Hongkong se potýká s nízkým zájmem o očkování. Úřady hledají způsoby, jak místní motivovat

Události: Malý zájem o očkování v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Prudký nárůst případů koronaviru zažívá jihovýchodní Asie. Mají ho na svědomí nové varianty. I země, které pandemie zasáhla méně, přijímají nová omezení a urychlují očkování. Třeba Malajsie vyhlásila totální lockdown. V Hongkongu se počty naopak blíží nule, ale zase zápasí s nezájmem o očkování. Hrozí, že miliony vakcín vyhodí.

V Hongkongu pomáhá kontrolovat šíření epidemie aplikace s názvem „Odejděte z domova bezpečně“. Po počátečních obavách o soukromí si ji stáhly čtyři miliony lidí – víc než polovina obyvatel Hongkongu. Nedostanou se bez ní na úřady ani jiná veřejná místa. Hygienici díky ní stopují kontakty a brzy se do ní přidají i záznamy o očkování.

V Hongkongu platí jedny z nejpřísnějších karanténních omezení na světě. Nových případů přibývá minimum – jednotky denně, ale opatření se nemění. Trvá sociální distanc a roušky jsou nadále povinné, a to nejen uvnitř, ale i na ulicích. 

Blížící se konec záruky vakcín

Zájem o očkování je v Hongkongu malý a nedůvěra vysoká. Začalo se na konci února, ale jen dvacet procent obyvatel má aspoň jednu dávku. Vybrat si mohou mezi čínským Sinovacem a německým BioNTechem. Milionům vakcín se blíží konec záruky a hrozí likvidace.

„Nenechám se očkovat, bojím se vedlejších účinků. A pokud jde o Sinovac, mnoho lidí prostě nevěří, že je účinný, tak ho nechtějí,“ říká jeden z místních.

Vláda hledá způsoby, jak motivovat. Žádá obchodníky, aby pomohli, a vymýšlí pobídky. „Budete mít šanci získat něco navíc. Ať už volno v práci, loterii o některé věci nebo slevové kupony do obchodních domů,“ slibuje správkyně Hongkongu Carrie Lamová. 

Jeden z tamních miliardářů vyhlásil pro očkované loterii o byt za víc než milion eur. Když pobídky nezaberou, vláda hrozí zákazy – bez očkování žádné restaurace, školy ani zábava.