Hájí Zeman Česko, nebo Čínu, ptají se politici. Vláda informace o odvetě za Huawei nemá

Události: Reakce politiků na Zemanova slova o Huawei (zdroj: ČT24)

Vláda nemá podle premiéra Andreje Babiše (ANO) informace, že by Čína kvůli sporu o používání technologií Huawei přistoupila k odvetným opatřením, jak tvrdí prezident Miloš Zeman. Úřad pro kyberbezpečnost ani BIS se k prezidentovým výrokům nechtějí vyjadřovat, někteří politici jej však kritizují.

„Nemám informaci, že by čínská strana chtěla přistoupit k nějakým opatřením,“ uvedl Babiš. V souvislosti se čtvrtečním vyjádřením prezidenta řekl, že není pravda, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v tomto případě postupoval společně s Bezpečnostní informační službou (BIS).

Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov nařkl kvůli případu Huawei ředitele kybernetického úřadu Dušana Navrátila a BIS Michala Koudelku z toho, že ohrozili českou pozici a ekonomické zájmy v Číně. Čína chystá podle prezidenta odvetná opatření, která by se mohla dotknout Škody Auto nebo PPF či investic Huawei v Česku.

Podle premiéra ale musí kyberúřad vysvětlit metodiku, podle které analyzuje rizika. NÚKIB podle něj vydal v prosinci varování před používáním technologií čínské firmy Huawei bez předchozích konzultací a nepředložil žádné důkazy.

Babiš označil metodiku kyberúřadu za zmatečnou a očekává proto, že bude spolupracovat s úřady a firmami provádějícími bezpečnostní audity. V souvislosti s jednáními, která nyní ministři podnikají kvůli používání sporných technologií, Babiš uvedl, že pouze jeden z nich na jedné schůzce zaznamenal, že by mohl vzniknout problém.

NÚKIB v prosinci varoval, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. BIS ve výroční zprávě za rok 2017 Huawei nezmiňuje, v dokumentu týkajícím se roku 2013 psala o potenciálním nebezpečí pro ČR, které může představovat rostoucí podíl firem Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu. 

„Naše zájmy ohrožují ohnutá záda, ne šéf BIS“

Někteří politici výroky prezidenta kritizují. Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska je hlavní povinností prezidenta hájit národní zájmy, přičemž na prvním místě je bezpečnost. „K hájení bezpečnosti českého státu rozhodně nepatří zpochybňování institucí, které se o bezpečnost starají, a prosazování parciálních komerčních zájmů, které některé firmy v Číně mohou mít,“ řekl Kalousek.

„Zcela jistě se budou snažit využít pozice síly a toho, že mají v Čechách spoustu ochotných pomocníků včetně prezidenta republiky, aby dělali nátlak. Jestli přikročí k reálným krokům, nebo ne, skutečně nevím,“ podotkl Kalousek.

„Prezident Zeman se bohužel opět chová jako čínský velvyslanec nebo čínský obchodní zástupce, a nikoli jako český prezident. Útoky na českou tajnu službu jsou skandální a poškozují zájmy České republiky,“ uvedl šéf TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky musí Česko hájit svou bezpečnost a zároveň se musí snažit zajistit dobré obchodní vztahy s ostatními státy. „To se samozřejmě musí v některých momentech střetnout, ale je na politicích, aby z toho hledali východisko,“ uvedl.

Kupka by od Zemana čekal kroky, aby Česko zajistilo svou bezpečnost a zároveň nebyly ohroženy ekonomické vztahy. Poukázal také na to, že prezident ohlašoval mnohamiliardové čínské investice v Česku. „A žádné nepřišly,“ soudí Kupka a mluví o „podivném poklonkování bez efektu“. „Jsem přesvědčen o tom, že NÚKIB má zcela oprávněné důvody pro svůj postup a plní své povinnosti,“ zdůraznil.

„Naše bezpečnostní i naše ekonomické zájmy ohrožují ohnutá záda, ne šéf BIS,“ napsal na Twitteru předseda poslanců STAN Jan Farský. Někdejší premiér a expředseda ODS Mirek Topolánek se zase tázal, na čí straně bude Zeman jako vrchní velitel ozbrojených sil stát, pokud by Čína vyhlásila Česku válku.

