TÉMA

Vyšetřovatelé

BBC: Únik dokumentů odhalil, jak vrcholní politici včetně Macrona tajně pomáhali firmě Uber

Alternativní poskytovatel taxislužby Uber se za bývalého vedení neoficiálně domlouval s předními evropskými politiky, pomoc se mu podařilo získat od současného francouzského prezidenta, tehdy ministra hospodářství Emmanuela Macrona či bývalé eurokomisařky Neelii Kroesové. Bývalý séf Uberu také osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch“, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů. Informace z uniklých souborů zveřejnila na svém webu zpravodajská televize BBC. Uber uvádí, že jeho minulé chování nebylo v souladu se současnými hodnotami a že dnes je už jinou společností.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 20:55|

Vyšetřovatelé mají podezření, že Mynářovu hospodu někdo zapálil úmyslně

Vyšetřovatelé mají podezření, že hospodu Na Srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou vlastní firma vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, někdo zapálil úmyslně. Ve věci dosud nebyl nikdo obviněn, uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Po požáru pracovala policie se třemi možnými verzemi jeho možného vzniku, a to nedbalostí, technickou závadou a úmyslným založením.
5. 5. 2022|

Rozsáhlý požár zcela zničil chatu Na Tesáku v Hostýnských vrších

V Hostýnských vrších zasáhl v sobotu časně ráno rozsáhlý požár restauraci a chatu Na Tesáku. Objekt zcela zničil. S ohněm bojovalo na osm desítek hasičů, dřevěná chata vyhořela do základů. V objektu byli v době požáru dva lidé, hořící budovu ale stihli opustit. Škoda byla vyčíslena předběžně na dvanáct milionů korun. Hasiči zůstávají na místě i v podvečerních hodinách.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:23|

Vrbětice: Vyšetřovatelé zkoumají kontakty zaměstnance Imexu s ruskou GRU, zjistili Reportéři ČT

Vyšetřovatelé kauzy Vrbětice prověřují, kdo pomohl agentům ruské zpravodajské služby GRU při výbuších dvou muničních skladů v roce 2014. Podle informací Reportérů ČT zkoumají i možné kontakty zaměstnance společnosti Imex Group s agenty GRU. Jde o Nikolaje Šapošnikova, bývalého vojáka sovětské armády. Reportéři ČT Ondřej Golis a Adéla Paclíková ho vypátrali v zahraničí.
27. 1. 2022|

Neprávem odsouzený Američan byl propuštěn po 43 letech. Lidé pro něj vybrali přes milion dolarů

Více než milion dolarů už lidé poslali na účet neprávem odsouzeného Kevina Stricklanda. V úterý ho soud ve státě Missouri očistil v případu vraždy tří lidí z roku 1978. Vinu po celou dobu odmítal, na své straně měl i hlavní svědkyni a některé prominentní politiky. Přesto se nového slyšení dočkal až v tomto měsíci.
27. 11. 2021|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Hlavní vyšetřovatel otravy Bečvy se pokusil z případu stáhnout, píše Deník N

Svůj konec v kauze Bečva podle Deníku N ohlásil hlavní vyšetřovatel havárie Jiří Hovorka. Podle informací listu se pokusil sám sebe z případu odvolat. Policejní mluvčí Kateřina Rendlová uvedla, že vyšetřovací tým se nezměnil. Připustila však, že Hovorka neustál tlak s kauzou spojený a veřejně se k neukončenému případu vyjadřoval. Policie si tak podle ní postup vyšetřovatele musí „vyříkat uvnitř“.
9. 9. 2021|

Vláda připravuje sebetrasování, lidé pozitivní na covid by mohli sami nahlásit kontakty

Připravuje se projekt takzvaného sebetrasování, kdy by lidé pozitivní na onemocnění covid-19 sami na webu vyplnili formulář se svými kontakty z posledních dní. Hygienikům by pak při telefonátu s nakaženým zbývalo kontakty jen vyhodnotit, říká vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladímír Dzurilla. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by to expertům usnadnilo práci.
9. 9. 2020|
Týden v justici

Majetek soudců napojených na Kočnera neodpovídá jejich příjmům, zjistily prověrky

Majetek některých slovenských soudců neodpovídá jejich příjmům. Zjistila to analýza jejich majetkových přiznání za loňský rok. Pokud soudci nedokážou nesrovnalosti vysvětlit, může soudní rada požádat ministra spravedlnosti o zahájení disciplinárních řízení. Pro pořad Týden v justici to řekl člen slovenské soudní rady Pavol Žilinčík. Rada nechala přednostně analyzovat majetková přiznání těch soudců, kteří prokazatelně byli ve spojení s obviněným podnikatelem Marianem Kočnerem.
4. 11. 2019|