TÉMA

Umar Bašír

Obě strany konfliktu v Súdánu oznámily prodloužení příměří. Lidem dochází jídlo, Británie vyšle evakuační let

V Chartúmu v neděli pokračovaly tvrdé boje mezi súdánskou armádou a milicemi. Armáda na město útočila ze všech směrů i s pomocí letectva a dělostřelectva, píše server BBC. V metropoli zůstávají miliony civilistů, kterým dochází jídlo. Milice později ohlásily prodloužení příměří o další tři dny s počátkem o půlnoci v noci na pondělí. O několik hodin později prodloužení příměří potvrdila i armáda. Velká Británie v pondělí uskuteční výjimečný evakuační let z přístavního města Port Súdán na břehu Rudého moře. Spojené státy do přístavu poslaly loď námořnictva, aby pomohlo uvázlým Američanům.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 21:13|

Súdánské polovojenské jednotky se znovu pokusily o jednodenní příměří, boje ale pokračují

V súdánském Chartúmu večer i přes vyhlášení příměří pokračují boje. Agentuře Reuters to řekli očití svědci. Klid zbraní vyhlásily znesvářené polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) a armáda, které spolu od soboty soupeří o moc. Příměří mělo trvat 24 hodin od 18:00 SELČ. Podobný krok, rovněž neúspěšně, obě strany ohlásily i v úterý.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 20:15|

Počet obětí bojů v Súdánu se blíží dvěma stům. Nemocnice v Chartúmu vyčerpaly zásoby

Na intenzitě nabývají boje, které v Súdánu mezi armádou a vlivnými polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) pokračují už třetí den. Nejtěžší průběh mají v hlavním městě Chartúmu. Podle Ústředního výbor súdánských lékařů přišlo o život 97 civilistů a 45 vojáků. Šéf mise OSN v Súdánu Volker Perthes uvádí celkem nejméně 180 mrtvých a osmnáct set zraněných. Šéf súdánské armády označil RSF za povstalce a nařídil jejich rozpuštění. V Chartúmu docházejí potraviny a pitná voda. Velká Británie a USA vyzvaly k ukončení násilí.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 20:55|

Policisté v Súdánu při protestu proti armádě zastřelili čtyři demonstranty. Vláda odstřihla internet a telefonní signál

Bezpečnostní složky v súdánském městě Omdurmán, které sousedí s metropolí Chartúm, zastřelily čtyři účastníky protestů proti vojenské vládě. S odvoláním na sdružení súdánských lékařů o tom informovala agentura AFP. Súdánská policie už předtím k rozehnání demonstrace použila slzný plyn. Podle agentury Reuters jde o jedenáctý velký protest od říjnového převratu, jímž vojáci svrhli civilní vládu. Počet obětí demonstrací se tak nyní vyšplhal už na 52.
30. 12. 2021Aktualizováno30. 12. 2021, 20:07|

Při protestech proti převratu v Súdánu zemřelo sedm lidí

Nejvýše postavený súdánský generál Abdal Fattáh Burhán v pondělí v televizním projevu  v Súdánu vyhlásil výjimečný stav a oznámil rozpuštění přechodné vlády. Podle ministerstva informací generál prohlášením potvrdil, že armáda provedla převrat. Vojáci v pondělí zadrželi většinu členů vlády, premiéra Abdalláha Hamduka převezli na neznámé místo. Ulice hlavního města Chartúmu zablokovaly tisíce demonstrujících lidí, proti kterým zakročila armáda. Sdružení lékařů informovalo o sedmi obětech a 140 zraněných.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 23:58|

Súdánský exprezident Bašír dostal dva roky za korupci. V domě měl desítky milionů

Súdánský soud vynesl nad exprezidentem Umarem Bašírem trest dvou let za korupci a praní špinavých peněz. Kvůli věku nepůjde Bašír do vězení, ale do zařízení s ostrahou. První rozsudek v procesu s bývalým dlouholetým autoritářským vůdcem Súdánu oznámila agentura AFP.
14. 12. 2019|

Lidé se bouří od Alžírska po Súdán. Sílící neklid na severu Afriky může pocítit i Evropa

Naděje na klidné řešení súdánské krize slábne. Opozice vyhlásila generální stávku ve snaze donutit armádu k předání moci civilistům. Požaduje také vyšetření násilného zásahu proti demonstrantům. Problémy sužují i politicky roztříštěnou Libyi či Alžírsko, kde davy požadují kromě odchodu starých elit také reformy. Dopady nestability v regionu přitom může pocítit i Evropa.
11. 6. 2019|