„Toto je skutečně nepřijatelné. Miloš Zeman zpochybňuje naše české bezpečnostní orgány, tím ohrožuje naši bezpečnost. Je více prezident čínský, nebo český? Medvědí služba našim občanům,“ komentoval to na Twitteru poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka napsal, že Česko je asi jediný demokratický stát, kde prezident „opakovaně veřejně dehonestuje dobrou práci BIS a NÚKIB“. „Bohužel, opakovaně zde prezident nestojí na straně českých zájmů a bezpečnosti. Vlastně vyhrožuje vlastní zemi a mám pocit, jako kdyby mluvil za čínskou stranu. Je mi z toho smutno,“ uvedl. 

„Přál bych si, aby náš prezident především hájil naši bezpečnost a suverenitu, aby nezlehčoval bezpečnostní rizika a neříkal o těch co toto mají v kompetenci, že jsou čučkaři,“ poznamenal na Facebooku Jurečka.

Podle poslance Pirátů Jana Lipavského se Zeman svým vyjádřením nepostavil za bezpečnost Česka a dal přednost konkrétním podnikatelům. „Bezpečnost Česka a jeho občanů stojí nad ekonomickými zájmy konkrétních podnikatelských skupin, ať už českých nebo čínských,“ řekl Lipavský.

„Pokud si komunistické politbyro v Číně něco rozhodne, může poškodit české zájmy v Číně, ale to už je potom podnikatelské riziko daného podnikatele,“ míní Lipavský. Česko se podle něho nemůže stát obětí podnikatelského zájmu.

Neměl to komentovat nikdo, zní z ANO a SPD

„Prezident Zeman naše služby takto komentoval už několikrát. Já myslím, že je to nešťastné,“ říká místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO). Podle něj by se ale k situaci neměl takovým způsobem vyjadřovat nikdo, protože to přerůstá v politické dohadování.

„Naše BIS je na velmi vysoké úrovni, je velmi schopná, je to uznávaná organizace. Nemyslím, že bychom ji měli snižovat. Věřím, že i v NÚKIBu pracuje spousta lidí, kteří mají renomé, a věřím, že závěry jsou dobré. Nicméně, si myslím, nepostupovali úplně ideálně. Nejprve měli informovat premiéra, vládu, mohla zasednout Bezpečnostní rada státu, pokud je to bezpečnostní riziko, a pak se mohly dávat mediální výstupy,“ míní Bžoch.

„Chápu postoj NÚKIBu, oni ze zákona mají povinnost upozorňovat na tato nebezpečí. Na druhou stranu chápu pana prezidenta, že on má právo vyjádřit svůj názor, k čemu takováto konkretizace může vést,“ říká člen sněmovního výboru pro obranu Pavel Jelínek (SPD) s tím, že podle něj nebylo vhodné výslovně uvádět, že jde o firmu Huawei.

„Bezpečnostní riziko je na prvním místě, nicméně zasahovat do soutěží a podnikatelských záměrů bez konkrétních incidentů, bez doložení nějakých úniků dat a konkrétního případu, je myslím opravdu předčasné a nešťastné,“ dodává Jelínek.

Za prezidenta se postavil předseda KSČM Vojtěch Filip. „Víc věřím prezidentovi, než panu (řediteli NÚKIB) Navrátilovi,“ uvedl Filip, který o víkendu odlétá na stranickou akci do Číny, kde se chce o věc zajímat. Ohrožené investice se podle něj pohybují v miliardách korun.

Sinopsis: Zeman bojuje proti bezpečnostním institucím své země

„Zeman bojuje za Huawei proti bezpečnostním institucím českého státu v pořadu na TV Barrandov. Médiu financovanému čínskou společností CEFC, jejíž předseda je dosud Zemanovým poradcem. CEFC byla v listopadu u amerického soudu usvědčena z rozsáhlé mezinárodní korupce,“ napsal ředitel projektu Sinopsis Martin Hála. Zeman jmenoval šéfa CEFC Jie Ťien-minga svým čestným poradcem a nevzdal se ho, přestože jméno Jieho figuruje v rozsáhlém korupčním procesu vyšetřovaném v Číně.

„K dovršení vší ironie hájí Zeman Huawei právě ve chvíli, kdy byl v Polsku zatčen šéf prodeje její místní odbočky pro špionáž,“ doplnil Hála. Polská civilní kontrarozvědka v úterý zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby.

V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei, zatčený Polák je někdejší vysoce postavený důstojník kontrarozvědky. Ke špionáži, za kterou jim hrozí až deset let vězení, se ani jeden ze zadržených nepřiznal.