Slovenská policie zabavila mobil náměstkyni ministra spravedlnosti. Podle médií ji podezírá z kontaktu s Kočnerem

Události, komentáře: Případ Moniky Jankovské a komentář slovenského sociologa Martina Bútory (zdroj: ČT24)

Slovenská vláda zatím nehodlá odvolat náměstkyni ministra spravedlnosti Moniku Jankovskou, které policie minulý týden zabavila mobilní telefon. Podle slovenských médií zajistila i telefony několika okresním a krajským soudcům v Bratislavě. Podle listu Denník N se kriminalisté zaměřili na osoby, které prostřednictvím šifrované komunikace byly v kontaktu s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem obviněným z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Kriminalisté při vyšetřování tohoto činu získali informace o další trestné činnosti.

Odvolání Jankovské požaduje opozice. Naopak předseda největší vládní strany Smer-SD a expremiér Robert Fico se k této otázce ale odmítá vyjádřit. Zbylé dvě koaliční strany, Slovenská národná strana (SNS) a Most-Híd, to považují za vnitřní záležitost Smeru-SD. K rezignaci vyzvala Jankovskou i prezidentka Zuzana Čaputová.

Premiér a místopředseda Smeru-SD Peter Pellegrini řekl, že se podle něj Jankovská stala předmětem politického zápasu. „Je na jejím zvážení, zda tato situace pomáhá jí osobně nebo straně, která ji do této funkce nominovala,“ řekl. Zároveň ale dodal, že nelze soudit na základě novinových článků a že jednoznačný postoj k Jankovské zaujme tehdy, pokud by se prokázalo její provinění proti pravidlům chování vysoké státní úřednice.

Policie zabavila Jankovské telefon minulý čtvrtek. „Resort potvrzuje informaci, že Jankovská odevzdala svůj telefon policii,“ uvedla tehdy mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Drobová. Dodala, že Jankovská je připravena poskytnout součinnost vyšetřovatelům.

Policie pouze sdělila, že vykonala „četné zajišťovací úkony v trestní věci týkající se korupční trestné činnosti a zneužívání pravomocí veřejného činitele“. Elitní prokurátoři předtím k postupu ve vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho partnerky informovali, že získali i poznatky o trestné činnosti představitelů státních orgánů.

Kvůli pozici na ministerstvu spravedlnosti má Jankovská přerušený výkon funkce soudkyně. Letos neuspěla v kandidatuře na pozici ústavní soudkyně. Denník N napsal, že policie zabavila také mobilní telefon její sestry, která je rovněž soudkyní. Podle slovenských médií zabavila policie telefony i prokurátorovi a několika soudcům, kteří měli na starosti Kočnerovy případy. 

Smer je i přes aféru nejpopulárnější

„Jsme v další fázi. Ta znamená, že vyšetřovatelé, policie i prokuratura přece jen mají volnější ruce. Na to Slovensko dlouho čekalo,“ zhodnotil postup vyšetřování slovenský sociolog, bývalý politik, kandidát na prezidenta a diplomat Martin Bútora. „Je děsivé, co všechno vyplouvá na povrch,“ dodal s odkazem na napojení mafie na státní struktury.

Smer-SD i přes aféru stále vede ve volebních průzkumech. Podle Bútory to je tím, že mnoho Slováků zlomilo nad politiky hůl a považuje je všechny za pošpiněné. Společnost je k tomu velmi citlivá na to, co jí stát zabezpečuje v sociální oblasti. „Jsou ochotní se přiklonit k těm, kteří jim obrazně řečeno něco dají. A strana Smer a bývalý premiér Fico dělají vše pro to a využívají všechny prostředky, aby takovou nabídku obhospodařili pro co nejširší veřejnost,“ myslí si sociolog.

Média: Kočner měl informace z vyšetřování

Slovenská média mezitím zveřejnila informace z komunikace Kočnera prostřednictvím šifrované mobilní aplikace, k jejímuž obsahu se dostali vyšetřovatelé v mobilním telefonu podezřelého. Z obsahu zpráv například vyplývá, že Kočner měl po zastřelení Kuciaka informace o průběhu vyšetřování vraždy a že z policie mu někdo donášel i ohledně prověřování jeho podnikatelských kauz.

Informace podle Denníku N vyplývají z Kočnerovy komunikace s Alenou Zsuzsovou, která je rovněž obviněna kromě jiného v případu Kuciakovy vraždy, a také s podnikatelem Norbertem Bödörem. Bödör je příbuzným bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara, jenž musel z čela policie odejít po Kuciakově vraždě. V komunikaci Kočner zmiňoval i představitele justice.

Aktuality.sk: Kočner mluvil o Jankovské jako o své „opičce“

Podle webu Aktuality.sk se měl Kočner v komunikaci s Zsuzsovou vyjádřit, že Monika Jankovská je „jeho opička“ a může ji dosadit do čela ministerstva spravedlnosti. Jankovská nechtěla na komunikaci Kočnera se Zsuzsovou reagovat. 

Informace z Kočnerovy komunikace podle médií také odhalily kontakty podnikatele na předáky vládních stran, kteří ale spojení s Kočnerem popřeli.

Loni na jaře měl zase Kočner podle médií předem informace, že ho navštíví policisté v souvislosti s vyšetřováním padělání směnek. V této věci byl Kočner spolu s bývalým ministrem hospodářství Pavolem Ruskem později obžalován, soudní líčení začalo letos v červenci.