Polsko zadrželo kvůli špionáži jednoho z šéfů tamní pobočky Huawei

Polská civilní kontrarozvědka (ABW) kvůli podezření ze špionáže zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei, informuje na svých internetových stránkách Polská televize (TVP). Zadržený Polák je někdejší vysoce postavený důstojník ABW. Ke špionáži, za kterou jim v Polsku hrozí až deset let vězení, se ani jeden ze zadržených nepřiznal. Čína uvedla, že ji informace o zadržení jejího občana „velmi znepokojily“.

„Jeden Polák a jeden Číňan byli zadrženi kvůli podezření ze špionáže,“ řekl polské agentuře PAP Maciej Wąsik, zástupce šéfa polských tajných služeb. „V případě Číňana jde o obchodníka pracujícího v jednom velkém elektronickém koncernu,“ dodal.

„Tajná služba je podezřívá ze špionáže, konkrétně ze spolupráce s čínskými tajnými službami, za což jim hrozí až deset let vězení. Teď jsou oba ve vazbě, soud ji uvalil nejméně na tři měsíce,“ uvedla zpravodajka ČT v Polsku Dana Zlatohlávková. 

Kvůli zadržení Číňana, který podle TVP působil na pozici ředitele prodeje firmy Huawei, na polské ministerstvo zahraničí přišel zástupce čínského velvyslance. Žádal, aby zástupci ambasády mohli čínskému občanovi poskytnout pomoc.

Muž jménem Wej-ťing W. vystudoval na Pekingské univerzitě zahraničních studií, odkud prý pochází řada vysoce postavených činitelů čínské diplomacie i tajných služeb. Oficiálně byl jeho hlavním úkolem v Polsku prodej výrobků Huawei veřejnému sektoru. Tento absolvent polonistiky od roku 2006 pracoval na čínském generálním konzulátu v Gdaňsku. U Huawei nastoupil v roce 2011 a znovu odjel do Polska. Tam prý také vystupoval pod jménem Stanislaw.

Čínské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters vyzvalo Polsko, aby jejímu občanovi zajistilo zákonná práva a řešilo tento případ „spravedlivě“ a v souladu se zákonem.

Zpravodajka ČT Zlatohlávková: V Polsku varování před Huawei dosud nezaznělo (zdroj: ČT24)

Huawei se k případu zatím nechce vyjadřovat

Příslušníci ABW prohledali kancelář Huawei. Firma podle agentury Reuters uvedla, že „situaci prošetřuje“ a že se k ní zatím nebude vyjadřovat. V prohlášení ujistila, že dodržuje zákony země, v níž působí, a že to samé vyžaduje od svých zaměstnanců.

V předchozích dnech si dokumenty, které mohou posloužit jako důkazy proti zadrženým, odnesli z jejich bytů, z Úřadu pro elektronickou komunikaci a z telekomunikační firmy Orange, kde dosud pracoval zadržený Polák Piotr D., odborník na kybernetickou bezpečnost. Firma Orange tuto informaci potvrdila, uvádí agentura Reuters.

Během svého působení v ABW měl Piotr D. údajně přístup do interního systému, který používají k předávání informací nejdůležitější lidé v Polsku. V kontrarozvědce pracoval do roku 2011. Odejít musel v souvislosti s korupční aférou kolem vládních tendrů na informační technologie. Nikdy však nebyl z ničeho obviněn. 

Český prezident varování před Huawei zpochybnil

Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před Vánocemi upozornil, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Před čínskými špiony v ČR varovala nedávno ve své výroční zprávě za rok 2017 kontrarozvědná Bezpečnostní informační služba (BIS).

Prezident Miloš Zeman následně její závěry zpochybnil a tento čtvrtek v televizi Barrandov obvinil ředitele NÚKIB i ředitele BIS, že ohrozili pozici a ekonomické zájmy Česka v Číně.