Spravedlnost byla na Slovensku zbožím, řekla Čaputová. Jankovskou vyzvala k rezignaci

Celé vyjádření slovenské prezidentky Zuzany Čaputové (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vybídla náměstkyni slovenského ministra spravedlnosti Moniku Jankovskou k rezignaci. Té policie minulý týden zabavila mobilní telefon, protože ji podle médií podezírá z toho, že si psala s podnikatelem Mariánem Kočnerem obviněným z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Čaputová také prohlásila, že spravedlnost se na Slovensku stala zbožím a že si ji někteří lidé dokázali pro sebe koupit.

„Pokud mají orgány činné v trestním řízení důvod zajímat se o komunikaci náměstkyně s podezřelým z objednávky vraždy a obžalovaným z jiných trestných činů, je neobhajitelné nadále setrvávat v jedné z nejvyšších pozic na ministerstvu spravedlnosti,“ uvedla prezidentka.

„Bylo to vystoupení jasné, rázné a argumentačně podpořené,“ zhodnotil slovenský sociolog, bývalý politik, kandidát na prezidenta a diplomat Martin Bútora. Dodal, že prezidentčina konkrétní doporučení pro další činy politiků jsou na hraně pravomocí hlavy státu.

Události, komentáře: Případ Moniky Jankovské a komentář slovenského sociologa Martina Bútory (zdroj: ČT24)

Podle slovenských médií si Jankovská, kterou za náměstkyni navrhla nejsilnější vládní strana Smer-SD, v minulosti vyměnila s Kočnerem více než tisíc zpráv. Kočner ji zase v komunikaci s jinou obžalovanou v případu Kuciakovy vraždy podle médií označil za svou opičku. Policie zabavila mobil náměstkyně minulý týden, stejně jako několika soudcům.

Jankovská v neděli večer na sociální síti napsala, že s Kočnerem nekomunikovala a že s ním ani nebyla v kontaktu. Slovenská média už spekulovala, že například mohla odevzdat policii jiný mobilní telefon, kde aplikaci na šifrovanou komunikaci nemá, nebo aplikaci znovu nainstalovala a obdržela tak nový identifikační kód.

Čaputová vyzvala ke změnám v justici

„Obraz doby, kterou jsme žili a kterou stále žijeme, nás v posledních dnech stále více šokuje… Mluví o tom, že spravedlnost na Slovensku byla zbožím a že si ji jistí lidé dokázali pro sebe koupit. Že někteří lidé z institucí, které nás mají chránit (z policie, prokuratury, soudů), chránili je. Část lidí s nimi kolaborovala, sloužila zločinu a část lidí tento stav tolerovala. Obojí je nepřípustné,“ řekla prezidentka v projevu

Čaputová také vyzvala k zásadním změnám v justici a spravedlnosti. „Potřebujeme nejen nezávislou policejní inspekci, ale také funkční disciplinární soudnictví a efektivní systém profesní etiky,“ dodala s tím, že by se nad sebou měli zamyslet i samotní představitelé justice.

Prezidentka vyzvala k rychlému a objektivnímu vyšetření vraždy a žádá důvěryhodné vysvětlení, „proč a z čí iniciativy byli lustrováni nejen novináři, ale i státní zástupci, kteří se vyšetřování vraždy věnují“. Sestavování pavouků s citlivými informacemi o příbuzných podle ní působí jako zastrašování a nápadně připomíná praktiky minulosti.

Obsah Kočnerovy komunikace prostřednictvím šifrované mobilní aplikace získali slovenští kriminalisté z jeho mobilního telefonu při vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně. Elitní prokurátoři ještě před zajištěním mobilních telefonů Jankovské a několika soudců vybídli ty, kteří s podnikatelem komunikovali, aby se dobrovolně přihlásili. Uvedli také, že mají poznatky o trestné činnosti představitelů státních orgánů.