Súdánská armáda souhlasila s příměřím. Při bojích zemřel už čtvrtý humanitární pracovník

Súdánská armáda oznámila, že přistoupila na třídenní příměří, které má umožnit obyvatelům této africké země oslavit svátek íd al-fitr, jímž končí muslimský postní měsíc ramadán. Klid zbraní má začít ještě v pátek, píše agentura Reuters. Armáda předtím poprvé nasadila proti rebelům i pozemní jednotky. Střety si podle Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádaly 413 obětí a přes 3,5 tisíce zraněných.

„Ozbrojené síly doufají, že povstalci dodrží všechny požadavky příměří a zastaví veškeré vojenské kroky, které by mu bránily,“ uvedla armáda. Polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF), které se súdánskou armádou od soboty svádí boje, dříve oznámily, že přistoupily na příměří trvající 72 hodin.

Podle svědka agentury Reuters se však i po oznámení nového klidu zbraní v Chartúmu dál ozývala střelba, i když nebylo bezprostředně jasné, odkud vycházela. Podle téhož zdroje byly chvílemi slyšet také nálety.

Střety se v pátek přesunuly na východ od řeky Modrý Nil, do oblasti, kterou prochází hlavní silnice spojující súdánskou metropoli s několika městy na východě země. „Ta silnice je zásobovací trasa pro armádu, což vysvětluje, proč se střety v té oblasti zintenzivnily,“ uvedl korespondent al-Džazíry.

Armáda poprvé nasadila do bojů pozemní jednotky, které mají „likvidovat ohniska povstaleckých skupin“ v okolí hlavního města.

Podle agentury Reuters zemřel v zemi už čtvrtý humanitární pracovník OSN. Muž, který pracoval pro Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM), se dostal pod křížovou palbu poblíž súdánské metropole.

„Jsem hluboce zarmoucen smrtí našeho humanitárního kolegy a připojuji se k jeho manželce a novorozenému dítěti a k našemu týmu v Súdánu, kteří truchlí,“ uvedl generální ředitel IOM António Vitorino. Vozidlo, v němž muž cestoval se svojí rodinou, se dostalo pod křížovou palbu při cestě jižně od Chartúmu.

IOM v zemi přerušila svou činnost. Jedná se o úmrtí již čtvrtého humanitárního pracovníka organizací spadajících pod OSN.

Přetížené nemocnice

Svaz súdánských lékařů varoval, že v nemocnicích mohou každou chvíli dojít zdravotnické zásoby. „Urgentně potřebujeme bezpečné koridory a lékařské zásoby,“ uvedl jeden z chartúmských lékařů. „Většina velkých a specializovaných nemocnic je mimo provoz. Neposkytují pacientům žádné vyšetřovací ani léčebné služby, protože se staly terčem ostřelování. Nemají ani dost lékařů, elektřinu a vodu,“ upozornila jedna súdánská lékařka.

Během příměří se plánuje hromadná evakuace zahraničních zaměstnanců ambasád a mezinárodních firem. Spojené státy zatím podle Bílého domu nerozhodly, zda evakuovat svou ambasádu v Súdánu, ale na takovou možnost se připravují.

Češi jsou aktuálně v Súdánu čtyři, uvedlo ve čtvrtek české ministerstvo zahraničí s tím, že jejich evakuace v tuto chvíli není možná kvůli pokračujícím bojům a zavřeným letištím. Podle zjištění serveru Seznam Zprávy se jedná o technické pracovníky společností BM Motors a VAE Controls. Dva jsou v Chartúmu a dva v dárfúrské Njale.

Do sousedního Čadu uprchlo před boji podle odhadu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) deset až dvacet tisíc lidí.

Evakuace lidí z Chartúmu
Zdroj: El-Tayeb Siddig/Reuters

K třídennímu klidu zbraní u příležitosti muslimského svátku ve čtvrtek vyzval generální tajemník OSN António Guterres i americká diplomacie. „Příměří souvisí s požehnaným svátkem íd al-fitr, … aby se otevřely humanitární koridory pro evakuaci občanů a aby měli možnost setkat se svými rodinami,“ napsaly RSF v prohlášení. Armádu předtím v noci na pátek kritizovaly, že i přes dohodnutý klid zbraní nadále útočí. 

