V Súdánu hoří boj o moc. Egypt a Jižní Súdán se nabízejí jako prostředníci jednání

Události: Svět vyzývá strany konfliktu v Súdánu k zastavení bojů (zdroj: ČT24)

Egypt a Jižní Súdán nabízejí, že zprostředkují jednání mezi súdánskou armádou a vlivnými polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). V Súdánu druhým dnem pokračují boje mezi oběma stranami, které začaly v hlavním městě Chartúmu a rozšířily se do dalších měst. Podle agentury Reuters při nich přišlo o život nejméně 59 civilistů včetně tří pracovníků OSN. Kvůli nejasné situaci není zřejmé, kdo má nyní pod kontrolou súdánskou metropoli. Podle svědků se zdá, že súdánská armáda v neděli získala převahu poté, co leteckými údery odstřelila základny polovojenských jednotek.

Egyptské předsednictví Ligy arabských států oznámilo, že spolu telefonicky hovořili egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a jeho jihosúdánský protějšek Salva Kiir. Obě země jsou nejvlivnějšími přímými sousedy Súdánu. Oba prezidenti vyzvali bojující strany v Súdánu, aby zvolily „hlas rozumu a mírového dialogu“.

Liga arabských států se v neděli mimořádně sešla na žádost Egypta a Saúdské Arábie. Kvůli konfliktu oznámila na Twitteru mimořádné setkání také Rada pro mír a bezpečnost Africké unie.

Zástupci armády a polovojenských jednotek se na návrh OSN dohodli, že od 16:00 na tři hodiny složí zbraně. Hodinu po vyhlášení přestávky se ale v částech centrálního Chartúmu stále ozývala pravidelná střelba, informovala AP, podle které v některých oblastech boje dokonce nabraly na síle. Svědek agentury Reuters v centru metropole uvedl, že střelba zřejmě utichla. Z hlavního města je ale podle Reuters stále slyšet střelba a bylo vidět stoupající kouř.

S příchodem noci pak obyvatelé Chartúmu hlásili dělostřeleckou palbu a nálety bojových letounů na severním předměstí metropole, kde je jedna ze základen RSF. Očitý svědek Reuters řekl, že armáda obnovila nálety i v Omdurmánu na opačné straně řeky Nil.

O situaci v Súdánu jednala i Rada bezpečnosti OSN a obě strany konfliktu vyzvala, aby zastavily boje a zahájily rozhovory k ukončení krize. Apelovala také na zajištění bezpečného přístupu pro humanitární pracovníky a ochrany zaměstnanců světové organizace. OSN také potvrdila úmrtí tří súdánských pracovníků Světového programu pro výživu (WFP), který pod Spojené národy spadá.  Útvar zaměřující se na rychlou pomoc pak zastavil veškerou činnost v zemi.

Prázdné ulice v Chartúmu

Střety propukly v sobotu v Chartúmu, odkud se rozšířily i do řady dalších míst 45milionové země na severovýchodě Afriky. Boje byly hlášeny mimo jiné z regionu Dárfúr na západě státu, ale třeba také z přístavního města Port Súdán na úplném východě země, která je zhruba pětkrát větší než Německo.

Ulice Chartúmu byly ráno podle svědků pusté a ve vzduchu byl cítit pach výbušnin a střelného prachu, ve městě boje pokračovaly celou noc. Už večer vojáci varovali civilisty, aby zůstali doma, protože letectvo podnikne nálety na povstalecké milice. Dopoledne se bojovalo hlavně na severním předměstí hlavního města, kde byly nasazeny i těžké zbraně, a také na jihu Chartúmu, uvedla AFP s odvoláním na očité svědky. Po celém městě se pohybují muži v maskovacích uniformách se zbraněmi, zatímco z centra, kde sídlí hlavní mocenské instituce, od soboty stoupají sloupy dýmu.

Těžké boje zuří v několika ohniscích po celé zemi i v neděli, napsala agentura AP, podle které bojovníci a armáda využívají obrněná vozidla, kulomety i bojové letouny. Předpokládá se, že jen v súdánské metropoli mají soupeřící síly každá na své straně desítky tisíc mužů. 

„Máme strach, už 24 hodin jsme nespali kvůli hluku a tomu, jak se otřásal dům. Bojíme se, že nám dojde voda, jídlo a léky pro mého otce, který má cukrovku,“ řekla Reuters mladá žena z jižního Chartúmu. „Všude jsou falešné informace a všichni lžou. Nevíme, kdy a jak to skončí,“ dodala.  

Studio ČT24: Boje v Súdánu mají desítky obětí (zdroj: ČT24)

 Podle AFP není momentálně možné ověřit, které důležité pozice – letiště, prezidentský palác či státní televize – která ze stran konfliktu ovládá, protože obě hlásí, že je dobyly. Očití svědci uvedli, že súdánská armáda během neděle získala nad RSF převahu, když provedla nálety na jejich základny. Pod kontrolou má podle nich i většinu chartúmského prezidentského paláce a další klíčová zařízení v metropoli. Letiště má podle všeho v rukou stále RSF, píše agentura Reuters.

Blinken vyzval k ukončení střetů

Americký ministr zahraničí Antony Blinken označil za zásadní, aby obě znesvářené strany okamžitě ukončily střety, a to bez jakýchkoliv předchozích podmínek.

Současný vývoj je důsledkem rostoucího napětí mezi armádou a RSF kvůli začlenění milic do armády. Velitel RSF a šéf armády Abdal Fattáh Burhán, který je de facto vládcem Súdánu, ještě v říjnu 2021 spolupracovali, když se jim v převratu podařilo dostat k moci. V posledních měsících se ale jejich cesty rozešly a oba se snažili posílit své mocenské postavení, zatímco řada zahraničních činitelů na ně vytvářela tlak, aby moc předali civilní vládě.