„Súdán mají vést politici a technokraté, ne armáda.“ Opozice vyzvala k záchraně revoluce

Arabista Pelikán: Súdán je teď blízko anarchii (zdroj: ČT24)

Vojenská rada v Súdánu částečně ustoupila demonstrující opozici. Oznámila, že jmenuje civilního premiéra a vládu, nikoli však prezidenta. S odvoláním na prohlášení armádního mluvčího o tom informovala agentura AP. Protestující opozici krok neuspokojil, neboť požaduje plné předání moci. Armáda se podle agentury DPA neúspěšně pokusila odstranit části protestní blokády před centrálou ozbrojených sil. Vojenská rada minulý týden v Súdánu převzala moc po svržení dlouholeté hlavy státu Umara Bašíra.

Mluvčí armády Šamseldin Kibaši v projevu vysílaném súdánskou televizí v noci na pondělí vyzval opozici, aby vybrala nového premiéra. Vojsko podle něj toto rozhodnutí uvede do praxe. Prohlášení přišlo po druhém dnu vyjednávání armádních špiček s organizátory několik měsíců trvajících protestů, které vedly k pádu Bašírova režimu.

Súdánská profesní asociace, která stojí v čele demonstrací, podle stanice BBC nejeví chuť dělat kompromisy s nově vzniklou vojenskou juntou. Tisíce Súdánců pokračují v protestu, při němž od soboty okupují prostranství před sídlem armády a požadují „okamžitý a bezpodmínečný“ přechod k plně civilní vládě s mandátem na čtyři roky. 

Opoziční politické strany a spolky ve společném prohlášení vydaném v neděli v noci uvedly, že zůstanou v ulicích, dokud jejich požadavky nebudou splněny. Předání vlády do rukou civilistů označily za „první krok k pádu režimu“.

„Lidé skandují a vyzývají k plné svobodě,“ řekl BBC jeden z demonstrantů. „Vést zemi mají politici a technokraté, ne armáda. Je zde mnoho problémů způsobených třiceti lety tyranie.“ 

Armádní představitelé slíbili, že proti demonstrantům nezasáhnou, podle DPA ale armáda učinila neúspěšný pokus odstranit části blokády tvořené sedícími protestujícími před centrálou ozbrojených sil v Chartúmu. Organizátoři protestů z odborového svazu SPA vyzvali své příznivce, aby blokádu ještě posílili, a bránili tak „vymoženosti“ revoluce.

Tlak na vytvoření přechodné vlády roste

Vojenská rada v pondělí zároveň nechala pozatýkat bývalé členy súdánského vládního kabinetu, čímž částečně vyšla vstříc požadavkům opozice, která žádá potrestání čelných představitelů Bašírova režimu a zmrazení jejich majetku. Oznámila také reorganizaci tajné služby, do jejíhož čela dosadila nového člověka.

Radu jmenovala armáda po čtvrtečním puči proti třicet let vládnoucímu prezidentovi Bašírovi, jehož umístila do domácího vězení v súdánské metropoli Chártúmu do doby, než stane před soudem. Fungovat by rada měla do voleb, které se podle představ armádních pučistů budou konat nejdéle za dva roky. Demonstranti se však obávají, že vojáci se budou chtít u moci udržet déle a budou pokračovat v Bašírově autoritativním způsobu vládnutí.

Mezitím narůstá i mezinárodní tlak na urychlené vytvoření přechodné vlády. Britský velvyslanec v Súdánu Irfan Siddiq po setkání s jedním z generálů prohlásil, že nejvyšší prioritou je nenásilí. Británie požaduje urychlené vytvoření civilní přechodné vlády transparentním způsobem, zdůraznil Siddiq na Twitteru. Generálové podle súdánské agentury Sunda vedou rozhovory například i s velvyslancem EU Jean-Michelem Dumondem.