Před boji utíkají ze Súdánu statisíce lidí. V uprchlických táborech jsou podmínky tíživé

Horizont ČT24: Súdánská humanitární katastrofa (zdroj: ČT24)

Spojené státy i Velká Británie odsoudily násilí v súdánském Dárfúru. Satelitní snímky z posledních dní ukazují další vypálené vesnice, svědci mluví o brutálním násilí povstaleckých jednotek a spřátelených milic. Mezinárodní společenství vyzývá k dialogu. Při poslední sérii těžkých bojů bylo zabito nejméně dvacet civilistů. Kvůli nebezpečí prchají obyvatelé Súdánu i za hranice, v uprchlických táborech ale na ně čekají tíživé podmínky.

V uprchlickém táboře v Jižním Súdánu nalezly útočiště tisíce běženců, kteří utekli před krvavými boji v Súdánu. Mezi nimi i je dělník Daniel Wol Chan Deng. „V Súdánu není stabilita. Bijí a zabíjejí lidí. Jak bych tam mohl zůstat?“ otázal se.

Pochází z Chartúmu, metropole, která se v dubnu stala epicentrem násilí mezi armádou a vzbouřeneckými milicemi. Po dva měsíce tam přežíval ve stresu pod neustálým ostřelováním. Město plné chaosu se rozhodl nechat za sebou a se svým kolegou a jeho čtyřmi dětmi uprchnul do sousedního státu na jihu.

„Cesta byla obtížná, musel jsem za ni utratit hodně peněz. Několikrát mě zastavila armáda. Prohledali nám zavazadla, neustále nás vyslýchali,“ popsal uprchlík z Chartúmu John Fiuch.

Boje v Chartúmu pokračují

Těžké boje v Súdánu přitom dále pokračují. Při posledních střetech mezi vládní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) bylo zabito nejméně dvacet civilistů, uvedla v úterý německá tisková agentura DPA. Podle informací súdánského ministerstva zdravotnictví bylo značné množství lidí zraněno a v nedaleké nemocnici došly základní zdravotnické potřeby, například krev na transfuze.

Agentura Reuters upřesnila, že súdánská armáda zesílila snahy získat větší kontrolu nad Chartúmem v jedněch z nejprudších bojů od začátku konfliktu s RSF. Armáda od pondělí podniká nálety a používá těžké dělostřelectvo, aby se pokusila dobýt most přes Nil, přes který dopravují ozbrojenci RSF posily a zbraně z Omdurmánu do metropole. 

Podle ministerstva zdravotnictví přišly během konfliktu o život nejméně tři tisíce lidí. Do pohybu se v Súdánu kvůli nebezpečí daly víc než tři miliony lidí, přičemž statisíce lidí utekly za hranice vlasti. 

Horko v táborech vystřídá bahno

Tábor v sousedním Jižním Súdánu, jedné z nejchudších zemí světa, nabízí jen skromnou útěchu. Lidé vaří na ohni, pitnou vodu musí donášet a nemohou se schovat před všudypřítomným horkem. Ve stínu teploty přesahují 35 stupňů. V rozžhaveném táboře všichni čekají na blížící se období dešťů, které ale místo brzy zaplní bahnem.

I tak do tábora dál proudí tisíce dalších lidí. I v nelehkých podmínkách se cítí bezpečněji. „Do Súdánu se už nevrátím,“ řekla další uprchlice z Chartúmu Deborah Salomonová.

Pomoc nacházejí uprchlíci hned za hranicemi své vlasti. Humanitární pracovníci ale nechtějí, aby lidé v táborech, které leží ve stínu bojů, zůstávali příliš dlouho. Davy proto posílají dál do vnitrozemí. Vstupní bránu do něj představuje přístav Renk na břehu Nilu.

Silnice jsou však naprosto zničené. Cesta po veletoku je tak pro běžence jedinou možností. Na nalodění neustále čekají nekonečné fronty lidí. Všichni mají před sebou dvoudenní plavbu, která je odnese dál od země, která je podle OSN už na samém pokraji celoplošné občanské války.