Na pokraji hladomoru v Súdánu jsou miliony lidí, varují mezinárodní organizace

Horizont ČT24: Krize během války v Súdánu se prohlubuje (zdroj: ČT24)

Už pět milionů lidí je vlivem konfliktu v Súdánu na pokraji hladomoru, upozorňují mezinárodní organizace. Bilance konfliktu se navíc podle nich stále zhoršuje. Organizace Human Rights Watch současně představila zatím nejpodrobnější zprávu o etnických čistkách v Západním Dárfúru. Polovojenské jednotky, které proti súdánské armádě bojují od loňského dubna, prý cíleně povraždily tisíce nearabských obyvatel.

Nemocnice v Západním Dárfúru měla být alespoň malým útočištěm pro slabé a zraněné. Funkci však přestala plnit před rokem. Zločiny, které tam na pacientech i tělech spáchaly polovojenské jednotky, monitoroval súdánský právník a ochránce lidských práv Džamal Abdulláh Chamis.

Jenže ozbrojenci zdravotnické zařízení následně přepadli. On sám složitě utekl do sousedního Čadu, aby si zachránil život. Jeho přítele zabili. „Začali nás bít a vyslýchat. Ptali se, z jakého jsme kmene,“ popisuje. „Kdo řekl, že je Masalit, toho na místě zastřelili. Přestože jím jsem, tak jsem to zapřel,“ popsal vypjaté okamžiky Chamis.

Patří k více než 220 svědkům, kteří líčí brutální násilnosti v poslední zprávě humanitární organizace Human Rights Watch. Studie o skoro 190 stránkách přináší fotografie, videa a satelitní snímky dokládající, že arabské milice nebojovaly jen proti regulérní armádě, ale i cíleně pronásledovaly civilisty nearabského původu – včetně žen a dětí.

Takové zkušenosti má i uprchlice ze Súdánu Aiša Akabar Abdalláhová. Vyložila příběh jedné z dívek, jejíž matku v osmém měsíci těhotenství zabili a ona tak zůstala sama. „Někdo ji na cestě našel a přivedl sem,“ vypověděla z azylu.

Stovky tisíc mrtvých během dlouholetého konfliktu

Odhady mluví o přinejmenším tisícovkách mrtvých jen v okolí metropole Západního Dárfúru, kde se měla odehrát ta „největší zvěrstva“. Velení Jednotek rychlé podpory přitom opakovaně etnické čistky popírá.

„Vzdáváme hold všem nevinným obětem kmenového konfliktu,“ prohlásil loni v červnu velitel súdánských jednotek Muhammad Hamdan Dagalo. Tehdy deklaroval, že jeho síly jsou prý připraveny spolupracovat s „jakýmkoli nezávislým vyšetřovacím týmem“.

Boje o moc zmítají zemí na severovýchodě Afriky už přes dvacet let, zemřelo při nich více než 300 tisíc lidí. Loni v dubnu se navíc konflikt rozhořel ještě intenzivněji – z domovů bylo podle Organizace spojených národů vyhnáno přes osm milionů obyvatel. Čtvrtina z nich utekla za hranice, osmnáct milionů lidí navíc nemá dostatek jídla. Armáda vše popírá.

„Súdán má větší produkci, než potřebuje, a to je uklidňující. Žádný hlad tu není,“ tvrdí velitel súdánské armády Ibrahim Džabír.

Podle svědků přitom právě v Dárfúru už lidem často nezbývá nic jiného než jíst hlínu nebo listí. Hladomor tam hrozí nejméně pěti milionům obyvatel. Zlepšit by to mohla pomoc ve výši dvou miliard eur (přibližně 50 miliard korun) nedávno schválená na konferenci v Paříži, ovšem dostat ji k potřebným zůstává složité. Ať už kvůli neutichajícím bojům, nebo překážkám ze strany súdánských úřadů i milicí.