USA varují před čínskou firmou Huawei. V Česku se podílí i na státních zakázkách

Události ČT: Americké varování před čínskou firmou Huawei (zdroj: ČT24)

Americká vláda označila čínskou telekomunikační firmu Huawei za možné bezpečnostní riziko, přičemž vyzývá spojence, aby nepoužívali její výrobky. Obává se, že mohou být nástrojem špionáže. Společnost Huawei se proti tomu ohradila. V Česku se Huawei dostala ke státním zakázkám, například pro energetickou firmu ČEZ.

Nové datové centrum společnosti ČEZ bude stát zhruba 96,5 milionu korun. Na zakázce se jako subdodavatel jedné vítězné firmy podílí i společnost Huawei. Nejde o jediný obchod těchto dvou firem, je ale největší.

„My se musíme držet zákonů a v rámci veřejného výběrového řízení nemůžeme nikoho vyloučit jenom proto, že někdo má nějaké pochybnosti,“ řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Síťové prvky od čínské společnosti jsou také součástí projektu, který letos spustilo Ředitelství silnic a dálnic a který má přispět k vybudování takzvané inteligentní dálnice – zahrnuje to bezpečnostní a dohledové systémy v tunelech či kabely podél dálnic. „Část hardwaru od tohoto výrobce byste tam zřejmě našli, ale našli byste tam i další,“ podotkl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Tento měsíc firma podepsala rovněž memorandum o spolupráci s investiční skupinou PPF o rozvoji telekomunikačních sítí páté generace v Česku.

Úřad pro kybernetickou bezpečnost se tématem zabývá, blíže ho ale komentovat nemůže

Aktivity společnosti Huawei sleduje i český úřad, který se kybernetickou bezpečností zabývá. „Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost se tímto tématem intenzivně zabývá a oficiální postoje spojenců bere velmi vážně. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezpečnostní problematiku na úrovni států, se však k věci nebude blíže vyjadřovat,“ stojí ve vyjádření úřadu.

Česká pobočka firmy Huawei reagovala krátkým vyjádřením. Komentuje v něm právě to, že americká vláda varuje před používáním jejich zařízení. „Společnost Huawei je překvapena chováním americké vlády. (…) Pokud chování vlády přesahuje její kompetenci, nemělo by být veřejností akceptováno,“ tvrdí.