Súdánská armáda přerušila mírové rozhovory s Jednotkami rychlé podpory

Súdánská armáda přerušila svou účast v mírových rozhovorech s polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF), které spolu v Súdánu svádějí boje od poloviny dubna. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný armádní zdroj, který jako důvod uvedl nedodržení dohody o dočasném klidu zbraní ze strany RSF. Obě strany spolu jednaly od počátku května v Saúdské Arábii, která společně se Spojenými státy rozhovory zprostředkovávala.

„Povstalci nikdy neuplatnili ani jeden z bodů dohody o dočasném klidu zbraní, která požaduje jejich stažení z nemocnic a domovů civilistů, a neustále porušují příměří,“ uvedl podle agentury AFP nejmenovaný armádní představitel jako důvod, proč se armáda rozhodla z rozhovorů odstoupit. Dosud se obě skupiny shodly na dvou příměřích.

Přestože podle USA a Saúdské Arábie dohody o klidu zbraní zcela nedodržela ani jedna ze stran konfliktu, umožnila dohoda doručení humanitární pomoci nejméně dvěma milionům lidí v nouzi. Podle agentury Reuters v Chartúmu a sousedním Ummdurmánu střety mezi znepřátelenými frakcemi pokračovaly v úterý do pozdních hodin. A to navzdory pondělní oboustranné dohodě o pětidenním prodloužení příměří, které mělo původně skončit v pondělí ve 21:45 středoevropského času.

Od 15. dubna si násilnosti podle svazu súdánských lékařů vyžádaly nejméně 866 obětí, vyhnaly z domova téměř 1,4 milionu lidí, z nichž více než 350 tisíc uprchlo za hranice země. Podle Světového potravinového programu (WFP) bude v následujících měsících trpět hladem na 2,5 milionu lidí.

Lidé, kteří v súdánské metropoli zůstali, se potýkají s častými výpadky proudu a vody, rabováním a nedostupností zdravotnických služeb. V Chartúmu a Západním Dárfúru rovněž několik žen a dívek nahlásilo znásilnění. Téměř ve všech nahlášených případech sexuálního násilí viní oběti RSF, píše list The Guardian.