Slovenský soudce požádal kvůli kontaktům s Kočnerem o přerušení funkce

Zpravodaj ČT: Lidé s podezřelými kontakty neopustili svá místa v justici (zdroj: ČT24)

Slovenský soudce David Lindtner požádal ministerstvo spravedlnosti o přerušení výkonu funkce kvůli svým kontaktům s podnikatelem Marianem Kočnerem. Ten je obžalován v případech ekonomické kriminality a prokuratura jej tento týden obžalovala i v kauze loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Odpoledne jiného soudce postavil mimo službu disciplinární senát, a to rovněž v souvislosti s jeho kontakty s Kočnerem.

Po zveřejnění informací o své komunikaci s Kočnerem už Lindtner rezignoval na funkci předsedy jednoho z bratislavských soudů. Podle médií spolu probírali různé kauzy. Nebyl ale mezi skupinou lidí ze slovenské justice, které policie kvůli kontaktům s podnikatelem v srpnu zabavila mobilní telefony.

Komunikaci s politiky či představiteli justice policie zajistila z Kočnerova mobilního telefonu při vyšetřování Kuciakovy vraždy. Získané informace naznačují korupci ve slovenském soudnictví.

Po propuknutí kauzy v září odstoupila z funkce náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská, byť sama popírala, že byla s Kočnerem v kontaktu. Podle uniklého přepisu komunikace si ale vyměnili několik tisíc zpráv a úřednice pomáhala podnikateli v soudním sporu ohledně proplacení směnek.

Kvůli podezření z padělání směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,78 miliardy korun) byl Kočner loni obviněn, soud se začal případem zabývat letos v létě.

Soudit nesmí Jankovská ani další soudce

Jankovská se po odchodu z ministerstva spravedlnosti vrátila jako soudkyně na bratislavský krajský soud. Disciplinární senát jí ale tento týden pozastavil výkon funkce soudkyně v reakci na návrh slovenského ministra spravedlnosti Gábora Gála. Ministr žádá zbavit Jankovskou taláru kvůli tomu, že soudkyně podle něj lhala o své schůzce s vlivným advokátem.

Jankovská patřila mezi soudce, kterým policie kvůli komunikaci s Kočnerem mobilní telefon zabavila.

Disciplinární soud v pátek pozastavil výkon funkce soudci Vladimíru Sklenkovi, který si podle tisku vyměnil s Kočnerem tisíce zpráv. Prostřednictvím tohoto soudce prý podnikatel získával informace o různých soudních případech. V době zmíněné komunikace byl Sklenka místopředsedou jednoho z pěti bratislavských okresních soudů; dosud působil na jiném soudu než Lindtner.

Šéfka slovenské soudní rady, což je ústavou zřízený orgán pro správu a regulaci soudnictví, navrhla odebrat Sklenkovi kvůli kauze talár. O jejím návrhu bude disciplinární senát rozhodovat později. 

„Napětí ale vládne i mezi prokurátory. Jejich etická komise upozornila, že lidé s podezřelými kontakty neuposlechli výzvu a neopustili své funkce. Týká se to třeba bývalého nejvyššího žalobce Dobroslava Trnky. Ten se objevil v uniklém rozhovoru, kde s Kočnerem mluví o korupci při výběru generálního prokurátora a o kupčení s klíčovým důkazem v kauze Gorila,“ uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. Trnka pravost záznamu popřel.