Nebývalé odhalení. Německo vyšetřuje údajné čínské špiony včetně vlivného exdiplomata EU

Německý spolkový státní zástupce vyšetřuje tři osoby podezřelé ze špionáže ve prospěch Číny. V Berlíně, spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Bavorsko i v Bruselu se kvůli tomu uskutečnilo devět domovních prohlídek, uvedl Der Spiegel. Mezi podezřelými je i bývalý pracovník Evropské komise a vyslanec EU, píše německý list.

Dva podezřelí údajně dodávali soukromé a obchodní informace čínskému ministerstvu státní bezpečnosti a třetí projevil ochotu činit totéž. Agentuře DPA vyšetřování potvrdil mluvčí spolkové prokuratury.

Podle Spiegelu vyšetřuje nejvyšší státní zástupce Peter Frank bývalého diplomata z Německa a dva zaměstnance známé německé lobbistické firmy, která v minulosti poskytovala poradenství mimo jiné velkým německým firmám. Ve středu ráno se razie uskutečnily v kancelářích a bytech obviněných.

Vysoce postavený bruselský úředník

V centru vyšetřování je podle německého magazínu bývalý pracovník Evropské komise a poté diplomat Evropské služby pro vnější činnost. Podle Spiegelu zastával v Bruselu vedoucí pozice a později působil jako vyslanec EU v několika státech. V roce 2017 kariéru v Unii ukončil a odešel do lobbistické firmy.

V témže roce začal podle vyšetřovatelů bývalý diplomat předávat informace čínskému důstojníkovi a naverboval oba další obviněné, píše Spiegel.

Pokud se podezření potvrdí, půjde podle německého magazínu o jeden z velmi vzácných případů odhalení špionů pracujících pro Čínu. Často se sice mluví o rozsáhlých čínských špionážních operacích v Německu a Evropě, ale ve skutečnosti vyšetřovatelé jen zřídkakdy slaví úspěch při odhalování aktivit čínských tajných služeb, poznamenal Der Spiegel.