TÉMA

Carrie Lamová

Čínský prezident uvedl do čela Hongkongu Johna Leeho, který potlačoval prodemokratický odpor

Čínský prezident Si Ťin-pching v pátek uvedl do funkce nového správce Hongkongu Johna Leeho. Bývalý šéf místních bezpečnostních složek řídil v roce 2019 potlačení prodemokratických protestů, po nichž Peking převzal nad městem přísnější kontrolu. Čínský vůdce přicestoval do bývalé britské kolonie u příležitosti 25. výročí od návratu oblasti pod správu Číny.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 13:59|

Hospitalizovaných s covidem ubývá. V neděli bylo v nemocnicích nejméně pacientů za dva měsíce

V neděli přibylo v Česku 2275 potvrzených případů covidu-19. Bylo to o 472 méně než ve stejný den před týdnem a zároveň nejméně za jediný den od 2. ledna. Ubylo také podezření na opakovanou infekci. Bylo jich 370, zatímco o týden dřív 431. V mezitýdenním srovnání však výrazně klesl počet provedených testů. Pacientů, u kterých byl covid prokázaný, bylo k neděli v českých nemocnicích 1794, nejnižší počet za posledních osm týdnů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 13:29|

Respirátory v obchodech končí

V neděli potvrdily testy v Česku nákazu koronavirem u 3173 lidí, více než před týdnem. Dále však ubylo hospitalizovaných, a to ve srovnání se sobotou i s minulým týdnem. Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval, že varianta omikronu BA.2. tvoří už téměř 37 procent pozitivních vzorků, které laboratoře v Česku podrobněji vyšetřily. Skončila povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách. Od pondělí jsou povinné pouze ve veřejné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 22:28|

Pandemie ve světě: Policie zatýká řidiče blokující Ottawu, Německo je podle vlády za vrcholem omikronu

Po třech týdnech protestů proti koronavirovým opatřením kanadští řidiči kamionů stále blokují centrum Ottawy a tamní policie začala se zatýkáním. Kvůli stoupajícímu počtu pozitivně testovaných odložily hongkongské úřady volby správce města, které se měly konat na konci března. Počty nakažených stoupají také v Koreji. V Německu naopak podle ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha ustupuje omikronová vlna a už by nemělo hrozit přetížení nemocnic.
18. 2. 2022|

Peking ovládl hongkongské volby. Do parlamentu se dostal jediný sympatizant opozice

Kandidáti věrní čínské komunistické vládě jasně ovládli parlamentní volby v Hongkongu, které provázela historicky nejnižší účast voličů. Ta dosáhla třiceti procent, pouhé poloviny z předchozího hlasování. Voliči tak dali najevo nespokojenost s reformami Pekingu, které de facto znemožnily účast prodemokratických kandidátů.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 14:27|

V Hongkongu začal soud se zástupci opozice. V souladu s ústavou pořádali neoficiální volby

Sedmačtyřicet lidí stanulo před hongkongským soudem. Jsou mezi nimi bývalí prodemokratičtí zákonodárci, sociální pracovníci, učitelé a členové občanské společnosti, kteří jsou již měsíce vězněni. Souzeni jsou za organizaci neoficiálních primárních voleb. Očekávají se tvrdé exemplární tresty.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 19:42|

Hongkongská policie zatkla organizátorku piety za Tchien-an-men. Masakr si lidé opět nesmí připomínat

Hongkongské úřady v pátek uzavřely velkou část centrálního parku, kde se každoročně 4. června koná akce připomínající krvavé potlačení protivládních protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men čínskou armádou v roce 1989.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 19:20|

Hongkong se potýká s nízkým zájmem o očkování. Úřady hledají způsoby, jak místní motivovat

Prudký nárůst případů koronaviru zažívá jihovýchodní Asie. Mají ho na svědomí nové varianty. I země, které pandemie zasáhla méně, přijímají nová omezení a urychlují očkování. Třeba Malajsie vyhlásila totální lockdown. V Hongkongu se počty naopak blíží nule, ale zase zápasí s nezájmem o očkování. Hrozí, že miliony vakcín vyhodí.
3. 6. 2021|

Správkyně Hongkongu podpořila změnu volebního zákona, která zřejmě vyloučí opozici

