Varování se netýkalo běžných uživatelů mobilů Huawei, ale správců informačních systémů, upřesnil kybernetický úřad

Lidé, kteří používají telefon či router čínských značek Huawei a ZTE, nečelí žádnému zvláštnímu riziku, uvedl v pátek Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Doplnil tak své pondělní varování. Nově zpřesnil, že je zejména určeno vybraným subjektům, které provozují informační systémy důležité pro chod státu.

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost vydal v pondělí varování před užíváním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei Technologies a ZTE Corp. Představuje to kybernetickou hrozbu, uvedl. Některé úřady včetně Úřadu vlády poté ohlásily, že telefony značky Huawei přestanou využívat.

Záležitost v pátek probírala Bezpečnostní rada státu (BRS). Babiš poté v tiskové zprávě uvedl, že rozhodnutí o stažení mobilních telefonů Huawei ve veřejné správě bylo unáhlené. BRS zdůraznila právo úřadu varování vydat, současně ale zdůraznila, že mu nepřísluší hodnotit právní prostředí a politickou situaci jiných zemí. 

„Po vysvětlení ze strany NÚKIB je jasné, že jeho varování se týká pouze systémů zařazených do kritické informační infrastruktury nebo významných informačních systémů, kterých je několik desítek,“ uvedl Babiš v tiskové zprávě.

BRS v tom smyslu přijala i usnesení. Podle další části usnesení rady je třeba při zadávání veřejných zakázek souvisejícími s těmito systémy dbát o zachování kyberbezpečnosti.

Bezpečnostní rada státu doporučuje, aby v zadávacích řízeních, která se týkají informačních systémů zařazených do kritické informační infrastruktury nebo významných informačních systémů, nebyli znevýhodněni žádní účastníci bez závažných důvodů, které by souvisely s národní bezpečností“.
Ze zprávy Bezpečnostní rady státu

NÚKIB v pátek uvedl, že jeho varování nemíří na běžné uživatele.

„Varování se dotýká primárně informačních a komunikačních systémů těch subjektů, na které dopadá zákon o kybernetické bezpečnosti. Ti jsou povinni varování zohlednit v analýze rizik a na základě výsledků této analýzy učinit patřičná rozhodnutí a příslušná opatření,“ uvedl úřad.

Devadesátka ČT24: Varování před výrobky Huawei a ZTE (zdroj: ČT24)

Varování podle NÚKIB neznamená bezpodmínečný zákaz uvedené technologie používat. „Samotné označení určitých technických a programových prostředků za hrozbu v tomto varování znamená, že je nutné tuto hrozbu brát vážně a rozhodnout o výši rizika, které z používání zmíněných technologií a programových prostředků pro konkrétní prostředí konkrétního subjektu plyne,“ dodal NÚKIB. Úřad se chystá vládě dodat právní analýzu.

Připomněl rovněž doporučení dodržovat zásady bezpečného používání uvedených výrobků a obecná pravidla bezpečného chování v kyberprostoru. 

Čínská společnost Huawei ve čtvrtek uvedla, že nejsou důkazy o tom, že její zařízení představují bezpečnostní hrozbu a že se bude bránit proti poškození své pověsti. 

Podle jednoho z předsedů společnosti Huawei Kena Hu firma nikdy neměla se svými zařízeními vážný bezpečnostní incident. „I při nejpřísnější kontrole a kontrole ze strany regulátorů nebo našich zákazníků nebyly nikdy žádné důkazy o tom, že naše zařízení představují bezpečnostní hrozbu,“ podotkl. Huawei podle něj vítá otevřený dialog s každým, kdo má oprávněné obavy. „Ale kvůli neopodstatněným obviněním se budeme pevně bránit a nedovolíme, aby naše pověst byla poškozena,“ doplnil Hu.

Vydáno pod