Mobilní sítě 5G na horizontu. Ani holografické telefonáty už nemusí být sci-fi

Horizont ČT24: Sítě 5G i ve znamení hologramů (zdroj: ČT24)

Technologický svět se připravuje na nástup mobilní sítě typu 5G. Do roku 2020 chtějí operátoři po celém světě vybudovat infrastrukturu s vysokorychlostním přenosem dat, která umožní třeba holografické telefonáty. Ty by tak už nebyly jenom výsadou sci-fi filmů.

5G znamená v první řadě modernizaci mobilních sítí. První veřejné testování ve Velké Británii ale ukázalo i možnosti využití holografické komunikace.

První osobou přenášenou jako hologram se stala kapitánka anglického fotbalového týmu Steph Houghtonová. V reálném čase a v kvalitě, jako by byla na místě, si povídala s jedenáctiletou fanynkou fotbalu na vzdálenost 260 kilometrů. Sítě páté generace by ale mohly přinést zlepšení i v oblasti 360stupňového videa či virtuální a rozšířené reality.

„Sítě 5G jsou pro nás stěžejní, protože nabízejí to nejrychlejší možné připojení. Fungují díky tomu lépe navigace i videa, lidé konzumují více obsahu,“ podotkl ředitel technologické sekce Vodafone UK Scott Petty.

Nové sítě pak mají představovat i další krok při propojování moderních technologií. Ať už půjde o chytrá auta, domácí spotřebiče nebo velké průmyslové stroje.

Zavedení bude záležet na rychlosti operátorů, aukce kmitočtů jsou v plánu

Ve světě a i v Česku se už rozjíždí plán na výstavbu nebo vylepšení stávajících infrastruktur s cílem celosvětově rozjet sítě 5G v roce 2020.

„Český telekomunikační úřad tento týden otestoval možné aplikace, které budou použitelné na sítích páté generace. Byl to společný test se společností Nokia,“ přiblížil český rozměr mluvčí telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Pokud jde o samotnou implementaci sítí páté generace v tuzemsku, bude podle něj záviset na tom, jakým způsobem a jak rychle budou schopni síť zprovoznit operátoři, kteří získají kmitočty v aukci. „Budou moci využít i stávající stožáry a místa, kde mají své technologie umístěny, ale budou na nich muset zavěsit nové antény,“ dodal Drtina.

Úřad už dříve uvedl, že by aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, které musejí uvolnit televizní vysílatelé včetně České televize, mohla začít ve druhém pololetí příštího roku a skončit na začátku roku 2020. Mohlo by to znamenat i vstup nového mobilního operátora.

Každopádně 5G by nemělo zcela nahradit například současné 4G sítě, alespoň ne v krátkodobém horizontu. Fungovat by naopak mělo jako jejich nástavba či doplnění v případech, kdy současné druhy připojení už nebudou stačit.