„Nactiutrhačné pomluvy.“ Čína smetla ze stolu obvinění Západu z krádeže citlivých dat

Horizont ČT24: Čína ostře odmítla obvinění z hackerských útoků (zdroj: ČT24)

Čína ostře odmítla obvinění z hackerských útoků zaměřených na získání duševního vlastnictví a citlivých obchodních informací, které vůči Pekingu vznesly Británie, Spojené státy a další země. Čínské úřady zároveň vyzvaly Washington, aby stáhl obžalobu dvou Číňanů, kteří podle USA stojí za útoky na americké námořnictvo či NASA. Informovala o tom agentura Reuters.

Čínské ministerstvo zahraničí reagovalo na čtvrteční informaci o varování západních vlád, že skupina hackerů známá jako APT10, která má na svědomí útoky na firmy a instituce v řadě zemí, působí pod záštitou čínské vlády. Kyberzločinci údajně útočili v Evropě, USA či Asii s cílem získat duševní vlastnictví a citlivé obchodní informace.

„Vyzýváme americkou stranu, aby okamžitě korigovala své chybné kroky a ustoupila od svých nactiutrhačných pomluv souvisejících s internetovou bezpečností,“ uvedlo podle Reuters ministerstvo.

Chce být novou supervelmocí, varuje šéf FBI

Americké ministerstvo energetiky sdělilo, že útoky APT10 trvají přinejmenším od roku 2014 a za tu dobu hackeři ukradli citlivé informace nejméně ve 12 zemích.

„Jak dokázalo toto vyšetřování, hrozba, které čelíme, nebyla nikdy vážnější, všudypřítomná nebo více potencionálně škodlivá pro naši národní bezpečnost. Žádná jiná země nepředstavuje vážnější dlouhodobou hrozbu pro naši národní ekonomiku a kyber infrastrukturu než Čína. Jejím cílem je nahradit Spojené státy jako světovou supervelmoc a používá k tomu ilegální metody,“ prohlásil ředitel FBI Christopher Wray.

Čína odmítla obvinění z hackerských útoků (zdroj: ČT24)

Čtvrteční společné prohlášení je podle médií snahou o koordinovaný tlak vůči Číně z více než desítky států včetně Německa, Kanady či Japonska.

„Je nepřijatelné, že neustále odhalujeme kyberzločiny páchané Čínou proti Americe a dalším národům. V roce 2015 Čína slíbila, že přestane pomocí hackerských útoků krást obchodní tajemství a další důvěrné informace s úmyslem získat konkurenční výhodu v komerčním sektoru. Tato údajná aktivita v rámci tohoto obvinění porušuje závazky, které Čína učinila,“ upozornil náměstek amerického ministra spravedlnosti Rod Rosenstein.

Reakce Pekingu se zaměřila především na USA, avšak i Británie a další země prý učinily „pomlouvačné komentáře“.

Čínské ministerstvo vyzvalo k okamžitému stažení obžaloby vůči dvojici identifikované jako Ču Chua a Čang Ťien-kuo, která má podle Washingtonu vazby na čínské ministerstvo státní bezpečnosti.