Obě strany konfliktu v Súdánu oznámily prodloužení příměří. Lidem dochází jídlo, Británie vyšle evakuační let

Události: Súdánské milice vyhlásily další třídenní příměří (zdroj: ČT24)

V Chartúmu v neděli pokračovaly tvrdé boje mezi súdánskou armádou a milicemi. Armáda na město útočila ze všech směrů i s pomocí letectva a dělostřelectva, píše server BBC. V metropoli zůstávají miliony civilistů, kterým dochází jídlo. Milice později ohlásily prodloužení příměří o další tři dny s počátkem o půlnoci v noci na pondělí. O několik hodin později prodloužení příměří potvrdila i armáda. Velká Británie v pondělí uskuteční výjimečný evakuační let z přístavního města Port Súdán na břehu Rudého moře. Spojené státy do přístavu poslaly loď námořnictva, aby pomohlo uvázlým Američanům.

„V reakci na mezinárodní, regionální a lokální žádosti oznamujeme prodloužení humanitárního příměří o 72 hodin. Začne o půlnoci. Cílem je zpřístupnit humanitární koridory a usnadnit pohyb civilistů a obyvatel, umožnit jim uspokojit jejich potřeby a dostat se do bezpečných oblastí,“ uvedly milice RSF v prohlášení.

Armáda uvedla, že schválila příměří a že doufá, že ho budou povstalci dodržovat, ačkoliv měli v úmyslu útočit, píše Reuters. Podle agentury AFP s dojednáním příměří pomáhaly Spojené státy a Saúdská Arábie. 

Boje mezi armádou a milicemi v Súdánu vstupují do třetího týdne. Deklarované dočasné příměří je podle dostupných informací často porušováno. Klid zbraní měl skončit až v noci na neděli, ale od soboty jsou hlášeny v Chartúmu tvrdé boje.

„Znovu jsme se vzbudili za zvuků bojových letadel a protileteckých zbraní, rány byly slyšet v širokém okolí,“ řekl agentuře AFP jeden z obyvatel súdánské metropole. Agentura Reuters citovala očitého svědka, podle něhož armáda s pomocí dronů zaútočila na pozice milic poblíž velké ropné rafinerie.

Podle AFP se v Chartúmu bojuje u tamní vojenské základny a také na severním předměstí. Armáda tvrdí, že zneškodnila konvoje milic RSF, které k městu mířily od západu. Podle reportéra agentury Reuters se ale od sobotního večera situace mírně uklidnila, armáda na ulicích metropole rozmisťuje policejní posily.

Podle súdánského ministerstva zdravotnictví dosud zemřelo nejméně 528 lidí, přes 4500 dalších utrpělo zranění. Bilance je ale nejspíš značně podhodnocená, protože na ulicích Chartúmu leží velké množství těl, o která se zatím nikdo nepostaral ani je neidentifikoval, upozorňuje AFP. 

Obavy z hladomoru

Boje vyhnaly z metropole desetitisíce lidí a podle OSN nejspíš způsobí rozsáhlou humanitární krizi. Ředitel německé pobočky Světového potravinového programu (WFP) Martin Frick řekl agentuře DPA, že už před vypuknutím konfliktu v Súdánu hladověla třetina populace.

Nyní se cena potravin znovu astronomicky zvýší a nedostatek potravin dopadne na všech 46 milionů obyvatel. „Před krizí se s těžkou akutní podvýživou léčilo 610 tisíc dětí. Bez této léčby jsou na pokraji smrti,“ varuje vedoucí terénních operací UNICEF v Súdánu Jill Lawlerová.

V súdánském přístavu Port Súdán v neděli přistálo první letadlo s osmi tunami humanitární pomoci. Letadlo vyslané Mezinárodním výborem Červeného kříže (MVČK) mělo na palubě například anestetika, obvazy a chirurgický materiál. Podle regionálního ředitele MVČR pro Afriku Patricka Youssefa budou moci díky tomu zdravotníci ošetřit až patnáct set zraněných.

„V Chartúmu zůstalo podle OSN v provozu jen 16 procent nemocnic, situace je katastrofická kvůli nedostatku lékařů a zdravotnického vybavení,“ uvedl Youssef. Nejde přitom jen o péči o akutní pacienty a zraněné, ale též o rizika, která hrozí chronicky nemocným.

Ředitel upozornil například na to, že až 12 tisíc pacientů s onemocněním ledvin potřebuje pravidelnou dialýzu a nyní jsou v ohrožení života, protože poškozené nemocnice ji bez dodávek proudu nemůžou zajistit. „Jsme unavení. Máme nedostatek čisté vody a jídla. Prosíme mezinárodní společenství o pomoc,“ uvedla doktorka z chartúmské nemocnice Howida Elhassanová.

