Zakázaný protest. Tisíce lidí v Hongkongu odmítly násilí, policie na ně vytáhla slzný plyn a gumové projektily

Tisíce demonstrantů zaplnily ulice hongkongské čtvrti Yuen Long přesto, že úřady protest zakázaly. Lidé, často oděni v černém, protestují proti násilí a nečinnosti policie. Policie se snažila rozehnat davy slzným plynem a gumovými projektily. Obyvatelé Hongkongu se sešli na místě, kde před týdnem na účastníky protivládní demonstrace zaútočily zločinecké gangy.

Maskovaní muži v bílých tričkách se před týdnem pustili do cestujících a demonstrantů tyčemi a holemi. Zranili 45 osob. Svědci si stěžovali, že policie na místo dorazila asi s hodinovým zpožděním. Od té doby úřady zadržely 12 podezřelých, kteří měli být členy takzvaných triád, zločineckých gangů.

Policie nynější protest proti násilí zakázala, protože se obávala dalších nepokojů. Zásahové jednotky byly v sobotu rozestaveny podél trasy pochodu a také na nádraží, které bylo před týdnem dějištěm násilí. Právě zde má pochod skončit. Nádraží bylo uzavřeno, demonstranti je obstoupili a vyzývali policisty, aby vyšli ven a vyjednávali. Někdo jim nabídl sladkosti, další zvedali plakáty s heslem „Zastavte násilí“.

„Když zůstanou všichni doma, pak určitě zemřeme“

„Když se nikdo nepostaví za ty zraněné, budou v budoucnu další. Chceme vyjádřit nesouhlas s násilím,“ řekl pětadvacetiletý Tan, jehož rodiče žádali, aby raději zůstal doma. „Když se rozhodneme se navzájem podpořit, vytvoříme lepší společnost. Když zůstanou všichni doma, pak určitě zemřeme,“ řekl třicetiletý účastník jménem Hong.

Demonstranti také vyjadřovali nesouhlas se zpožděnou reakcí policie z minulého týdne. „Policie a gangsteři je jedno a totéž,“ stálo na jednom transparentu pověšeném na mostě. „Hongkongská policie nezná zákon, ale porušuje ho,“ prohlásil jeden z účastníků.

Původně poklidná demonstrace se postupně vyhrotila a vyústila ve srážky s policií. Dav podle Reuters házel na policisty lahve a kamení a z nábytku si vybudoval na ulicích barikády, policie následně proti části demonstrantů použila slzný plyn, čímž přiměla stovky demonstrujících k útěku.

Podle výpovědi svědků však na místě zůstalo několik stovek protestujících, někteří z nich byli vyzbrojeni malými železnými pálkami, železnými či dřevěnými tyčemi a podomácku vyrobenými štíty. Policie se zbylé demonstranty snažila rozehnat také za použití gumových projektilů, někteří z nich se podle agentury AFP bránili před střelbou deštníky.

Opatření jako před tajfunem

Obchody v severní části Hongkongu jsou zavřené se staženými roletami. Mnozí to přirovnávají k opatření jako před tajfunem. Na neděli je svolán protest ke styčnému úřadu čínské vlády.

Hongkong prožívá největší politickou krizi za uplynulá desetiletí. Začala protesty proti zákonu o vydávání trestně stíhaných osob, avšak demonstrace postupně nabírají ráz volání po větší demokracii a odstoupení správkyně Carrie Lamové. Ta to odmítá.