Proti súdánským demonstrantům použila policie slzný plyn, zastala se jich armáda

Horizont ČT24: V Súdánu sílí nepokoje (zdroj: ČT24)

Policisté v pondělí nasadili slzný plyn proti tisícům demonstrantů, kteří se v centru súdánské metropole Chartúm účastnili už třídenního protestu vsedě za demisi prezidenta Umara Bašíra. Na obranu manifestantů zasáhla proti tajné službě a pořádkové policii armáda, uvedla agentura AFP. Vlna nepokojů začala v prosinci. Hlava státu odstoupit a jmenovat přechodnou vládu odmítá.

Ministr vnitra Bišár Džumaa v pondělí oznámil, že při víkendových protestech zemřelo sedm lidí, šest z nich v Chartúm a další člověk v západním regionu Dárfúr. Policie podle ministra zadržela zhruba dva a půl tisíce demonstrantů.

Vozy bezpečnostních složek, z nichž na demonstranty vypouštěli slzný plyn, v pondělí vytlačili vojáci. Podle svědků se pak členové tajné služby a pořádkové policie pokusili rozehnat protest podruhé. Vojáci stříleli výstražně do vzduchu. Lidé protestují před ústředím armády, vojáci v okolí budovy vztyčili barikády.

Armáda se dosud do nepokojů nevměšovala. Nynější třídenní protest je od počátku manifestací nejmohutnější, uvedla BBC. Podle svědků se bezpečnostní složky z místa stáhly a lidé přitom skandovali „Armáda nás chrání“ a „Jeden národ, jedna armáda“.

Mluvčí vlády naopak uvedl, že bezpečnostní složky protest rozprášily. Protesty, které v Súdánu propukly loni v prosinci, byly původně namířeny proti zvýšení cen paliva a potravin. Následně však přerostly v požadavek ukončení třicetileté vlády prezidenta Bašíra. Vládní síly na demonstrace odpověděly slzným plynem, stře

lbou gumovými i ostrými náboji a masovým zatýkáním. Předpokládá se, že při demonstracích bylo zraněno zhruba 2 tisíce lidí.

Policie tvrdí, že během poslední vlny nepokojů zemřel jeden člověk ve městě Omdurmán, které leží na levém břehu Nilu, naproti Chartúmu. Podle zpráv na sociálních sítích zemřelo nejméně pět protestujících. Od počátku demonstrací o život přišlo 51 lidí, uvedla organizace Human Rights Watch. Místní úřady informovaly o 32 mrtvých.

Protesty společně organizují pracovníci ve zdravotnictví a právníci. Jako hlavní síla se projevili lékaři, na které se proto nyní zaměřuje státní moc. Odhaduje se, že dvě třetiny demonstrantů tvoří ženy, které protestují proti sexismu a patriarchální společnosti.