Humanitární pomoc pro Súdán
Zdroj: Reuters/ICRC

Podle MVČR humanitární organizace potřebují také bezpečnostní záruky, aby mohly pomoc doručit. Situace v hlavním městě a v regionu Dárfúr, kde se bojuje, je nyní nepřehledná a riskantní.

Bývalý súdánský premiér Abdalláh Hamduk v projevu na konferenci v Keni varoval, že pokud budou boje v zemi pokračovat, může to být pro svět „noční můra“ s horšími důsledky, než měly konflikty v Sýrii a Libyi, cituje politika BBC.

V zemi uvázly tisíce cizinců

Státy celého světa se v uplynulých dnech snažily dostat ze země své občany. V přístavu Port Sudan se na místa v evakuačních lodích čeká v dlouhých frontách. Do přístavu evakuovali své lidi taky Američané.

Bezpečnost konvojů zajišťovaly speciální ozbrojené drony. „Ze Súdánu už odjelo po zemi, po moři a vzduchem několik stovek lidí. Nemůžu říct, s kolika z nich jsme přímo komunikovali, ale snažíme se se s nimi spojit,“ uvedl zástupce mluvčího ministerstva zahraničí USA Vedant Patel.

Lodě s uprchlíky vyplouvají i do Jemenu. Jiní zkoušejí štěstí po souši. Kolony autobusů zachytily satelity na hranicích s Egyptem. Opustit hlavní město je ale v současnosti pro většinu jeho obyvatel příliš velkým rizikem.

Británie, která původně v sobotu ukončila evakuace, v neděli oznámila jeden další záchranný let pro své občany. Letadlo odletí v pondělí z Port Súdánu vzdáleného asi 800 kilometrů od hlavního města. Britské evakuační lety přitom dosud startovaly z letiště Vádí Sajidna asi 20 kilometrů severně od Chartúmu.

Deník The Guardian v sobotu uvedl, že část Britů se na místo nedostala, protože jim v cestě zabránili súdánští vojáci. Londýn v neděli také navýšil počet celkem evakuovaných Britů na 2122, v sobotu večer jich bylo 1888.

S evakuacemi končí i Nizozemsko, oznámilo tamní ministerstvo zahraničí. Osmý a poslední let odletěl z Chartúmu v sobotu, celkem Nizozemsko odvezlo 160 svých občanů. Své lidi evakuovaly i další země, zejména Čína, Německo, Francie, Spojené arabské emiráty nebo Jihoafrická republika. „Myslíme na lidi, kteří tam zůstali. Přišli o všechno a je to opravdu hodně traumatizující,“ podotkl súdánský důlní manažer Richard van Huyssteen, který pochází z JAR.

Oddechnout si může i Mohammed z Pákistánu, který pracoval v Súdánu třináct let. „Nechal jsem tu všechno. Dům, auto, všechno. Veškeré úspory za třináct let,“ poznamenal evakuovaný Pákistánec.

Chaos v Súdánu trvá čtvrtým rokem

V Súdánu proti sobě od poloviny dubna bojuje armáda vedená generálem Abdalem Fattáhem Burhánem a Jednotky rychlé podpory (RSF), kterým velí dřívější Burhánův spojenec, Muhammad Hamdan Dagalo.

„Súdán byl do roku 2019 třicet let pod autokratickou vládou Umara Bašíra, která byla velmi dlouho definována příklonem k radikálnímu islamismu. Vedla boje jak v jižním Súdánu, Dárfúru, tak i na jiných místech. Až v roce 2019 vyvolala (špatná) ekonomická situace masivní protesty, které vedly ke svržení Bašíra,“ vysvětluje politický geograf Bohumil Doboš z Fakulty sociálních věd UK.

Armáda se tehdy zbavila Bašíra obviněného z válečných zločinů i genocidy ještě s pomocí RSF. Moc následně převzala dočasná vláda, v níž byli zastoupeni civilisté i vojáci.

Armáda měla předloni na podzim moc předat civilistům, místo toho však za podpory RSF provedla převrat. V poslední době se ale cesty šéfů armády a milic rozešly. V čele znesvářených skupin jsou bývalí spojenci – velitel armády generál Abdal Fattáh Burhán a šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo.

Od vyhlášení nezávislosti na Velké Británii v roce 1956 zažil třetí největší stát Afriky nejméně 15 převratů a většinu času mu vládla některá z vojenských junt. Ve dvou občanských válkách zahynuly skoro dva miliony lidí.