Čínský prezident i premiér ujistili hongkongskou správkyni o podpoře

Čínský prezident Si Ťin-pching ujistil hongkongskou správkyni Carrie Lamovou o své trvající podpoře. Na schůzce v Pekingu rovněž ocenil její odvahu vládnout v nynější „výjimečné době“. Velká část obyvatel města už šest měsíců demonstruje za demokratické reformy a požaduje rezignaci Lamové. Vláda a policie protesty potlačují, zadržely tisíce lidí.

„Situace v Hongkongu v roce 2019 je nejsložitější od jeho návratu Číně,“ prohlásil v pondělí čínský prezident. „Centrální vláda plně podporuje vaši odvahu a převzetí odpovědnosti v mimořádném období, kterým Hongkong nyní prochází,“ dodal směrem k Lamové.

Sama správkyně přístavního regionu uvedla, že informovala čínského prezidenta o vývoji demonstrací v Hongkongu. Vyjádřila přesvědčení, že intenzita násilností, které městem zmítají, a počet radikálních demonstrantů klesá.

Čínské vedení slíbilo, že bude hongkongskou vládu nadále podporovat a bude dál uplatňovat vůči Pekingu vstřícnou hospodářskou politiku, dodala Lamová.

Správkyně přijela na návštěvu pevninské Číny poprvé od hongkongských listopadových voleb do místních rad, v nichž jasně zvítězili prodemokratičtí kandidáti. Tyto rady sice nemají velkou reálnou moc, hlasování bylo ale považováno za neoficiální referendum o vládě Lamové a demokratických reformách, které prosazují demonstranti.

Násilné střety mezi protestujícími a policisty, v něž demonstrace často v posledních měsících přerůstají, po místních volbách načas ustaly, o víkendu ale propukly znovu. V neděli večer demonstranti po policistech házeli cihly, policie proti nim zasáhla slzným plynem a pepřovým sprejem, napsala agentura AP. Podle úřadů demonstranti rovněž blokovali ulice v centru, zapalovali ohně a ničili semafory.

Přes šest tisíc zadržených

Večerním a nočním střetům předcházely srážky mezi protestujícími a policisty, které přes den propukly v několika nákupních střediscích. Policie při nich zatýkala a použila rovněž pepřový sprej. Podle policejních údajů během minulého týdne zadržela 99 demonstrantů, z toho 31 v neděli. Počet zadržených od června vzrostl na 6100, napsala agentura AP.

Demonstranti opakovaně policisty obviňují z přehnaného použití síly proti účastníkům protestních akcí. Čínský prezident Si Ťin-pching nicméně na schůzce s Lamovou postup hongkongské policie podpořil.

Hongkongská správkyně se v Pekingu sešla také s premiérem Li Kche-čchingem. Ten uvedl, že protivládní demonstrace poškodily všechny sféry hongkongské společnosti: „Hongkongská vláda musí pokračovat ve svém úsilí, ukončit násilí, zastavit chaos a obnovit pořádek.“

Demonstrace v Hongkongu vyvolal plán vlády Lamové na zavedení extradičního zákona. Ten by umožnil vydávat vězně před komunisty ovládanou justici na pevnině. Demonstranti, jichž se na největších akcích sešly miliony, poté začali požadovat demokratické reformy, vyšetření policejní brutality a propuštění vězněných souputníků.