Generál Abdal Fattáh Burhán uvedl, že armáda usiluje o bezpečný přechod k civilní vládě. „Jsme přesvědčeni, že díky našemu výcviku, moudrosti a síle tuto těžkou zkoušku překonáme, zachováme bezpečnost a jednotu státu a budeme moci být pověřeni bezpečným přechodem k civilní vládě,“ řekl ve videoposelství velitel armády Burhán.

„Zkáza a destrukce a zvuk kulek nezanechaly místo pro štěstí, které si každý v naší milované zemi zaslouží,“ zmínil rovněž. Agentura AP poznamenala, že není jasné, kdy video vzniklo.

CNN: Wagnerovci poslali rakety rebelům

Podle nejmenovaných súdánských a regionálních zdrojů CNN dodala ruská žoldnéřská skupina RS rakety země-vzduch rebelům z RSF. Tvrzení zdrojů má oporu v satelitních snímcích ze sousední Libye, kde Wagnerova skupina podporuje polního maršála Chalífu Haftara, který kontroluje značné části této severoafrické země.

Satelitní snímky, které analyzovala CNN a skupina All Eyes on Wagner, dokládají pohyb ruského dopravního letadla mezi dvěma klíčovými libyjskými leteckými základnami patřícími Haftarovi a využívanými Wagnerovou skupinou. Podle zdrojů CNN Haftar podporuje RSF, ačkoliv oficiálně popírá, že by v Súdánu někomu stranil. Zjištění podle CNN naznačují, že Haftar a Rusko podporu RSF připravovali ještě před vypuknutím nynějších násilností.

RSF v prohlášení poskytnutém CNN odmítla, že by od Ruska či Libye obdržela pomoc. Haftar ani Prigožin na dotazy CNN nereagovali.

Chaos v Súdánu trvá čtvrtým rokem

„Súdán byl do roku 2019 třicet let pod autokratickou vládou Umara Bašíra, která byla velmi dlouho definována příklonem k radikálnímu islamismu. Vedla boje jak v jižním Súdánu, tak v Dárfúru, tak i na jiných místech. Až v roce 2019 vedla (špatná) ekonomická situace k masivním protestům, které vedly ke svržení Bašíra,“ vysvětluje politický geograf Bohumil Doboš z Fakulty sociálních věd UK.

Armáda se tehdy zbavila Bašíra obviněného z válečných zločinů i genocidy ještě s pomocí RSF. Moc následně převzala dočasná vláda, v níž byli zastoupeni civilisté i vojáci.

Armáda měla předloni na podzim moc předat civilistům, místo toho však za podpory RSF provedla převrat. V poslední době se ale cesty šéfů armády a milic rozešly. V čele znesvářených skupin jsou bývalí spojenci – už zmíněný generál Burhán a šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo.

Nové boje v Súdánu propukly minulou sobotu a dosud si vyžádaly přes čtyři sta životů a několik tisíc raněných. Dětský fond OSN (UNICEF) dříve uvedl, že v současném konfliktu v této africké zemi zemřelo nejméně devět dětí a dalších padesát bylo zraněno.

Od vyhlášení nezávislosti na Velké Británii v roce 1956 zažil třetí největší stát Afriky nejméně 15 převratů a většinu času mu vládla některá z vojenských junt. Ve dvou občanských válkách zahynuly skoro dva miliony lidí.

„Historie vojenských pučů je v Súdánu dlouhodobá. Vidíme nějakou šablonu, která se objevila třeba i v Jižním Súdánu, který potom získal nezávislost. Boje, které tam vypukly, měly velmi podobnou dynamiku. Jednička a dvojka ve státě spolu nesouhlasily, měly svoje ozbrojené složky, vypuknul konflikt. A na severu teď vidíme úplně to samé,“ konstatoval Doboš.