Súdánská junta zrušila veškeré dohody s opozicí, do devíti měsíců chce volby

Súdánská vojenská junta chce do devíti měsíců vypsat předčasné volby a ruší veškeré dosud platné dohody s civilní opozicí. V reakci na pondělní násilné potlačení demonstrace, které podle nové bilance stálo život nejméně 35 lidí, to v televizi oznámil zástupce prozatímní vojenské vlády Abdal Fattáh Burhán. Opozice s tím ale nesouhlasí a chce pokračovat v protestech.
4. 6. 2019Aktualizováno4. 6. 2019, 14:15|

Súdánci slaví, armáda opět ustoupila. S opozicí se dohodla na vytvoření společné rady

Súdánská armáda opět ustoupila demonstrantům. Na schůzce s opozičními lídry se domluvila na vytvoření společné rady. Tento orgán by měl zajistit přechod země od třicet let trvající diktatury vedené prezidentem Umarem Bašírem k civilní vládě. S odvoláním na své zdroje o tom informují agentury Reuters a AFP. Protesty v Chártúmu ale pokračují.
28. 4. 2019|

Súdánská vojenská rada odvolala tři muže. Ustupuje ulici, která plánuje milionový pochod

Po jednání se súdánskou opozicí odstoupili tři členové přechodné vojenské rady, která se k moci dostala svržením dlouholetého prezidenta Umara Bašíra. Podle agentury AFP tak armádní představitelé ustupují před masovými protesty nahlášenými na čtvrtek, jichž by se mohlo zúčastnit až milion lidí.
25. 4. 2019|

V Súdánu zadrželi dva bratry sesazeného prezidenta Bašíra

V Súdánu zadrželi dva bratry sesazeného prezidenta Umara Bašíra, oznámila armáda. Agentura Reuters to označila za další krok v rámci operace s cílem uvěznit „symboly předchozího režimu“. Bašír byl svržen minulý čtvrtek. Nejprve ho drželi v domácím vězení, poté byl převezen do věznice s maximální ostrahou, kde je na samotce. V Chartúmu ve čtvrtek lidé znovu demonstrovali. Podle agentury Reuters šlo o největší demonstraci od Bašírova svržení.
18. 4. 2019|

„Súdán mají vést politici a technokraté, ne armáda.“ Opozice vyzvala k záchraně revoluce

Vojenská rada v Súdánu částečně ustoupila demonstrující opozici. Oznámila, že jmenuje civilního premiéra a vládu, nikoli však prezidenta. S odvoláním na prohlášení armádního mluvčího o tom informovala agentura AP. Protestující opozici krok neuspokojil, neboť požaduje plné předání moci. Armáda se podle agentury DPA neúspěšně pokusila odstranit části protestní blokády před centrálou ozbrojených sil. Vojenská rada minulý týden v Súdánu převzala moc po svržení dlouholeté hlavy státu Umara Bašíra.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 19:00|

V Súdánu odstoupil i vlivný šéf tajné služby, organizátoři protestů jednali s vojáky o civilní vládě

Zástupci organizátorů protestů v Súdánu se poprvé sešli s představiteli přechodné vojenské rady. Ta se v zemi ujala vlády ve čtvrtek po svržení dlouholetého prezidenta Umara Bašíra. Podle agentury AP jednali zástupci obou stran o civilní vládě v přechodném období před volbami. Na svůj post předtím rezignoval šéf mocné tajné služby (NISS) Saláh Guš, který stál za tvrdými zákroky proti demonstrantům. Už v pátek odstoupil z čela přechodné vojenské rady ministr obrany Avad ibn Auf.
13. 4. 2019Aktualizováno13. 4. 2019, 22:24|

Súdánský prezident Bašír byl zatčen. Zemi povede příští dva roky vojenská rada

V Súdánu přebírá moc nejvyšší rada ozbrojených sil. Ministr obrany ve svém stanovisku uvedl, že vojenská rada povede zemi po dobu dvouletého přechodného období. Prezident Umar Bašír byl podle posledních informací zatčen. Opozice ministrovo prohlášení odmítla a vybízí k pokračování protestů. Tisíce demonstrantů tak dále zaplavují ulice hlavního města. Letiště je údajně zavřené a několik členů vlády bylo zatčeno. Na svobodě už je několik set politických vězňů. Bašír zemi vládl třicet let.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 20:28|

Proti súdánským demonstrantům použila policie slzný plyn, zastala se jich armáda

Policisté v pondělí nasadili slzný plyn proti tisícům demonstrantů, kteří se v centru súdánské metropole Chartúm účastnili už třídenního protestu vsedě za demisi prezidenta Umara Bašíra. Na obranu manifestantů zasáhla proti tajné službě a pořádkové policii armáda, uvedla agentura AFP. Vlna nepokojů začala v prosinci. Hlava státu odstoupit a jmenovat přechodnou vládu odmítá.
8. 4. 2019Aktualizováno8. 4. 2019, 17:52|