Vláda nařídila správcům informačních systémů analýzu rizik spojených s Huawei a ZTE

Události, komentáře: Šéf NÚKIB Navrátil a europoslanec Telička a šéfové bezpečnostních výborů parlamentu o rizicích spojených s firmou Huawei (zdroj: ČT24)

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) uložil správcům kritické infrastruktury analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. V tom jim má pomoci Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který v prosinci varoval před výrobky těchto firem. Úřad později upřesnil, že lidé, kteří používají telefon či router zmíněných značek, nečelí žádnému zvláštnímu riziku. Jeho varování bylo určeno zejména vybraným subjektům, které provozují informační systémy důležité pro chod státu.

Ministři o tomto bodu jednali v utajeném režimu, výzva, která z něj vzešla, se podle Babiše týká jak státního, tak soukromého sektoru, celkem 160 úřadů a podniků. Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií.

Ředitel NÚKIB Dušan Navrátil v ČT řekl, že je s usnesením vlády velice spokojený. Dodal, že varování jeho úřadu nemá vést k bezprostřednímu zákazu technologií firmy Huawei, ale poukazuje na nutnost je prověřit z bezpečnostního hlediska podle metodiky NÚKIB. Tu úřad zveřejní v úterý. Riziko u stávajících systémů podle něj není vysoké. „Nám jde především o systémy, které se teprve budou budovat,“ řekl Navrátil.

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestr.) postrádá ve vládním usnesení termín, do kdy mají být analýzy hotové. Zdůraznil, že má v NÚKIB vysokou důvěru.

Střet s čínským velvyslancem

Prosincové varování NÚKIB následně vedlo k setkání premiéra Babiše s čínským velvyslancem. Ten později informoval o této schůzce na facebookové strance ambasády. 

Velvyslanec Čang Ťien-min mimo jiné uvedl, že čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem.

Premiér poté v prosinci i v lednu toto vyjádření označil za lež a nesmysl

Ve čtvrtek se kvůli této kauze sejde s čínským velvyslancem český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Otázky Václava Moravce: Interview s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Uplynulou neděli Babiš v pořadu Otázky Václav Moravce uvedl, že nemá jasno v tom, jak by měly státní instituce nyní postupovat, pokud některá z čínských firem vysoutěžila veřejnou zakázku a ještě nedošlo k podpisu smlouvy nebo už technologie veřejnému sektoru poskytuje.

Nejasné mu pak bylo i to, jestli se varování týká vedle státního také soukromého sektoru. Jak totiž ministerský předseda upozornil, infrastrukturu od Huawei používají všichni tři čeští mobilní operátoři, což podle jeho slov není výjimka ani v rámci celé Evropy.

„Vnímáme bezpečnostní riziko těchto technologií a zařídíme se podle toho, aby informační struktura státu nikdy nebyla bezpečnostně ohrožena,“ podotkl v neděli Babiš. „Budeme chtít zjistit a eliminovat rizika, která by mohla nastat v momentě, kdy by technologie byly zneužity. Budeme přijímat všechna opatření, aby to nenastalo,“ dodal.