TÉMA

Monika Jankovská

Čaputové mandát se blíží ke konci. Vetovala zákony, podpořila Ukrajinu a jmenovala čtyři premiéry

Zuzana Čaputová přijíždí do Česka. Letos v červnu skončí jako prezidentka Slovenska, o další mandát se již neuchází. V čele země stála v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu. I vnitropolitická situace na Slovensku byla bouřlivá. Prezidentka provedla zemi dvěma parlamentními volbami a jmenovala čtyři premiéry.
18. 3. 2024|

Reportéři ČT: Slovensko zažilo vlnu zatýkání. Podle opozice se jedná o politickou vendetu

Na Slovensku se po nástupu nové vlády Igora Matoviče rozjelo zatýkání ve velkém. Ve vazbě skončili policisté, prokurátoři, soudci i podnikatelé. Podle kabinetu jde o důsledek svobody, která rozvázala spravedlnosti ruce. Opozice nicméně říká, že jde o politickou vendetu. Pro Reportéry ČT na Slovensku natáčeli Adéla Paclíková a Michael Fiala.
16. 2. 2021|

Slovenská policie provedla akci Vichřice. Zadržela několik osob z prostředí justice

Policie ve středu na Slovensku zadržela několik osob z justičního prostředí včetně bývalé místopředsedkyně Nejvyššího soudu Jarmily Urbancové. Mezi zatčenými je i právník a multimilionář Zoroslav Kollár, informoval slovenský server aktuality.sk.
28. 10. 2020|

Slovenská prokuratura navrhuje Kočnerovi v kauze padělaných směnek 20 let vězení

Slovenský prokurátor navrhl tresty 20 let vězení pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera i exministra hospodářství a někdejšího šéfa soukromé televize Markíza Pavola Ruska v případu padělání směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,73 miliardy korun). Ve své závěrečné řeči se prokurátor před soudem také vyslovil pro uložení pokuty 300 tisíc eur (7,5 milionu korun) Kočnerovi. Obhajoba navrhla zamítnutí obžaloby. Soud odročil líčení na 27. února, kdy budou obžalovaní moci využít svého práva na poslední vyjádření k případu.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 19:34|

Slovenská policie prohledává domy soudců spojovaných s Kočnerem

Slovenská policie provádí domovní prohlídky u několika soudců podezřelých ze spolupráce s podnikatelem Mariánem Kočnerem. Například u bývalého místopředsedy Okresního soudu v Bratislavě Vladimíra Sklenky, bývalé státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Moniky Jankovské i u její sestry, soudkyně Krajského soudu v Bratislavě. Všichni měli ovlivňovat projednávané kauzy ve prospěch Kočnera, který je obžalován v případu vraždy novináře Jána Kuciaka.
29. 1. 2020|
Týden v justici

Majetek soudců napojených na Kočnera neodpovídá jejich příjmům, zjistily prověrky

Majetek některých slovenských soudců neodpovídá jejich příjmům. Zjistila to analýza jejich majetkových přiznání za loňský rok. Pokud soudci nedokážou nesrovnalosti vysvětlit, může soudní rada požádat ministra spravedlnosti o zahájení disciplinárních řízení. Pro pořad Týden v justici to řekl člen slovenské soudní rady Pavol Žilinčík. Rada nechala přednostně analyzovat majetková přiznání těch soudců, kteří prokazatelně byli ve spojení s obviněným podnikatelem Marianem Kočnerem.
4. 11. 2019|

Slovensko: Rezignovala tajemnice Jankovská, kterou média viní z kontaktu s Kočnerem

Náměstkyně slovenského ministerstva spravedlnosti Monika Jankovská ohlásila rezignaci. Učinila tak poté, co čelila tlaku na odchod v souvislosti s informacemi médií, že v minulosti čile komunikovala s podnikatelem Marianem Kočnerem obviněným z loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Popírala, že by s ním byla v kontaktu. Policie jí dříve zajistila mobilní telefon.
3. 9. 2019|

Slovenská policie zabavila mobil náměstkyni ministra spravedlnosti. Podle médií ji podezírá z kontaktu s Kočnerem

Slovenská vláda zatím nehodlá odvolat náměstkyni ministra spravedlnosti Moniku Jankovskou, které policie minulý týden zabavila mobilní telefon. Podle slovenských médií zajistila i telefony několika okresním a krajským soudcům v Bratislavě. Podle listu Denník N se kriminalisté zaměřili na osoby, které prostřednictvím šifrované komunikace byly v kontaktu s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem obviněným z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Kriminalisté při vyšetřování tohoto činu získali informace o další trestné činnosti.
26. 8. 2019Aktualizováno26. 8. 2019, 23:06|

Spravedlnost byla na Slovensku zbožím, řekla Čaputová. Jankovskou vyzvala k rezignaci

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vybídla náměstkyni slovenského ministra spravedlnosti Moniku Jankovskou k rezignaci. Té policie minulý týden zabavila mobilní telefon, protože ji podle médií podezírá z toho, že si psala s podnikatelem Mariánem Kočnerem obviněným z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Čaputová také prohlásila, že spravedlnost se na Slovensku stala zbožím a že si ji někteří lidé dokázali pro sebe koupit.
26. 8. 2019|