Do podzimu ze Súdánu uprchne výrazně víc než milion lidí, míní OSN

Horizont ČT24: Súdánští uprchlíci (zdroj: ČT24)

Do letošního října ze Súdánu uteče podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky mnohem víc lidí než původně odhadovaný milion. Organizaci navíc chybí prostředky, aby jim poskytla humanitární pomoc. Od 15. dubna, kdy konflikt o moc mezi armádou a polovojenskými jednotkami vypukl, už ze země odešlo do sousedních států víc než 350 tisíc lidí. Ti ale neutíkají jen za hranice – vnitřně vysídlen je v Súdánu víc než jeden milion obyvatel.

Utíkají, aby zachránili život svůj i svých blízkých. Zhruba měsíc a půl od začátku konfliktu v Súdánu se navíc ukazuje, že uprchlíků bude víc, než úřady předpovídaly.

„Nynější projekce ohledně vysokých čísel se možná ukážou jako příliš střídmé. Zpočátku jsem tomu nechtěl věřit,“ svěřil se vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. Súdánci prchají hlavně do Egypta, ale i Jižního Súdánu a Čadu. Někteří mají štěstí a dočkají se vlídného přijetí.

„Jakmile jsme slyšeli, že se blíží milice, rychle jsme utekli, aniž bychom si s sebou něco vzali,“ řekla uprchlice ze Súdánu do Čadu Kaltouma Jaja Abderahmaneová. Když dorazili do sousední země, tak jim pomohli místní obyvatelé.

Jiní ale v cizí zemi živoří. Ti, kteří zůstanou doma – v Chartúmu nebo na dalších místech intenzivních bojů – čelí kromě obav o vlastní život i výpadkům elektřiny a nemohou se spolehnout na zdravotnické služby. Na mnoha místech je fatální nedostatek jídla a vody. Situace, se kterou se v metropoli potýká i největší súdánský sirotčinec. Od vypuknutí bojů tam zemřelo padesát dětí – hlavně kojenců – na dehydrataci a podvýživu.

„Toto je volání o pomoc, lidskost, mír a naději, naději na normální a lepší život pro sirotky, kteří jsou uvězněni v Chartúmu kvůli válce a násilí,“ prosí dobrovolný lékař v chartúmském sirotčinci Abdallah Adam. V těžkých podmínkách navíc přibývá případů rabování a znásilnění.

Reakce OSN

Jedná se o krizi, kterou podle OSN umocňuje nedostatečný zájem zbytku světa.

„Vzhledem k rok a tři až čtyři měsíce trvající ruské invazi a míře pozornosti, která se v porovnání s tím Súdánu dostává, můžete cítit jasný nepoměr, který je nebezpečný. Tato krize má potenciál destabilizovat celý region i jeho okolí, stejně jako tomu je v případě Ukrajiny v Evropě,“ prohlásil Grandi.

Dosud přitom OSN předpokládala, že do podzimu ze země uprchne milion lidí. Členské státy kvůli tomu požádala o zhruba deset a půl miliardy korun. Vybrat se podařilo jen procento těchto prostředků. I proto OSN volá po uspořádání dárcovské konference.

„Právě teď je v Súdánu ohromujících 13,6 milionu dětí, které naléhavě potřebují pomoc,“ řekl mluvčí UNICEF James Elder. Boje o moc v Súdánu mezi armádou a polovojenskými jednotkami mezitím pokračují, a to navzdory vyjednanému příměří – přestože se v pondělí podařilo o pět dní prodloužit, klid zbraní není ani jednou stranou dodržován.