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová podpořila změnu volebního zákona, která v budoucnu nejspíš povede k vyloučení opozice z účasti ve volbách a k dalšímu posílení vlivu Pekingu v semiautonomním městě. Oponenti považují Lamovou za podřízenou Číně, ve městě nemá velkou popularitu a není zatím jasné, zda se bude o mandát správkyně ucházet i v dalších volbách.
23. 2. 2021|

Hongkongský prodemokratický aktivista Lai zůstane ve vazbě, soud odmítl kauci

Nejvyšší soudní instance v Hongkongu odmítla propustit na kauci mediálního magnáta a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laie a nařídila ponechat jej ve vazbě. Lai je zřejmě nejvíce prominentním obviněným podle zákona o národní bezpečnosti, který loni v červnu prosadil Peking ve snaze potlačit v bývalé britské kolonii protesty a volání po demokracii.
9. 2. 2021|

V Hongkongu odsoudili tři aktivisty za napadení čínského novináře

Hongkongský soud poslal na několik let za mříže tři prodemokratické aktivisty za napadení čínského novináře. Potyčka se odehrála při protivládních protestech v roce 2019, uvedla agentura AFP. Hlouček demonstrantů tehdy napadl dva Číňany, které považoval za „špióny“ či policisty v civilu. Jedním z napadených byl novinář čínského vládního deníku Global Times. Incidentu ve své době hojně využila čínská státní propaganda.
8. 1. 2021|

Pompeo vyzval k propuštění hongkongských aktivistů. Číně pohrozil sankcemi

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval čínské úřady k okamžitému propuštění 53 prodemokratických aktivistů zadržených ve středu kvůli podezření z porušení čínského zákona o národní bezpečnosti. Šéf americké diplomacie pohrozil sankcemi čínským úřadům a činitelům, napsala agentura AFP. Mezi zatčenými byl jeden americký obhájce lidských práv, který byl propuštěn na kauci.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 11:35|

Prioritou je vyvést systém z chaosu, uvedla správkyně Hongkongu po návratu z Pekingu

Urgentní prioritou hongkongské vlády je obnovit v této poloautonomní čínské provincii ústavní pořádek a „vyvést (tamní) politický systém z chaosu“. Podle agentury Reuters to prohlásila Pekingu nakloněná správkyně provincie Carrie Lamová při svém každoročním projevu v tamním legislativním sboru.
25. 11. 2020|

USA uvalily sankce na správkyni Hongkongu Lamovou a vyjádřily podporu tamním občanům

Spojené státy v pátek uvalily sankce na správkyni Hongkongu Carrie Lamovou a dalších deset činitelů z Hongkongu a pevninské Číny. Podle agentury Reuters to oznámilo americké ministerstvo financí. Důvodem pro takový krok je jejich údajná role při potlačování svobod obyvatel čínské poloautonomní provincie. Nedávno tam vstoupil v platnost nový bezpečnostní zákon prosazený Čínou.
7. 8. 2020|

Policie v Hongkongu zadržela přes dvě stě demonstrantů

Hongkongská policie zadržela 230 lidí při nedělních prodemokratických demonstracích. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na oznámení místních úřadů. Zraněno bylo 18 osob. Protestní akce namířené proti vládě hongkongské správkyně Carrie Lamové a proti centrální vládě v Pekingu začaly v nákupních centrech, odkud se ve večerních hodinách přenesly do ulic. Proti demonstrantům zasáhly stovky pořádkových policistů, které se snažily davy rozehnat. Na některých místech policisté použili pepřový sprej.
11. 5. 2020|

Hongkongu by mohl zůstat zvláštní status i po vypršení dohody s Británií, říká jeho správkyně

Hongkong by mohl být spravován na základě principu „jedna země, dva systémy“ i po roce 2047, kdy vyprší dohoda Británie a Číny z roku 1997 o zvláštním poloautonomním statusu města. Podmínkou však je, aby do té doby zůstalo obyvatelstvo loajální vůči Pekingu. Před místní Legislativní radou to ve čtvrtek prohlásila správkyně Hongkongu Carrie Lamová.
16. 1. 2020|

