V jediném súdánském městě přišlo při masakrech o život až patnáct tisíc lidí, uvádí zpráva OSN

Až patnáct tisíc lidí přišlo loni o život ve městě Džunajná v súdánském Západním Dárfúru při etnicky motivovaných masakrech ze strany Jednotek rychlé podpory (RSF) a spřízněných arabských milic. Uvádí to zpráva pro Radu bezpečnosti OSN. Podle agentury Reuters je to v kontrastu s oficiálním odhadem OSN, podle něhož bylo od loňského dubna, kdy v zemi vypukly boje mezi RSF a súdánskou armádou, zabito v celém Súdánu kolem dvanácti tisíc lidí.

Nová zpráva odhaduje, že násilnou smrtí v hlavním městě súdánského regionu při hranicích s Čadem zemřelo při útocích vůči nearabskému etniku Masalitů deset až patnáct tisíc lidí.

Dokument, který má Reuters k dispozici, hovoří o tom, že „intenzivní násilí“ z období dubna až června loňského roku vůči Masalitům by se „mohlo rovnat válečným zločinům a zločinům proti lidskosti“. „Útoky byly naplánovány, koordinovány a uskutečněny RSF a jejich spojeneckými arabskými milicemi,“ stojí ve zprávě. RSF taková obvinění už dříve odmítla.

Podle nynější zprávy ale například loni mezi 14. a 17. červnem z Džunajná prchalo kolem dvanácti tisíc lidí směrem k hranicím s Čadem, a když se dostali ke kontrolním stanovištím RSF, tak ozbrojenci oddělili muže a ženy. „Pokud byli (muži) identifikováni jako Masalité, byli mnozí ihned zabiti střelou do hlavy. Ženy byly fyzicky a sexuálně napadány,“ stojí ve zprávě. Všichni očití svědkové hovořili o mnoha mrtvých tělech podél cesty.

Konflikt mezi súdánskou armádou a RSF, který se odehrává především v hlavním městě Chartúmu a západních regionech země, propukl v polovině dubna 2023. Válka donutila přes 7,5 milionu lidí opustit své domovy, do Čadu se jich uchýlilo kolem půl milionu. Zhruba polovina ze 49 milionů obyvatel Súdánu potřebuje humanitární pomoc.