Správkyně Hongkongu podpořila změnu volebního zákona, která zřejmě vyloučí opozici

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová podpořila změnu volebního zákona, která v budoucnu nejspíš povede k vyloučení opozice z účasti ve volbách a k dalšímu posílení vlivu Pekingu v semiautonomním městě. Oponenti považují Lamovou za podřízenou Číně, ve městě nemá velkou popularitu a není zatím jasné, zda se bude o mandát správkyně ucházet i v dalších volbách.

Carrie Lamová svým prohlášením reagovala na pondělní projev Sia Pao-lunga, který má v Pekingu na starosti záležitosti Hongkongu a Macaa a ohlásil zásadní změny ve způsobu volby místních orgánů. Hongkong podle něj mohou spravovat jen „patrioti“, což vylučuje všechny, kdo lobují za cizí země nebo sankce a „potížisty“.

Volební systém v Hongkongu je komplikovaný a zvýhodňuje síly sympatizující s vládou v Pekingu. Již příští měsíc by čínský zákonodárný sbor Všečínské shromáždění lidových zástupců mohl rozhodnout o nových podmínkách pro účast ve volbách a vyloučit ty, kdo nejsou „patrioty“.

Změny by se nejspíš dotkly zástupců místní samosprávy, kteří mají tendenci být politicky nezávislejší, a také členů volebního výboru. Tento orgán o 1200 členech volí správce Hongkongu. Při poslední volbě tuto pozici získala právě Lamová.

Bývalá britská kolonie Hongkong přešla pod čínskou správu v roce 1997, Čína tehdy přislíbila zachování práv a svobod na 50 let, takzvané zásady „jedna země, dva systémy“.