Petříček vyčetl čínskému velvyslanci, že komentoval schůzku s Babišem

Ministr Petříček po jednání s velvyslancem Čangem: Bylo by vhodné, kdyby ambasáda stáhla prohlášení z Facebooku (zdroj: ČT24)

Zveřejňovat obsah neformálních jednání není šťastné. Řekl to ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) čínskému velvyslanci Čang Ťien-minovi, se kterým hovořil kvůli okolnostem předchozí ambasadorovy schůzky s Andrejem Babišem (ANO) kvůli varování týkajícímu se rizik spojených s produkty firem Huawei a ZTE. Čínská ambasáda po schůzce s premiérem veřejně oznámila, že „bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí“.

Velvyslanec Čínské lidové republiky navštívil dva a půl týdne od schůzky s premiérem Babišem Černínský palác, kde se s ministrem zahraničí Petříčkem vrátil k okolnostem předchozího jednání a hlavně tomu, co následovalo.

„Panu velvyslanci jsem sdělil, že interpretování a zveřejňování obsahů neformálních jednání nepovažuji za šťastné. Diplomacie je zde od toho, aby překlenovala nedorozumění. Věřím, že naše společné jednání napomohlo tomu, aby se podobná nedorozumění v budoucnu nestávala,“ řekl Tomáš Petříček po jednání. Čínská ambasáda totiž po jednání Čanga s českým premiérem vydala prohlášení, ve kterém podezření ohledně produktů firem Huawei a ZTE odmítla a zároveň popsala údajný průběh schůzky.

„Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem,“ oznámilo tehdy velvyslanectví. Andrej Babiš takovou interpretaci odmítl. „Je to lež, žádnou chybu česká vláda neudělala,“ prohlásil v tříkrálovém rozhovoru s Václavem Moravcem. Sám velvyslanec Čang s médii nechtěl hovořit, pouze popřál šťastný nový rok. 

Petříček doporučil prohlášení stáhnout. Na Facebooku ale zůstává

Také ministr zahraničí odmítl, že by se česká vláda dopustila nějakých chyb, o kterých se velvyslanectví zmínilo. „Na setkání jsem zdůraznil, že základním úkolem vlády je hájit bezpečnost státu a českých občanů. Nemůžeme dopustit, aby případné napadení informační infrastruktury nebo významných informačních systémů mělo dopad na bezpečnost a fungování České republiky jako suverénního státu. Ostatně jako to od 90. let činí i Čína.“

Velvyslanectví své prohlášení zveřejnilo na Facebooku, Petříček ambasadorovi doporučil, aby je stáhlo. „Bylo by to významné gesto. (…) Je nicméně záležitost čínské ambasády, aby k takovému rozhodnutí dospěla,“ poznamenal. Ve čtvrtek večer po jednání však prohlášení na sociální síti stále bylo.

Petříček dal najevo, že se k záležitosti znovu vracet nechce. „S panem velvyslancem jsme se shodli, že se chceme soustředit na pozitivní spolupráci. Tím považuji tuto záležitost za uzavřenou,“ zdůraznil.

Téma i pro poslance

Před používáním hardwaru a softwaru čínských firem Huawei a ZTE varoval v prosinci Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Informacemi úřadu se ještě před koncem roku zabývala bezpečnostní rada státu, nyní o něm jednal také bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny.

Na konci jednání přijali jeho členové usnesení, podle kterého jednal NÚKIB přesně tak, jak mu zákon ukládá. „Nemůže nijak otálet a v případě, kdy mu jsou nějaké informace potvrzeny, že jsou relevantní, musí podle zákona jednat,“ zdůraznil předseda výboru Radek Koten (SPD).

UDÁLOSTI: Bezpečnostní výbor sněmovny vyzval české instituce, aby varování před čínskými technologiemi zohlednily (zdroj: ČT24)

Zároveň poslanci vyzvali české instituce, aby varování před čínskými technologiemi zohlednily. Podle Víta Rakušana (STAN) je „varování zcela na místě“ vzhledem k tomu, že se Evropa připravuje na zavedení sítí 5G. „Kdyby za ni byl zodpovědný někdo, kdo je potenciálním rizikem, tak by to znamenalo velkou závislost ČR,“ míní.

Pro usnesení hlasovalo deset z jedenácti členů výboru, což předseda NÚKIB Dušan Navrátil, který na jednání také byl, ocenil. Zástupce komunistické strany Zdeněk Ondráček se zdržel. „Nedostal jsem dostatečné odpovědi, abych mohl hlasovat pro,“ uvedl. Ostatně u předsedy KSČM Vojtěcha Filipa našel Čang Ťien-min zastání i ohledně komentáře ke schůzce s Babišem. „Je jeho právo si na sociální sítě dát svoje stanovisko, stejně jako je právo dát stanovisko jiných,“ řekl Filip.

Premér ale zprvu považoval varování za nejasné. „Po vysvětlení ze strany NÚKIB je jasné, že jeho varování se týká pouze systémů zařazených do kritické informační infrastruktury nebo významných informačních systémů, kterých je několik desítek,“ uvedl pak. Toto pondělí vláda rozhodla, že správci kritické infrastruktury – banky, letiště, ministerstva či elektrárny – musí provést analýzu rizik.

Česko přitom není první zemí, která bezpečnostní riziko ve spojení s technologiemi čínských firem Huawei a ZTE řeší. Jejich používání již dříve omezily nebo zakázaly Spojené státy, Velká Británie, Japonsko, Nový Zéland i Austrálie.

S čínským velvyslancem jednal kromě ministra Petříčka také předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Ten po setkání řekl, že Čang považuje veřejné vyjádření ke schůzce s premiérem za chybu.