Súdánská vojenská rada odvolala tři muže. Ustupuje ulici, která plánuje milionový pochod

Po jednání se súdánskou opozicí odstoupili tři členové přechodné vojenské rady, která se k moci dostala svržením dlouholetého prezidenta Umara Bašíra. Podle agentury AFP tak armádní představitelé ustupují před masovými protesty nahlášenými na čtvrtek, jichž by se mohlo zúčastnit až milion lidí.

„Máme dohodu na většině požadavků vznesených opozičním svazem,“ sdělil novinářům mluvčí vojenské rady Šamseldin Kibaši po jednání s předáky opozice ve středu pozdě večer. Sdružená opozice dlouhodobě žádá armádu, aby veškerou moc předala civilnímu orgánu.

To vojenská rada dosud odmítá. Učinila však ústupek v personálních otázkách, když nabídla rezignaci trojice svých členů, které opozice kritizovala za to, že se ještě v době Bašírova vládnutí podíleli na potlačování protestů.

Demonstranti na čtvrtek svolali velký pochod, kterého by se podle jejich odhadů mělo zúčastnit až milion lidí. Na středeční tiskové konferenci jeden z vůdců protestů řekl, že pokud vojenská rada nebude chtít vyhovět jejich požadavkům, začnou se připravovat na generální stávku. K protestujícím se plánují nově připojit rovněž soudci, kteří mají demonstrovat za nezávislost justice.

Vojenská rada je u moci od 11. dubna, kdy armáda svrhla tři dekády vládnoucího autoritářského prezidenta Bašíra. Toho zásadně oslabily mnohaměsíční protesty opozice, která se však nyní obává, že si pučisté budou chtít udržet politickou moc.