Dav maskovaných mužů útočil na cestující na nádraží v Hongkongu. Zraněných jsou desítky

Události ČT: Útok maskovaných lidí na demonstranty v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Desítky maskovaných mužů vyzbrojených kovovými a dřevěnými holemi vtrhly v neděli večer na vlakové nádraží v hongkongské čtvrti Yuen Long a zaútočily na kolemjdoucí a protivládní demonstranty, kteří se vraceli z protestní akce. Hospitalizováno bylo 45 zraněných, jeden je v kritickém stavu, informovaly místní zdravotnické zdroje.

Existuje podezření, že útočníci pocházejí z řad zločineckých gangů, takzvaných triád. Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích jsou vidět muži v bílých tričkách, jak útočí na lidi na nástupištích a ve vagonech.

„Byl to bezprecedentní brutální útok na občany Hongkongu. Byli to hlavně maskovaní muži, ale viděla jsem mezi nimi i ženy. Bílá trika měli zřejmě proto, aby se odlišili od účastníků demonstrace, kteří se oblékají do černého,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. „Měli bambusové hole a kovové tyče, takže je mnoho zraněných. Některé cestující pronásledovali až do vagonů, odkud neměli úniku,“ doplnila novinářka.

Novináři i politik mezi zraněnými

Prodemokratičtí aktivisté a poslanci obvinili policii, že na místo dorazila pozdě a násilnostem jen přihlížela. „Nejvíc zarážející je, že policie na místě vůbec nebyla. Trvalo více než hodinu, než se dostavila, což vyvolává otázky – proč, kde byla, co ji tak zdrželo. Hongongksá policie je velmi početná, ve dnech, kdy je ohlášená demonstrace, jako včera, je její přítomnost v ulicích mimořádně silná. Takže to vypadá, že jde o objednanou akci s cílem zastrašit lidi, aby přestali chodit do ulic,“ vysvětluje zpravodajka ČT.

Mezi zraněnými je i těhotná žena, matka, která držela v náručí dítě, a jedna novinářka, napsal s odvoláním na svědky list The Guardian. Podle Šámalové bylo zraněno hned několik hongkongských novinářů a také hongkongský prodemokratický zákonodárce.

Útok nastal po protivládní demonstraci v centru Hongkongu, kterou se policie snažila rozehnat slzným plynem a střelbou gumovými projektily. Při policejním zásahu bylo zraněno 14 lidí.

Čína odsoudila poničení svého státního znaku, vojáci cvičí u hranic

Skupinka demonstrantů po skončení protivládního pochodu napadla styčný úřad Číny, který symbolizuje moc tamní komunistické strany. Házela na něj vejce, sprejem poničila bezpečnostní kamery a čínský státní znak pocákala černým inkoustem. „Jednání radikálních demonstrantů v Hongkongu překročilo hranice toho, co je přijatelné pod principem ‚jedna země, dva systémy‘,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. 

Čínská armáda mezitím oznámila, že její brigáda uskutečnila protiteroristické cvičení v provincii Kuang-tung, která sousedí s Hongkongem. Cvičení bylo simulovanou reakcí na vypuknutí násilností či teroristický čin. Podle komentátorů daly čínské úřady cvičením najevo, že v případě potřeby jsou v Hongkongu připraveny nasadit vojáky.

Maskovaní muži na nádraží v okrajové čtvrti Yuen Long zaútočili kolem 22:30 místního času (16:30 SELČ), několik hodin po střetu demonstrantů s policií. Někteří z cestujících na nádraží, které je dosti vzdálené od místa protestů, se vraceli z demonstrace. „Hongkong má jeden z nejvyšších počtů policistů na jednoho obyvatele. Kde všichni byli?“ napsal na Twitteru další prodemokratický zákonodárce Ray Chan.

Sinoložka: Čína gangy k zastrašení demonstrantů najímá běžně

Správkyně Hongkongu Carrie Lemová označila útoky gangů za „šokující“. „Pro Hongkong jako společnost, která dodržuje (pravidla) právního státu, je to naprosto nepřijatelné. Vláda důrazně odsuzuje jakékoli násilí a přijme příslušná opatření,“ uvedl kabinet.

Policie v pondělí sdělila, že v souvislosti s násilnostmi na vlakovém nádraží zatím nebyl nikdo zatčen a že vyšetřování pokračuje. „Dovoluje nyní Hongkong triádám dělat si, co chtějí, útočit na lidi na ulici zbraněmi?“ řekl opoziční poslanec Lam Cheuk-ting. 

Zpravodajka ČT Šámalová: Cílem akce bylo zřejmě odradit lidi od dalších protestů (zdroj: ČT24)

„Jedná se o hongkongské podsvětí. Panuje podezření, že je propojeno s podobnými kruhy v jižní Číně. Můžeme říct, že jsou to gangsteři,“ popsala triády sinoložka Olga Lomová, ředitelka Ústavu Dálného východu z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Záběry z telefonů a svědci ukazují, že je policie nechala proniknout k demonstrantům a pak je nechala odejít. Takže je tu podezření, že jsou pod jistou ochranou hongkongské policie,“ konstatovala expertka s tím, že podobný postup je běžně používán k potlačení protestů v pevninské Číně.

„Můžeme si představit, že je tu finanční stránka, nějaká dohoda o beztrestnosti nebo jisté spolupráci mezi policií a těmito gangy. Ve velkém to poprvé použil Kuomintang v roce 1927, když likvidoval odborové předáky a představitele komunistické strany Číny během velkých demonstrací v Šanghaji,“ podotkla Lomová.

Sinoložka Lomová: Čína běžně najímá lidi z podsvětí, aby demonstranty zmlátili a zastrašili (zdroj: ČT24)

V neděli se v Hongkongu uskutečnila další masová demonstrace, jejíž účastníci požadovali úplné stažení kontroverzního návrhu zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestného činu do pevninské Číny.

Kritici extradičního zákona se obávají, že by norma narušila právní nezávislost poloautonomního Hongkongu a že podezřelí vydaní do Číny by tam mohli čelit nespravedlivým, politicky motivovaným procesům.

Podle organizátorů se nedělního protestního pochodu zúčastnilo 430 tisíc lidí, policie účast odhadla jen asi na třetinu tohoto počtu. Původně klidný protest přerostl v potyčky s policií, při nichž demonstranti házeli na příslušníky policie různé předměty, zatímco bezpečnostní síly se je snažily rozehnat slzným plynem a střelbou gumovými projektily.