Počet obětí bojů v Súdánu se blíží dvěma stům. Nemocnice v Chartúmu vyčerpaly zásoby

Na intenzitě nabývají boje, které v Súdánu mezi armádou a vlivnými polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) pokračují už třetí den. Nejtěžší průběh mají v hlavním městě Chartúmu. Podle Ústředního výbor súdánských lékařů přišlo o život 97 civilistů a 45 vojáků. Šéf mise OSN v Súdánu Volker Perthes uvádí celkem nejméně 180 mrtvých a osmnáct set zraněných. Šéf súdánské armády označil RSF za povstalce a nařídil jejich rozpuštění. V Chartúmu docházejí potraviny a pitná voda. Velká Británie a USA vyzvaly k ukončení násilí.

V zemi se 45 miliony obyvatel spolu o moc soupeří armáda a polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF). Původně se RSF měly s armádou sloučit na základě mezinárodně zaštítěné dohody, která měla zajistit přechod k civilní vládě.

Od soboty spolu ale armáda a RSF bojují mimo jiné o nadvládu nad klíčovými místy v metropoli Chartúmu, podle Reuters se boje rozšířily také do dalších částí země. Vedení obou stran odmítají vyjednávání a žádají, aby se protistrana vzdala.

V některých částech Chartúmu a nedalekého města Ummdurmán zesílily letecké údery a ostřelování. V blízkosti vojenského velitelství se ozývala rychlá a soustavná palba, z oblasti stoupal bílý dým. Kouř stoupal podle AFP také z centra Chartúmu, kde sídlí politické instituce.

Vojáci z RSF tvrdí, že obsadili letiště a pronikli do prezidentského paláce. Armáda jejich tvrzení popřela. Obě strany také prohlašují, že jejich jednotky ovládly budovu státní televize. Svědci z okolí řekli agentuře AFP, že boje v okolí stanice stále pokračují a televize vysílá vlastenecké písně, stejně jako při vojenském puči v roce 2021.

V tuto chvíli podle reportéra televize al-Džazíra boje v Chartúmu ustaly a ve městě panuje relativní klid, zdálky je ale slyšet ostřelování a boje se patrně přesunuly dále od centra. 

Nemocnicím došly zásoby, proud vypadává

Obyvatelé ukrytí ve sklepech hlásili výpadky proudu a případy rabování, píše AP. Výpadky proudu ztěžují situaci také v nemocnicích, které mají i v časech míru dodávky proudu jen několik hodin denně.

„Zásoby, které WHO rozdělila zdravotnickým zařízením před nynější eskalací konfliktu, jsou teď vyčerpány a řada z devíti nemocnic v Chartúmu, které přijímají zraněné civilisty, hlásí nedostatek krve, zařízení pro transfuze, nitrožilních tekutin, zdravotnického materiálu,“ varovala WHO.

Obě strany konfliktu vyzvala, aby respektovaly neutralitu zdravotnických zařízení a umožnily k nim přístup zraněným. Zvláště v hlavním městě je podle organizace situace pro doktory, sestry i pacienty velmi složitá a ohrožuje životy lidí, kteří nutně potřebují zdravotní péči.

V súdánském hlavním městě rovněž podle BBC News docházejí potraviny a voda. Několik pekáren, které navzdory bojům zůstaly otevřené, peče chleba ze zbytků mouky, ale varují, že jim zásoby brzy dojdou.

Washington a Londýn sdílejí „hluboké znepokojení“

Ministři zahraničí Spojených států a Británie ze summitu skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 v Japonsku v pondělí vyzvali k „okamžitému ukončení“ násilí v Súdánu. „Všichni naši partneři jsou pevně přesvědčeni o nutnosti okamžitého příměří a obnovení rozhovorů,“ prohlásil podle agentury AFP ministr zahraničí USA Antony Blinken po setkání s britským protějškem Jamesem Cleverlym. 

„Je tu silné sdílené znepokojení, pokud jde o boje, násilí zuřící v Súdánu, hrozbu, kterou to znamená pro civilisty, pro súdánský národ a potenciálně i pro region,“ uvedl dále Blinken a vyzval znesvářené generály, aby „dali přednost míru, ukončili boje a obnovili jednání“. „Súdánci chtějí, aby se vojáci vrátili do kasáren. Chtějí demokracii. Chtějí vládu vedenou civilisty. Súdán se musí vrátit na tuto cestu,“ řekl také Blinken.

Šéf britské diplomacie už o víkendu vyzval súdánské vedení, aby drželo pod kontrolou své vojáky a snížilo napětí poté, co se síly RSF střetly s armádou při zjevném pokusu o převrat. „Nynější násilí napříč Súdánem musí okamžitě skončit,“ uvedl Cleverly. 

Nové boje v Súdánu odsoudil rovněž generální tajemník OSN António Guterres, který vyzval súdánské ozbrojené síly a RSF k okamžitému klidu zbraní a zahájení dialogu, jenž povede k ukončení krize. „Vyzývám všechny, kteří mají na situaci vliv, aby jej použili pro mír, aby podpořili snahy ukončit násilí,“ uvedl s tím, že je zapotřebí obnovit pořádek a vrátit zemi na cestu k přechodu k civilní vládě. „Humanitární situace v Súdánu byla prekérní a nyní je katastrofální,“ dodal.

Proti sobě stojí bývalí spojenci, kteří zosnovali převrat v roce 2021

Súdán se potýká s politickou nestabilitou od jara 2019, kdy po několika měsících masových protivládních protestů armáda s pomocí RSF svrhla dlouholetého autoritářského prezidenta Umara Bašíra obviněného z válečných zločinů i genocidy. Následný přechod Súdánu k civilní vládě zmařil vojenský převrat z roku 2021, kdy armádní generál Abdal Fattáh Burhán a šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo, zvaný také Hemeti, společně zorganizovali vojenský převrat.

Nyní stojí bývalí spojenci proti sobě, RSF nesouhlasila s časovým rámcem sloučení jednotek RSF s armádou. Mezinárodně zaštítěnou dohodu měly obě strany původně podepsat 11. dubna. Nejdůležitějším spojencem súdánské armády je podle Reuters Egypt, a Hemeti naopak vybudoval vztahy například se Spojenými arabskými emiráty a Ruskem.