí, většina žáků či studentů přešla na distanční formu výuky, uzavřít své provozy musely například aquaparky a fitness centra, restaurace zase nesmějí obsluhovat zákazníky ve svých vnitřních prostorách.

Ve Francii již od 30. října platí přísná celostátní karanténní opatření. Francouzi mohou opustit domov jen kvůli cestě do práce, na nákup nezbytných potravin, za sportem v okolí bydliště, ze zdravotních nebo závažných rodinných důvodů. Zavřené jsou restaurace a bary i obchody, kromě těch nezbytných, a omezený je volný pohyb i mezi jednotlivými regiony.

Zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd uvedl, že v zemi zavládla téměř panika. Celoplošná opatření tam totiž platí již celý týden a nepřináší žádné výsledky, není vidět, že by se počet nemocných zastavil. Vláda proto zvažuje další kroky. V porovnání s Českou republikou tam děti chodí do školy, proto se uvažuje o distanční výuce.

Vedení Paříže se snaží udělat všechno pro to, aby se lidé nescházeli. Chce omezit také výdejová okénka, protože i tam se často lidé shromažďují. Problém s dodržováním opatření mají především mladí lidé, kteří často pořádají soukromé večírky ve svých domovech. 

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Nejvyšší počet případů za den hlásí Německo, Maďarsko, Rusko i USA

Německo v pátek ohlásilo 21 506 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 166 úmrtí za uplynulých 24 hodin, uvedla agentura Reuters s odvoláním na Institut Roberta Kocha (RKI). Jde o nejvyšší denní přírůstek infikovaných od začátku pandemie.

Na německých školách rychle přibývá počet případů nákazy. Ministerstva školství v jednotlivých spolkových zemích ale tvrdí, že v celkovém měřítku jde jen o zlomek případů a že školy nejsou ohnisky nákazy. Školy a školky v Německu i přes listopadovou karanténu nadále fungují, zachování prezenční výuky považuje vláda za klíčové pro udržení chodu hospodářství.

Rusko v pátek oznámilo dalších 20 582 potvrzených případů nákazy novým koronavirem za uplynulý den, což je rovněž dosud nejvíce. Je to také poprvé, co byl v zemi denní přírůstek vyšší než 20 tisíc, upozorňuje list Kommersant. 

Rusko, které má zhruba 146 milionů obyvatel, od počátku šíření viru registruje už více než 1,7 milionu nakažených, přičemž 29 887 infikovaných zemřelo. Za poslední den země zaregistrovala 378 úmrtí s covidem-19. Skoro 1,3 milionu lidí už se naopak uzdravilo.

Maďarsko oznámilo dalších 4709 potvrzených případů za poslední den. To je denní maximum od vypuknutí pandemie, informuje agentura Reuters s odvoláním na maďarskou vládu. Za posledních 24 hodin úřady zaregistrovaly 103 úmrtí s nemocí covid-19, poprvé tak v Maďarsku s nákazou zemřelo více než sto lidí za den.

Premiér Viktor Orbán uvedl, že se vláda bude snažit vyhnout zavření škol tak dlouho, jak to bude možné. Zároveň podotkl, že bude nutné přeložit některé lékařské operace, aby se uvolnila lůžka pro pacienty s covidem-19, protože jich v nemocnicích přibývá. Na základě současných predikcí bude Maďarsko potřebovat k 21. listopadu pro pacienty 2240 lůžek s plicními ventilátory na jednotkách intenzivní péče a 4480 dalších lůžek na JIP, prohlásil ministerský předseda.

V USA registrují přes 100 tisíc nákaz denně

Ve Spojených státech ve čtvrtek přibylo více než 120 tisíc potvrzených případů nákazy novým koronavirem. To je nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie, ukazují data americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje globálně.

Ve čtvrtek podle univerzity přibylo 121 888 potvrzených případů a s nemocí covid-19 zemřelo dalších 1210 infikovaných. Teprve ve středu přitom v USA poprvé evidovali více než 100 tisíc nakažených za den.

Spojené státy jsou z hlediska absolutního počtu nakažených i smrtelných případů nejhůře zasaženou zemí světa. Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 330 miliony obyvatel nakazilo více než 9,6 milionu lidí, z nichž skoro 235 tisíc zemřelo. Při přepočtu na obyvatele ale Spojené státy nejsou z hlediska počtu smrtelných případů ani v první desítce.