Zeman: Čína kvůli Huawei chystá odvetu. Ohroženy jsou Škoda i PPF

Čína kvůli varování českých úřadů před technologiemi čínské společnosti Huawei chystá vůči Praze odvetná opatření, prohlásil ve čtvrtek prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov. Takové informace podle něj mají někteří členové vlády. V ohrožení jsou podle něj investice automobilky Škody Auto a investiční společnosti PPF v Číně i zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování 5G sítí v Česku.

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ředitel Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil, jejichž instituce před možnými riziky čínských technologií varovaly, ohrozili pozici a ekonomické zájmy České republiky v Číně, prohlásil v rozhovoru pro TV Barrandov Zeman.

Pro svá tvrzení podle něj nemají šéfové civilní kontrarozvědky a úřadu pro kybernetickou bezpečnost žádné důkazy a svou kampaní vůči Huawei poškodili zájmy českých firem v Číně i chystané investice do digitálních technologií v Česku.

Český prezident více věří vyjádření ředitele německého úřadu pro kybernetickou bezpečnost, podle něhož varování před Huawei nejsou podložena žádnými důkazy. „Aniž by měli důkazy, ohrozili naši pozici a naše ekonomické zájmy v Číně,“ uvedl Zeman na adresu Koudelky a Navrátila.

NÚKIB před Vánocemi veřejně varoval, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Vláda tento týden uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru obou čínských společností, a to podle metodiky, kterou vydal NÚKIB.

 Zeman ve čtvrtek řekl, že dává přednost hodnocení německých odborníků na kybernetickou bezpečnost před stanoviskem českého úřadu, a to s ohledem na vyšší profesionalitu, vybavenost a informovanost Němců. 

Huawei je podezřívána ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami

BIS ve výroční zprávě za rok 2017 Huawei nezmiňuje, ale tajná služba o ní píše v dokumentu týkající se už roku 2013. „Potenciální nebezpečí pro ČR může představovat rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu. Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách,“ uvedla tehdy BIS.

Upozornila na to, že v některých zemích byla Huawei v minulosti vyloučena z účasti na vládních zakázkách či budování sítí pro přenos citlivých informací, neboť bezpečnostní rizika převažují ekonomické úspory, které tyto společnosti nabízí.

Souboj o bezpečnost technologií

Prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti (ČIMIB) a odborník na kybernetickou bezpečnost a IT Aleš Špidla se v pořadu Devadesátka ČT24 mj. vyjadřoval k bezpečnosti technologií Huawei. 

Důkazy o tom, že tyto technologie mají nějaká „zadní vrátka,“ o což hlavně v kauze jde, nikdo zatím neukázal, řekl Špidla.  Dokonce technologie Huawei prošly testy na bezpečnost. V poslední době jsem našel v databázi zařízení, která „prošla“, 30 klíčových zařízení Huawei, dodal. On sám považuje tuto technologickou rovinu za nejméně důležitou v současném sporu. Druhou rovinou je obchodní, kdy jsou Američané nervózní z toho, že jim v 5G technologiích, o které do budoucnosti asi nejvíce půjde, ujel vlak. Nejsou mezi prvním čtyřmi výrobci (Huawei, Ericsson, Samsung a Nokia). Třetí rovinou je politická, kdy výrobci musí podle českého zákona umožnit zpravodajským službám přístup do zařízení, aby mohly provoz v nich kontrolovat.

Zákon také Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ukládá analyzovat hodnocení zahraničních i domácích zpravodajských služeb. a na jejich základě vydat varování.  „Takže úřad jen splnil svou povinnost,“ zdůraznil Špidla.

Aleš Špidla v Devadesátce ČT24 o kauze Huawei (zdroj: ČT24)

Špidla uvedl, že veřejné zákazky většinou rozhoduje nejnižší nabízená cena a otázka bezpečnosti se ignoruje. Přitom podle zákona už mají mít důležití hráčí v kritické informační infrastruktuře analýzu rizik čtyři, pět let hotovou.

Za hlavní přínos proto považuje nyní vydanou metodiku NÚKIB o tom, jak mají správci klíčových systémů postupovat v různých fázích veřejných soutěží, které nyní vypisují či už vypsali. 

Redaktor serveru Lupa.cz Jan Sedlák připomněl, že na trh se stále více tlačí i další čínské firmy. Například Lenovo  či Alibaba. Odhaduje proto, že budou následovat nová varování před dalšími firmami. Připomněl také to, že Čína nyní vyvíjí velké úsilí, aby vyráběla vlastní čipy pro své výrobky. V tom dosud zaostávala, nyní už některé čipy představila právě firma Huawei. Čína navíc hraje důležitou roli  v 5G, páté generaci bezdrátových systémů. Je to připravovaný telekomunikační standard nové mobilní sítě (určený zejména pro internet věcí), který technicky překonává současné řešení 4G a dřívější 3G, kde Čína důležitou roli nehrála. 

Špidla v této souvislosti uvedl: „Kybernetická bezpečnost není otázkou zákonů, je otázkou pudu sebezáchovy jednotlivce, firmy, institucí, států…“