Majetek soudců napojených na Kočnera neodpovídá jejich příjmům, zjistily prověrky

Týden v justici: Situace ve slovenském soudnictví (zdroj: ČT24)

Majetek některých slovenských soudců neodpovídá jejich příjmům. Zjistila to analýza jejich majetkových přiznání za loňský rok. Pokud soudci nedokážou nesrovnalosti vysvětlit, může soudní rada požádat ministra spravedlnosti o zahájení disciplinárních řízení. Pro pořad Týden v justici to řekl člen slovenské soudní rady Pavol Žilinčík. Rada nechala přednostně analyzovat majetková přiznání těch soudců, kteří prokazatelně byli ve spojení s obviněným podnikatelem Marianem Kočnerem.

Síť Kočnerových kontaktů se stále rozrůstá o další jména z justice včetně soudců. Do médií pronikají záznamy i přepisy jejich konverzací. Samosprávný orgán slovenských soudců nyní zjistil, že majetek některých soudců spojených s Kočnerem neodpovídá jejich příjmům.

„Budou se prověřovat další majetková přiznání a ještě nás možná čekají další odhalení z komunikace. Ale není úplně potvrzené, že každá věta, která byla publikovaná, nevyhnutelně odpovídá tomu, co má policie ve svém spise,“ upozornil člen Soudní rady Slovenské republiky Pavol Žilinčík.

Slovenští soudci musí vysvětlovat nesrovnalosti v majetkových přiznáních (zdroj: ČT24)

Zbaveni funkcí byli dosud čtyři lidé, včetně bývalé náměstkyně ministra spravedlnosti Moniky Jankovské. Zjistit, kolik soudců bylo s Kočnerem skutečně zapleteno, však bude podle Žilinčíka dosti těžké.

„Vůči pěti soudcům byly vykonány zajišťovací úkony ve vztahu k jejich telefonické komunikaci. U dalších dvou je považována jejich komunikace za velmi zvláštní, ale zatím vůči nim nebylo zahájeno disciplinární řízení. Pak se vyskytují i další jména, která se v (Kočnerově) komunikaci ocitla. Ale zatím není jasné, zda s ním byli v přímém či nepřímém kontaktu, či zda něco ovlivňovali,“ vysvětluje situaci Žilinčík.

Stále také probíhají kontroly majetkových přiznání soudců. Ti, u kterých se vyskytnou nesrovnalosti, budou vyzváni, aby věc vysvětlili. Teprve potom budou přijmána další opatření.

Přesto víc než desetina ze 1400 slovenských soudců ve společném prohlášení vyzvala kolegy, kteří si s Kočnerem psali nebo volali, aby až do vyšetření svých případů nesoudili.

Prohlášení slovenských soudců
Zdroj: ČT24

„Neumíme obsazovat důležité funkce nejlepšími lidmi“

Pavol Žilinčík přiznává, že podobné zemětřesení v oblasti justice za celou svou více než 25letou kariéru nepamatuje.

„Z hlediska institucionálního nastavení a oddělení od ostatních mocí je slovenská justice na papíře úplně perfektní. To, co jsme zanedbali, je nějaká kultura, profesionální standardy a etika. Za největší chybu považuji, že se slovenská společnost nenaučila obsazovat důležité funkce v justici nejlepšími lidmi,“ poukazuje Žilinčík na nedostatečnou „morální prověřenost“ některých představitelů slovenské justice.

V zemi jsou přitom podle něj vynikající soudci, nedaří se ale dosáhnout toho, aby se dostali na nejvyšší funkce.

Komplexní obraz korupce

Aféru ohledně podezření z korupce a z ovlivňování slovenských soudců rozkrylo vyšetřování vlivného podnikatele Mariana Kočnera. „Je to synergie více vyšetřování. Kočner je obviněný nebo obžalovaný z více činů a tato vyšetřování se slévají do jednoho velmi komplexního obrazu. Ohromnou roli v tomto odhalování míry korupce v zemi odehráli novináři a vyšetřovatelé, kteří určitě čelili velkým tlakům,“ připomíná Žilinčík také vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Kočner byl z objednání jejich vražd obžalován letos v říjnu.

Navzdory současné situaci Žilinčík věří, že se věci ve slovenské justici nakonec mohou pohnout dobrým směrem: „Pevně věřím, že tuhle příležitost využijeme k uklizení a upravení vztahů. Abychom si řekli, jak má vypadat soudce, jaké může mít vztahy s advokáty nebo byznysem. (Věřím), že tohle celé upravíme a postavíme na nových základech, protože to, jak to bylo doteď, není dobré.“

Kvůli kontaktům s Marianem Kočnerem přišlo o funkce také několik členů slovenské prokuratury. Generální prokurátor Jaromír Čižnár koncem října pozastavil výkon funkce svému předchůdci a nyní řadovému prokurátorovi Dobroslavu Trnkovi.

Na jaře rezignoval Čižnárův náměstek Peter Šufliarsky a už v lednu Čižnár odvolal jiného svého náměstka Reného Vaneka. Ten komunikoval s jednou z obviněných v případu Kuciakovy vraždy.