TÉMA

Muhammad Hamdan Dagalo

Krvavý konflikt v Súdánu trvá skoro rok. Může skončit roztržením země

Již deset měsíců trvá konflikt v Súdánu a konec je zatím v nedohlednu. Od loňského dubna, kdy v zemi vypukly boje mezi armádou vedenou generálem a faktickým vládcem země Abdalem Fattáhem Burhánem a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) vedenými bývalým Burhánovým zástupcem Muhammadem Hamdanem Dagalem, zemřely podle zprávy OSN tisíce lidí a miliony musely opustit své domovy. Všechny dosavadní pokusy o zprostředkování míru mezi válčícími frakcemi zatím selhaly, obě strany byly obviněny z válečných zločinů. Hrozí, že se konflikt rozšíří do celého regionu. Podle analytiků je však nejpravděpodobnější, že skončí patem.
25. 2. 2024|

Krutí generálové z dob Dárfúru válčí o moc a zlato v Súdánu. Rusko dychtí posílit vliv v regionu

O moc a zdroje v Súdánu spolu už měsíc válčí dva znesváření generálové, kteří kdysi společně potírali černošské rebelie v Dárfúru a jsou lidskoprávními organizacemi spojováni s pácháním zvěrstev. Zatímco šéf armády Abdul Fattáh Burhán si snaží udržet svou pozici de facto vládce Súdánu, velitel Jednotek rychlé reakce (RSF) Muhammad Hamdan Dagalo odmítl začlenit své bojovníky do armády. Díky kontrole zlatých dolů je Dagalo jedním z nejbohatších Súdánců se stotisícovou dobře vycvičenou a vyzbrojenou milicí. Podle expertů hrozí vleklý konflikt, který může destabilizovat celý region.
12. 5. 2023|

Obě strany konfliktu v Súdánu oznámily prodloužení příměří. Lidem dochází jídlo, Británie vyšle evakuační let

V Chartúmu v neděli pokračovaly tvrdé boje mezi súdánskou armádou a milicemi. Armáda na město útočila ze všech směrů i s pomocí letectva a dělostřelectva, píše server BBC. V metropoli zůstávají miliony civilistů, kterým dochází jídlo. Milice později ohlásily prodloužení příměří o další tři dny s počátkem o půlnoci v noci na pondělí. O několik hodin později prodloužení příměří potvrdila i armáda. Velká Británie v pondělí uskuteční výjimečný evakuační let z přístavního města Port Súdán na břehu Rudého moře. Spojené státy do přístavu poslaly loď námořnictva, aby pomohlo uvázlým Američanům.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 21:13|

Dva Češi opustili násilím zmítaný Súdán. Občany evakuují i další evropské země a USA

Na palubě německého evakuačního letadla opustili súdánský Chartúm dva čeští občané, kteří ve městě pobývali. Jeden se podle ministerstva zahraničí rozhodl v metropoli země zmítané násilím zůstat. Další dva Češi, kteří pobývají na jihu Súdánu, by měli zemi brzy opustit spolu se svými tureckými kolegy. V neděli ze země evakuovaly svůj diplomatický personál i s rodinami Spojené státy, Velká Británie, Francie i Německo. Súdánem zmítá konflikt o moc mezi státní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF).
23. 4. 2023Aktualizováno23. 4. 2023, 20:18|

V Súdánu se navzdory příměří dál bojuje, ze země se evakuují diplomaté

V Súdánu po krátkém klidu zbraní pokračují boje mezi tamní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Podle reportéra agentury DPA se v sobotu ráno stalo hlavní město Chartúm opět terčem bombardování, ozývala se rovněž střelba. Súdánská armáda oznámila, že kvůli střetům by v nejbližších hodinách měli být evakuováni diplomaté ze Spojených států, Británie, Číny a Francie. České velvyslanectví v Káhiře, pod které Súdán spadá, nemá v tuto chvíli informace o tom, že by v nejbližších hodinách bylo možné provést evakuaci českých občanů.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 21:38|

Súdánská armáda souhlasila s příměřím. Při bojích zemřel už čtvrtý humanitární pracovník

Súdánská armáda oznámila, že přistoupila na třídenní příměří, které má umožnit obyvatelům této africké země oslavit svátek íd al-fitr, jímž končí muslimský postní měsíc ramadán. Klid zbraní má začít ještě v pátek, píše agentura Reuters. Armáda předtím poprvé nasadila proti rebelům i pozemní jednotky. Střety si podle Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádaly 413 obětí a přes 3,5 tisíce zraněných.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 20:23|

Počet obětí bojů v Súdánu se blíží dvěma stům. Nemocnice v Chartúmu vyčerpaly zásoby

Na intenzitě nabývají boje, které v Súdánu mezi armádou a vlivnými polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) pokračují už třetí den. Nejtěžší průběh mají v hlavním městě Chartúmu. Podle Ústředního výbor súdánských lékařů přišlo o život 97 civilistů a 45 vojáků. Šéf mise OSN v Súdánu Volker Perthes uvádí celkem nejméně 180 mrtvých a osmnáct set zraněných. Šéf súdánské armády označil RSF za povstalce a nařídil jejich rozpuštění. V Chartúmu docházejí potraviny a pitná voda. Velká Británie a USA vyzvaly k ukončení násilí.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 20:55|

V Súdánu hoří boj o moc. Egypt a Jižní Súdán se nabízejí jako prostředníci jednání

Egypt a Jižní Súdán nabízejí, že zprostředkují jednání mezi súdánskou armádou a vlivnými polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). V Súdánu druhým dnem pokračují boje mezi oběma stranami, které začaly v hlavním městě Chartúmu a rozšířily se do dalších měst. Podle agentury Reuters při nich přišlo o život nejméně 59 civilistů včetně tří pracovníků OSN. Kvůli nejasné situaci není zřejmé, kdo má nyní pod kontrolou súdánskou metropoli. Podle svědků se zdá, že súdánská armáda v neděli získala převahu poté, co leteckými údery odstřelila základny polovojenských jednotek.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 22:26|