Do Čadu uprchlo před boji v Súdánu téměř půl milionu lidí, někteří již podruhé za dvacet let

Horizont ČT24: Súdánští uprchlíci v Čadu (zdroj: ČT24)

Pátým týdnem pokračují v Chartúmu boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými milicemi RSF. Střety mezi dřívějšími spojenci v rámci vojenské junty si už vyžádaly už přes osm set obětí a vyhnaly z domovů milion lidí. Uprchlíci se snaží dostat do bezpečí přes hranice všech okolních států. Někteří z nich už podruhé za posledních dvacet let.

Halime Adam Mousová doufala, že si tuhle zkušenost nikdy nezopakuje. Před dvaceti lety musela uprchnout před arabskými milicemi z Dárfúru a v uprchlických táborech v sousedním Čadu strávila několik let. Nakonec se do rodného Súdánu mohla opět vrátit –⁠ jen aby dnes opět utíkala před násilím. „Pokud máte půdu, tak i bez peněz můžete něco pěstovat a přežijete. Pokud vám nezůstane nic, nezbývá vám než trpět.“ 

Zatímco boje v súdánském hlavním městě pokračují bez jasného vítěze, roste počet vnitřních vysídlenců i uprchlíků. Lidé se přesouvají do okolních zemí –⁠ Čadu, Egypta, Jižního Súdánu i Středoafrické republiky.

V Čadu je skoro půl milionu uprchlíků

Například v Čadu od konfliktu v Dárfúru už v táborech žije přes čtyři sta tisíc súdánských uprchlíků. Podle OSN donedávna v Súdánu potřebovalo pomoc a ochranu patnáct milionů lidí, v současnosti jejich počet stoupl na pětadvacet milionů.

„Nikdy jsme nic takového nezažili. Všude se střílelo. Na náš dům dopadaly střely a střepiny. Otřásala se zem i celá budova. Na dům našeho souseda dopadla raketa,“ popisuje Ikbal, další uprchlice z Chartúmu. 

„Lidé opouštějí Chartúm, protože tam není jídlo, neteče voda, není tam elektřina a je tam velmi nebezpečno. Lidé prchají. Včera jsem byl v přijímací kanceláři pro uprchlíky na hranicích a byli tam lidé, kteří šli pěšky z Chartúmu čtyři, pět nebo i šest dní,“ přiblížil Michael Dunford, oblastní ředitel Světového potravinového programu pro východní Afriku.

Odhady: Do září až devět set tisíc uprchlíků

Alespoň základní potřeby se jim snaží poskytnout humanitární organizace, bez pomoci se neobejdou. OSN proto vyzvala ke shromáždění nejméně pětašedesáti miliard korun. „Když jsme sem dorazili, měli jsme problémy, protože jsme neměli boty, přikrývky, matrace ani moskytiéry. Bojíme se o svoje děti a starší lidi, protože bez přístřešků během blížícího se období dešťů onemocní,“ říká Omer Arbab Ahmad, uprchlík ze Súdánu v Čadu. 

Pokud boje mezi znesvářenými stranami rychle neutichnou, bude se podle OSN situace dál zhoršovat. Do září by tak podle odhadů mohlo překročit hranice Súdánu do okolních zemí až devět set tisíc lidí, kteří budou odkázáni na pomoc v uprchlických táborech.

V sobotu se súdánská armáda s polovojenskými milicemi RSF dohodla na sedmidenním humanitárním příměří. Klid zbraní by měl začít za 48 hodin, píše agentura Reuters. Klid zbraní byl během konfliktu oznámen opakovaně, ale nebyl dodržován.