Čínský prezident i premiér ujistili hongkongskou správkyni o podpoře

Čínský prezident Si Ťin-pching ujistil hongkongskou správkyni Carrie Lamovou o své trvající podpoře. Na schůzce v Pekingu rovněž ocenil její odvahu vládnout v nynější „výjimečné době“. Velká část obyvatel města už šest měsíců demonstruje za demokratické reformy a požaduje rezignaci Lamové. Vláda a policie protesty potlačují, zadržely tisíce lidí.
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 15:09|

Ve škole v Hongkongu se našly bomby s hřebíky. Podle policie mohly zabít hodně lidí

Hongkongská policie oznámila, že zneškodnila na místní střední škole dvě podomácku vyrobené bomby. Podle policie je zřejmě někdo v budově schoval, ale měly se použít jinde. Informovala o tom agentura AFP. Policie nyní vyšetřuje, zda měly bomby souvislost s protivládními demonstracemi.
10. 12. 2019|

Statisíce lidí v Hongkongu se vydaly na protestní pochod. Policie při obří akci nezasáhla

Hongkongem prošel průvod stovek tisíců demonstrantů, kteří protestovali za demokracii a lidská práva. Pochod organizovala Občanská fronta za lidská práva, která dostala od úřadů povolení poprvé od 18. srpna. Podle organizátorů přišlo 800 tisíc lidí, podle policie 183 tisíc. Protestující chtějí dát úřadům poslední šanci, aby splnily jejich požadavky, píše AFP. Demonstrace trvají už půl roku.
8. 12. 2019Aktualizováno8. 12. 2019, 15:21|

Obléhání hongkongské univerzity je zřejmě u konce. Zůstala tam poslední, zesláblá žena

Okupace hongkongské polytechnické univerzity protivládními demonstranty podle místních úřadů pravděpodobně skončila. V univerzitním areálu byla v úterý nalezena jediná mladá žena, která byla zesláblá a ve špatném psychickém stavu. Sdělili to představitelé univerzity, kteří všechny školní budovy i přilehlé prostory prohledali.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 13:32|

Ohně a demolice obchodů, Hongkong se opět bouřil. Policie použila slzný plyn

Napříč Hongkongem se v neděli opět shromáždily skupiny demonstrantů, někteří z nich poškodili stanici metra a obchodní centra, zapalovali ohně a v ulicích stavěli barikády. Policie proti nim na několika místech použila slzný plyn, gumové projektily či vodní děla. Potyčky mezi oběma stranami s nadcházející nocí získávaly na intenzitě, píše agentura Reuters.
10. 11. 2019Aktualizováno10. 11. 2019, 16:52|

Při protestech v Hongkongu zemřel po pádu ze střechy dvaadvacetiletý student. Lidé se znovu bouří

Hongkongský student, který v noci na pondělí spadl ze střechy krytého parkoviště při zásahu policistů proti prodemokratickým demonstrantům, v pátek v nemocnici zemřel. Jde o jedno z mála úmrtí, která jsou nějakým způsobem spojena s pětiměsíčními protestními akcemi, při nichž lidé v Hongkongu požadují demokratické reformy, napsala agentura AP. Smrt studenta v centru Hongkongu vyvolala nové protesty.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 17:58|

Hongkong oficiálně stáhl extradiční zákon. Podle Financial Times chce Peking vyměnit Lamovou

Hongkongská vláda oficiálně stáhla návrh zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Návrh vyvolal v Hongkongu několikaměsíční demonstrace, které postupně přerostly v požadavky obecnějších demokratických reforem. List The Financial Times (FT) uvedl, že Peking má v úmyslu najít náhradu za správkyni Hongkongu Carrie Lamovou. Čínská diplomacie to odmítla.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 19:09|

Bouřlivý Hongkong. Správkyně Lamová byla vyhnána z parlamentu, organizátora protestů napadli kladivy

Hongkongští prodemokratičtí poslanci znovu vyhnali ze zasedání parlamentu správkyni města Carrie Lamovou, kterou podporuje pevninská Čína. Zástupci opozice požadovali rezignaci Lamové, jejíž vládu obviňují z tvrdých zákroků proti demonstrantům, kteří již několik měsíců v ulicích požadují demokratické reformy a protestují proti omezování svobod ze strany Číny. Ochranka nakonec jedenáct zákonodárců ze zasedacího sálu vyvedla a jednání bylo přerušeno.
17. 10. 2019|